Probabil folosesti deja crema cu SPF, serum cu vitamina C si exfolianti chimici, precum acidul lactic.
Dar medicul dermatolog si endocrinolog Keira Barr este de parere ca somnul este un alt factor esential pentru frumusetea si sanatatea pielii.
De ce este important somnul pentru o piele frumoasa?
Doi hormoni joaca un rol esential asupra sanatatii pielii. Este vorba despre melatonina si cortizol. Primul este hormonul somnului, iar al doilea este ceea ce numim „hormonul stresului”.
Melatonina este eliberata in organism pe timpul noptii si ne ajuta sa adormim, iar cortizolul este eliberat atunci cand ne simtim stresati, suparati sau suprasolicitati. Intelegerea modului in care acesti doi hormoni ne afecteaza pielea este vitala pentru a intelege de ce este somnul atat de important.
Motivul pentru care te culci foarte tarziu in fiecare seara, desi stii bine ca nu ar trebui
„Melatonina este deosebit de importanta pentru piele si joaca un rol esential in repararea pielii in urma expunerii la factorii de mediu, asa cum sunt razele UV sau poluarea. Daca nu te odihnesti suficient, corpul tau nu produce suficienta melatonina, iar pielea nu se repara singura”, spune medicul.
„Cortizolul, pe de alta parte, afecteaza structura pielii. Cortizolul are un rol semnificativ in degradarea colagenului si elastinei. Aceste tesuturi de sustinere ne ofera acel aspect de piele supla si tanara. Cortizolul distruge aceste tesuturi si te poti confrunta cu aparitia ridurilor si a liniilor fine. De asemenea, impiedica repararea pielii”, avertizeaza Dr. Barr.
Prin urmare, atunci cand ratezi ore importante de somn, nu doar ca limitezi capacitatea corpului de a elibera hormoni care pot repara si vindeca pielea, dar in acelasi timp organismul va produce mai mult cortizol, ce degradeaza structura pielii. Daca nu respecti ritmul natural al corpului in ceea ce priveste cortizolul si melatonina, efectele vor fi vizibile asupra pielii.
Cum iti poti imbunatati somnul?
Iata cateva reguli pe care sa le urmezi pentru a avea un somn odihnitor, potrivit medicului:
Monitorizeaza-ti somnul
„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le fac pentru pielea mea este acela ca port o bratara pentru monitorizarea somnului”, declara Barr. Un astfel de dispozitiv te va ajuta sa afli cate ore dormi pe noapte, cate ore de somn profund ai si ce poti face pentru a-ti imbunatati somnul.
Efectele distructive ale insomniei pe termen lung. Remedii si recomandari
Creeaza o rutina inainte de culcare
Pentru a adormi si a avea un somn odihnitor este necesar sa iti formezi un ritual inainte de culcare. Daca vrei sa ai o piele sanatoasa, medicul recomanda sa renunti inainte de culcare la aparatele care produc lumina albastra, precum ecranul laptopului sau al telefonului, si sa te asiguri ca in camera este intuneric.
Incearca tehnici de reducere a stresului inainte de culcare
Cortizolul inhiba productia de melatonina. De aceea iti este dificil sa adormi atunci cand esti stresata. Incearca diferite practici menite sa reduca stresul inainte de culcare, precum meditatia, exercitii de respiratie sau obiceiul de a tine un jurnal.
Foto: Instagram/@camilacoelho