Cum iti dai seama cand expira crema de protectie solara: detaliul la care trebuie sa fii atenta

1
De Maria Constantin
2 iun. 2022

Protectia solara devine din ce in ce mai importanta pe masura ce intram in cele mai calde luni ale anului. Pe langa factorul de protectie, trebuie sa fii atenta la un alt detaliu important: data expirarii.

Sunt sanse mari ca pe undeva prin spatele dulapiorului din baie in care iti tii produsele cosmetice (ok, cateva dintre ele…) sa fi ramas peste iarna crema de protectie solara pe care ai folosit-o anul trecut. Cat de sigur pentru sanatate este sa o folosesti in continuare?

Crema de protectie solara expira

„Toate produsele de ingrijire a pielii au o data de expirare, iar cele SPF nu fac, cu siguranta, exceptie”, spune Kimberley Hulme, sefa clinicii Face the Future.

Un sondaj realizat de aceasta unitate a aratat ca 83% din persoanele chestionate ignora datele de expirare ale produselor cosmetice. Ceea nu este prea bine pentru ingrijirea pielii, insa in privinta protectiei solare poate fi chiar periculos, avertizeaza Marie Claire.

Cat timp poti folosi crema cu SPF?

Potrivit Nivea Sun, cremele de protectie solara au o perioada de valabilitate de aproximativ 30 de luni. Evident, aceasta include intervalul dintre data fabricarii si data expirarii, nu cea la care ai cumparat-o.

„Crema de protectie solara are in general un termen de pastrare de numai trei luni din momentul in care ai deschis-o”, spune Hulme.

Totusi, cele mai multe recipiente au pe eticheta un mic simbol cu un mic vas si un numar urmat de litera M. Acesta ne arata cate luni va dura crema dupa ce ai deschis ambalajul daca produsul a fost pastrat intr-un loc rece si fara lumina.

Cum iti dai seama daca a expirat crema?

In primul rand, cauta data de expirare trecuta pe ambalaj. Daca nu reusesti sa o identifici, in mod normal, poti afla daca crema a expirat urmarindu-i consistenta. „SPF-ul expirat va avea o consistenta mai apoasa. Asa ca daca observi ca crema ta de protectie solara a devenit mai lichida, e timpul sa-ti cumperi alta”, explica Hulme.

Crema de protectie solara care si-a depasit termenul de utilizare miroase urat, asa ca inainte de a o aplica, verifica si acest aspect.

Ce se intampla daca folosesti crema expirata?

Orice produs care si-a depasit termenul de utilizare devine mai ineficient cu trecerea timpului, deoarece ingredientele oxideaza. In cazul produselor de ingrijire a pielii nu vei mai simti beneficiile – nu-ti vor afecta pielea, dar nu vor avea efectul scontat. In cazul SPF-ului, protectia impotriva radiatiilor solare va fi nula.

„Utilizarea continua a unei creme cu protectie solara expirata poate provoca leziuni serioase ale pielii. Mai ales cand folosesti anumite ingrediente in rutina de ingrijire, precum acizii, care pot face pielea mai susceptibila la arsurile solare”, atrage atentia Hulme.

„Pe termen lung, folosirea consistenta a cremelor de protectie solara expirate poate creste riscul cancerului de piele. De aceea, va sfatuiesc serios sa inlocuiti SPF daca a expirat sau daca observati o schimbare in textura sau in mirosul produsului”, subliniaza experta.

Cum se pastreaza corect crema cu SPF

Daca crezi ca ai folosit o crema cu SPF expirata si ai observat ceva diferit la pielea ta, de exemplu o schimbare a alunitelor existente, mergi la un control medical. Daca nu stii la ce trebuie sa fii atenta, citeste despre cum sa-ti verifici alunitele.

In privinta protectiei solare, este foarte important sa urmezi instructiunile si sa nu crezi in mituri. „Obiceiurile noastre de ingrijire a pielii pot avea impact asupra duratei de viata a unui produs. Recomand intotdeauna pastrarea produselor de ingrijire a pielii intr-un loc rece si intunecat din casa, intrucat schimbarile de temperatura si expunerea la lumina pot destabiliza ingredientele, astfel ca SPF-ul poate dura mai putin de trei luni. Daca il pastrezi corect, poate fi folosit pana la 6 luni”, precizeaza Kimberley Hulme.

Foto: depositphotos.com