Altele, in schimb, provoaca ingrijorare si este necesara munca de detectiv pentru a afla ce sunt cu adevarat.
Iata cateva dintre cel mai des intalnite denivelari ce apar la nivelul tenului:
Comedoane
Aceste denivelari ce apar pe fata si alte zone ale corpului sunt impartite in doua grupuri: comedoane inchise – cunoscute ca puncte albe – si comedoane deschise, adica puncte negre.
„Sunt similare prin faptul ca ambele sunt pori blocati cu exces de sebum si celule moarte de piele”, declara medicul dermatolog Joel Schlessinger pentru Self.com.
5 produse care iti perfectioneaza tenul instant si te ajuta sa arati bine fara machiaj
„In cazul punctelor negre, comedonul este deschis, iar sebumul din interior oxideaza si devine negru sau brun”, mai spune medicul. In cazul comedoanelor inchise, acest amestec din interior este de culoare alba.
Comedoanele nu sunt periculoase, dar pot fi enervante. Pentru a scapa de ele, medicul recomanda sa te speli intotdeauna pe fata inainte de culcare si sa folosesti o lotiune pentru spalarea tenului care contine acid salicilic in concentratie de cel putin doua procente. Retinoizii, peroxidul de benzoil sau acidul azelaic te-ar putea ajuta, de asemenea, sa elimini comedoanele.
Cosuri inflamate
Vei sti ca te confrunti cu o astfel de problema atunci cand observi o umflatura dureroasa pe piele, de obicei cu un comedon in varf si un cerc rosu care il inconjoara. Acestea apar atunci cand bacteriile din pori incep sa amestece cu acumularea de sebum si celule moarte care cauzeaza acnee. Acneea inflamata este de obicei rosie, dureroasa si posibil purulenta.
Nu incerca sa storci o astfel de inflamatie pentru ca risti sa raspandesti infectia in profunzimea tesutului.
Pentru a reduce inflamatia, spala-te cu un gel care contine peroxid de benzoil si foloseste un tratament antiinflamator. O modalitate de a vindeca un astfel de cos este sa amesteci crema cu hidrocortizol in concentratie de 1% cu o crema cu peroxid de benzoil, tratament aplicat de doua ori pe zi, recomanda medicul Jerome Garden.
Ingrijirea tenului in functie de varsta – cum ar trebui sa evolueze rutina ta de frumusete
Milia
Daca ai observat mici denivelari care arata precum comedoane, dar care nu dispar nici daca incerci sa le storci, nici daca folosesti tratamente antiacneice, insemna ca ai de-a face cu milia.
„Acestea sunt mici chisturi inofensive formate de cheratina si apar de obicei in jurul ochilor, nasului si pe obraji. Apar indiferent de culoarea pielii si sunt des intalnite in cazul bebelusilor”, spune Dr. Schlessinger.
„Milia apare adesea fara un motiv anume, dar este mai des intalnita in cazul persoanelor care se confrunta cu rozacee, care au pielea afectata de expunerea la soare sau au suferit traumatisme la nivelul pielii precum arsuri’, adauga medicul.
Nu este nociva pentru piele si poate fi indepartata de medicul dermatolog cu o mica incizie.
5 ingrediente naturale care iti pot afecta tenul in timp
Keratoza pilara
Aceste mici umflaturi pe piele seamana cu aspectul de „piele de gaina” cu care te confrunti cand iti este frig. Apar de obicei pe coapse si partea de sus a bratelor, dar pot aparea si pe fata, spune Dr. Schlessinger. Uneori sunt ereditare si desi pot aparea la orice varsta, sunt mai des intalnite in cazul copiilor.
„Keratoza pilara poate fi confundata cu pielea de gaina sau chiar cu cosurile, dar este cauzata de mici dopuri de celule moarte care blocheaza foliculii de par. Nu prezinta niciun risc pentru sanatate si nu necesita tratament. Exfolierea regulata poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii afectate de keratoza”, declara dermatologul.
Alunite
Fie ca le ai dintotdeauna, fie ca abia ai observat unele care au aparut de curand pe pielea ta, alunitele sunt complet normale si de cele mai multe ori benigne. Sunt de obicei denivelari brune, rosii sau de culoarea pielii ce apar pe fata sau corp. Aproape orice persoana are cel putin o alunita.
Alunitele se formeaza cand melanocitele, celulele pielii care produc melanina se grupeaza in loc sa fie distribuite pe suprafata pielii. Expertii nu stiu cu exactitate de ce apar alunitele, dar expunerea la soare creste numarul de alunite de pe piele.
„Alunitele pot fi plate sau proeminente, iar daca sunt inofensive, au in general o forma rotunda”, spune Dr. Schlessinger. Medicii mai spun ca este normal ca alunitele sa se inchida sau sa se deschida la culoare pe masura ce inaintezi in varsta.
Rezolva 8 probleme ale tenului cu masti naturale pe care le poti prepara acasa
Dar daca o alunita incepe sa se schimbe sau sa creasca in dimensiune, Dr. Schlessinger avertizeaza ca ar putea fi semnul unei probleme serioase, asa cum este cancerul de piele. Sunt ingrijoratoare alunitele care au forma asimetrica, o margine neregulata, culoare neuniforma sau care s-au schimbat sau au o dimensiune mai mare de jumatate de centimetru.
Daca observi o sangerare, iritatie sau colorare inchisa la nivelul unei alunite aflate oriunde pe corp, mergi la medicul dermatolog pentru a o verifica. De asemenea, programeaza in fiecare an o vizita la dermatolog pentru a-ti verifica alunitele.
Negi
Negii au de obicei forma ovala si sunt excrescente benigne care sunt atasate de piele printr-un tesut subtire. Sunt moi la atingere si apar de obicei pe gat, piept, pleoape, zona inghinala sau in zona axilelor, spune medicul.
Acestia sunt complet inofensivi atat timp cat nu cresc cu rapiditate, isi schimba culoarea sau devin durerosi sau infectati. „Se intampla adesea sa am pacienti care cred ca au de-a face cu un neg, dar in realitate este cancer de piele”, declara Dr. Schlessinger. Daca negul tau incepe sa prezinte orice modificare precum cele ale alunitelor, mergi la medic pentru a-l verifica.
Daca negii tai nu prezinta niciun motiv de ingrijorare, atunci nu este necesar sa-i indepartezi. „Din motive estetice, un medic dermatolog poate indeparta un neg prin cauterizare folosind caldura”, mai spune medicul.
Foto: Instagram/@keltiestraith