„Punctele negre sunt o acumulare de sebum si murdarie care se blocheaza in pori, oferindu-le un aspect neatragator”, explica pentru Self.com esteticianul Cecilia Wong. „Daca nu ai grija de porii tai in mod regulat, aceste reziduuri se vor acumula si nu sunt usor de indepartat”, adauga specialistul.
Mai mult decat atat, esteticienii avertizeaza ca porii incarcati pot afecta elasticitatea pielii pe viitor, ceea ce nu e deloc o veste buna. „Porii sunt ca un elastic de cauciuc. Cu cat ii intinzi mai mult, cu atat mai repede isi pierd elasticitatea. In functie de cat de mult se maresc porii tai, la un moment dat nu se vor mai inchide”, explica Wong.
Tenurile grase si mixte sunt cele mai predispuse la pori dilatati si puncte negre, mai ales pe nas, unde glandele sebacee tind sa produca sebum in exces, dar pot fi localizate si pe barbie, si chiar pe frunte.
Stiu ca e o problema neplacuta, care poate compromite serios aspectul pielii tale, chiar si atunci cand aplici machiaj. Asa ca hai sa vedem cum poti scapa de punctele negre din aceste zone si cum poti preveni formarea unora noi:
1. Spala-te pe fata de doua ori pe zi
Stiu ca pare un sfat „la mintea cocosului”, insa aud de la multe prietene ca nu se spala aproape niciodata pe fata, pentru ca se demachiaza cu apa micelara. Stiu, pe eticheta multor ape micelare scrie ca nu necesita clatire, insa specialistii nu sunt de acord, mai ales daca ai ten sensibil sau acneic. OK, poti face miscarea asta intr-o seara daca esti pur si simplu prea obosita ca sa te speli pe fata, insa daca iti faci un obicei din asta, te vei alege cu pori blocati si puncte negre.
Chiar si dupa demachiere, pe fata raman reziduuri de sebum, impuritati si machiaj – iar acestea trebuie indepartate prin spalarea cu un gel bland de curatare potrivit tipului tau de ten.
Si chiar daca te-ai spalat pe fata inainte de culcare, e necesar sa faci acest lucru si dimineata, pentru ca peste noapte se acumuleaza pe ten transpiratie si sebum care iti vor bloca porii.
2. Curata-ti porii inainte si dupa un antrenament de fitness
Unul dintre factorii care pot provoca acnee si puncte negre este chiar ritualul tau de fitness. Multi dintre noi neglijam importanta curatarii fetei si corpului imediat dupa terminarea antrenamentului, si cu cat sta mai mult pe piele transpiratia, cu atat mai repede poate bloca porii si cauza eruptii. De fapt, de majoritatea eruptiilor de pe corp cu care te confrunti se face vinovata ora ta de sport.
Inainte de sala sterge-ti fata, decolteul si spatele cu servetele purifiante, iar la finalul clasei intra imediat in dus. Daca vrei sa astepti si sa faci dus acasa, sterge-te din nou cu servetelele inainte de a imbraca hainele obisnuite. In acest fel previi nu doar punctele negre, ci si acneea.
3. Foloseste regulat benzi pentru curatarea porilor
Desi nu reusesc sa scoata afara chiar toate punctele negre, benzile pentru curatarea porilor sunt usor de folosit si reprezinta o procedura mai blanda decat extractia punctelor negre. Insa acestea sunt ideale doar in cazul punctelor nou formate. „Benzile de curatare a porilor nu sunt eficiente asupra punctelor negre vechi, deoarece acestea sunt mult mai greu de scos la suprafata”, explica Wong.
4. Exfoliaza de 2-3 ori pe saptamana pentru a indeparta celulele moarte
Exfolierea fetei are loc in mod natural, insa procesul incetineste odata cu inaintarea in varsta, dar si din cauza factorilor de mediu. Iar pielea mixta si grasa are nevoie de o exfoliere mai frecventa deoarece, in combinatie cu reziduurile si excesul de sebum, celulele moarte pot bloca serios porii.
Foloseste o solutie exfolianta cu acid glicolic sau acid salicilic, sau apeleaza la exfolierea fizica folosind un gel de curatare cu particule abrazive blande de 3 ori pe saptamana.
5. Alege o concentratie de acid potrivita pentru pielea ta
Acizii trebuie sa faca parte din rutina ta daca suferi de puncte negre, pentru ca patrund adanc in piele, curatand porii, in timp ce alte produse actioneaza doar la suprafata.
Insa ai nevoie de o concentratie suficient de mare daca scopul tau este indepartarea punctelor negre. Dermatologii recomanda 10% pentru pielea uscata, 20% pentru pielea grasa si 30% pentru zone ale corpului unde se formeaza de obicei puncte negre.
6. Mergi la extractii o data pe luna
Nu recomand extractiile efectuate acasa, pentru ca in lipsa unei pregatiri temeinice a tenului, risti sa te alegi cu cicatrici de care nu vei scapa usor sau sa imprastii bacteriile si sa inrautatesti acneea. Daca suferi de puncte negre recurente, apeleaza la un profesionist o data pe luna.
In cazul in care crezi ca e o operatiune pe care o poti face acasa, in acest articol ti-am explicat care sunt pasii exacti pe care trebuie sa-i parcurgi.
7. Inchide porii dupa extractii
Imediat ce ai efectuat extractiile sau te-ai intors de la salon, trece un cub de gheata peste toata fata, pentru a inchide porii si a preveni patrunderea unor noi reziduuri si bacterii. Sau poti folosi o masca cu argila in acelasi scop.
8. Foloseste un serum pe baza de retinol
Serumul pe baza de retinol va reinnoi pielea mult mai rapid decat aceasta e capabila sa se exfolieze singura, indepartand constant celulele moarte si bacteriile de la suprafata acesteia. Punctele negre nu se vor mai forma, iar cele vechi vor disparea odata cu straturile de piele care se exfoliaza. Ai nevoie de un procent destul de ridicat de retinol pentru a vedea rezultate.
Foto: Shutterstock.com