Trebuie sa recunosc ca m-a intristat teribil sa aud ca dupa 25 de ani pielea deja incepe sa produca din ce in ce mai putin colagen – as fi vrut sa cred ca aceasta incetinire are loc undeva dupa 30 de ani, insa nu e deloc asa.
Unele femei cred ca nu ai nevoie de o rutina de ingrijire la 25 de ani – adevarul este ca nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu ca sa incepi sa ai grija de pielea ta. Cu timpul, fata ta isi pierde volumul si incepe sa fie influentata de gravitatie. Totul coboara, apar liniile fine, ridurile si petele pigmentare.
De aceea, e necesar sa devii un pic mai constienta de obiceiurile tale zilnice de ingrijire, pentru ca unele dintre ele pot compromite aspectul pielii. Si daca la 23 de ani nu prea conta ca mergeai la somn fara sa te demachiezi, la 28 lucrurile deja se schimba.
Iata ce modificari sa aduci rutinei tale de ingrijire daca ai depasit varsta de 25 de ani.
1. Foloseste machiaj care aduce beneficii pielii.
Orice produs de machiaj contine chimicale care cel mai probabil accelereaza imbatranirea prematura si pot chiar sa cauzeze iritatii sau eruptii acneice. E momentul sa devii mult mai constienta de ingredientele din fondul tau de ten sau sa folosesti texturi mai usoare, ce contin vitamine si acid hialuronic. Tehnologia a avansat suficient incat sa-ti ofere acoperire impecabila si sanatate pentru piele intr-un singur pachet.
2. Nu neglija gatul si decolteul.
Esteticienii tin sa avertizeze ca cele mai multe femei uita sa-si ingrijeasca la fel de riguros pielea de pe gat si decolteu – doua zone predispuse imbatranirii premature. Pana la 30 de ani, e bine sa aplici crema ta hidratanta obisnuita si pe gat si decolteu, iar dupa aceasta varsta te poti gandi chiar sa rasfeti aceste zone cu ingrediente active anti-aging, asa cum sunt peptidele si vitamina C. Daca poti tolera retinolul in aceste zone, acesta va preveni semnele de imbatranire accelerand procesul de regenerare a pielii.
3. Incepe sa folosesti o crema de ochi
Pana la 25 de ani, pielea e suficient de elastica incat sa nu aiba nevoie de o crema dedicata in jurul ochilor. Insa pe la 28 de ani vei observa deja primele linii fine. Asigura-te ca le previi folosind o crema de ochi bine formulata, cu antioxidanti, peptide si ceramide.
4. Renunta la servetele demachiante in favoarea unui ulei/balsam demachiant
Servetelele demachiante sunt la indemana oricui, insa contin mult parfum si agenti duri de curatare care pot irita pielea. In plus, miscarea de “frecare” a pielii pentru a sterge machiajul cauzeaza micro-rupturi ale tesutului si favorizeaza aparitia ridurilor.
Esteticienii recomanda uleiul sau balsamul de curatare ca fiind cele mai blande metode de indepartare a machiajului si impuritatilor. Acestea sunt emoliente si actioneaza prin masarea in piele cu degetele, astfel ca intreaga operatiune este delicata. In plus, uleiul este cel mai eficient in dizolvarea rapida a machiajului. La final, spala-ti pielea cu un gel bland de curatare.
5. Incepe sa folosesti retinol
Ingredientele active anti-aging sunt importante pentru preventie. Retinolul indeparteaza straturile superficiale de piele de la suprafata, grabind procesul de reinnoire celulara si mentinand fermitatea si elasticitatea pielii. Este un ingredient cu multiple beneficii, si poate fi folosit de timpuriu, pentru ca ajuta si la vindecarea acneei.
6. Introdu in rutina un toner exfoliant
Dupa 25 de ani, pielea se reinnoieste mai greu (mai ales daca nu o ajuti cu produse de exfoliere) si poate acumula celule moarte, care ii dau acel aspect tern, lipsit de stralucire. Poti scapa usor de aceasta problema comuna, introducand in rutina de seara un toner exfoliant pe baza de acid glicolic sau lactic.
7. Dormi 8 ore pe noapte
Atunci cand esti tanara, e normal sa pui distractia pe primul loc. Probabil ca ai acumulat deja multe nopti nedormite, iar dupa varsta de 25 de ani acestea vor incepe sa se vada pe chipul tau. Accentuarea cearcanelor, liniile fine de sub ochi si aspectul lipsit de stralucire al tenului sunt semne de oboseala pe care le poti preveni printr-un program strict de somn. Nu uita ca organele noastre au nevoie de odihna pentru a se regenera – iar pielea este cel mai mare dintre ele.
Foto: Shutterstock.com