Expertii consultati de Mind Body Green spun ca aceste sase suplimente nutritive contribuie la protejarea sanatatii parului:
1. Biotina
Biotina este o vitamina B solubila in apa care, printre altele, are un rol important in cresterea parului si a unghiilor. „Pacientii care au o deficienta de biotina se confrunta cu subtierea si uscarea firelor de par si cu uscarea pielii. Suplimentele cu biotina pot fi de ajutor pentru scalpul uscat si parul uscat”, spune Joshua Zeichner, dermatolog si director al departamentului de cercetare clinica si cosmetica la Centrul Medical Mount Sinai.
Parul uscat, caderea parului si pielea aspra sunt semne clare ale unei deficiente, insa cel mai bun mod de a depista sursa problemei il reprezinta un set de analize recomandat de doctorul tau.
2. Colagenul
„Aminoacizii sunt caramizile membranei celulelor si a keratinei. Keratina este materialul din care e facut parul”, explica Zeichner. Un mod eficient de a introduce mai multi aminoacizi in dieta ta este sa consumi colagen. Este cea mai abundenta proteina din organism care intareste parul si previne deteriorarea foliculilor. „Cand colagenul este digerat in intestine, este rupt in aminoacizi care circula prin organism. Acestia sunt transformati apoi in keratina, dand nastere firelor sanatoase de par din foliculi”, arata expertul.
„Parul este facut din proteina de keratina si are nevoie de o dieta completa pentru a creste la potentialul sau maxim”, spune Shab Reslan, tricologist, specializat in studierea parului si a scalpului.
Pentru cele mai bune rezultate, trebuie sa iei suplimente pe baza de colagen de tip II si III, extras din grasime de vita, esential pentru cresterea parului sanatos, explica Ariane Hundt, specialista in nutritie in New York.
3. Dioxid de siliciu
Acest mineral se gaseste in natura si in organism si este folosit ca aditiv in industria alimentara, arata Zeichner. Cercetatorii au descoperit dioxidul de siliciu in oase, tendoane, aorta, ficat si rinichi. „Mecanismul exact este neclar, dar se crede ca organismul are nevoie de siliciu pentru productia de piele, colagen, oase si par”, explica nutritionistul.
„Suplimentele cu dioxid de siliciu intaresc parul, ii dau stralucire si reduc ruperea firelor”, spune Cynthia Bailey, dermatolog din California cu o abordare holistica, licentiata la American Board of Dermatology. Desi nu se cunoaste cu exactitate cum actioneaza dioxidul de siliciu in corp, o teorie sustine ca acesta ar interactiona cu keratina, proteina din par, contribuind la intarirea firelor, spune Bailey.
4. Vitamina E
Plina de nutrienti, este una dintre cele mai bune vitamine pentru scalp, spune Reslan. De asemenea, reduce inflamatiile pielii si ale scalpului, incetinind, totodata, actiunile nocive ale radicalilor liberi asupra foliculilor care pot duce la incaruntirea prematura si la deteriorarea parului, arata Joshua Zeichner.
De ce este buna vitamina E pentru par si cum o puteti folosi acasa?
Cynthia Bailey precizeaza ca este nevoie de timp pentru ca vitamina E sa-si faca efectul: poate dura o saptamana ca ea sa reduca productia de sebum si sa stimuleze secretiile care ajuta la hidratarea pielii si a parului.
„Daca este corect administrata, vitamina E ajuta la productia de colagen si a celulelor sanatoase din piele si din scalp”, arata Reslen.
5. Omega-3
Acizii grasi omega-3 se gasesc in alimente precum nuci, soia si peste gras, avand beneficii asupra sanatatii, precum reducerea inflamatiilor din corp si imbunatatirea sanatatii inimii.
Studiile arata ca acizii grasi omega-3 sunt benefici pentru sanatatea pielii si a parului atunci cand sunt insotiti de alte elemente, precum antioxidantii, arata Zeichner.
6. Fierul
Lipsa de fier e o deficienta frecventa si poate provoca uscarea si caderea parului, spune Cynthia Bailey. Nu este clar procesul prin care fierul afecteaza parul, dar celulele din foliculi se numara printre cele cu cea mai rapida capacitate de dividere din organism. Fara cantitatea optima de fier, foliculii nu mai pot functiona normal, iar parul se usuca si cade.
Nu oricine poate lua, insa, suplimente cu fier – acestea pot provoca probleme de digestie si de stomac daca le iei fara sa ai deficienta de fier, asa ca mai intai trebuie sa te prezinti la o consultatie la doctor pentru un set de analize.
Foto: Getty Images.