Daca si tu ai o multime de creme, serumuri sau lotiuni incepute pe care nu stii daca este cazul sa le mai folosesti, trebuie sa afli care este perioada reala de valabilitate si cand este cazul sa le arunci. Iata ce trebuie sa stii:
Data de expirare este orientativa
Daca examinezi recipientele in cautarea datei de expirare, probabil ai observat unele simboluri. De obicei este folosit un simbol care arata precum o cutiuta cu capac desfacut, in interiorul careia este notata o cifra urmata de litera M. De exemplu, vei vedea 6M, 12M sau 24M. M reprezinta lunile (months), iar cifra reprezinta cate luni este valabil produsul tau dupa deschiderea ambalajului.
Aceste perioade sunt orientative, cu toate acestea este recomandat sa le respecti. Ingredientele active continute se pot degrada dupa aceasta perioada de timp, ceea ce va face ca produsul sa nu mai fie eficient sau chiar sa devina nociv.
„Nu recomand folosirea produselor cu retinoizi dupa data de expirare pentru ca pot avea efect nociv asupra pielii. Cu toate acestea, alte produse hidratante nu fac rau daca sunt folosite dupa perioada de expirare, insa nu mai ofera niciun beneficiu”, declara medicul dermatolog Benji Dhillon pentru whowhatwear.co.uk.
3 produse cosmetice naturale pe care le poti face acasa
Nu iti asuma riscul nici daca produsul este nedesfacut
Daca nu vezi simbolul M precedat de un numar, atunci produsul ar trebui sa aiba o data de expirare la baza recipientului sau pe cutie. Aceasta data trebuie luata in serios, indiferent daca produsul este sigilat sau nu. „Daca produsul este sigilat, dar a trecut data de expirare, sunt sanse sa fie bun, dar nu este un risc pe care eu personal mi l-as asuma. Motivul pentru care produsele au o data de expirare este acela de a proteja consumatorul”, declara esteticiana Pamela Marshall.
In cazul testelor de stabilitate, orice produs trebuie sa fie viabil timp de doi ani daca nu este desigilat si aproximativ 6-12 luni dupa deschidere. De ce deschiderea ambalajului reduce atat de mult perioada de valabilitate? „Exista riscul ca produsul sa se oxideze dupa desigilare sau sa se dezvolte bacterii in interiorul recipientului. Daca folosesti un produs expirat, risti sa te confrunti cu o eficienta redusa si sa te alegi cu reactii alergice sau infectii”, spune specialista.
Verifica intotdeauna mirosul si textura
Vestea prosta este ca unele produse cosmetice se pot altera inainte de data de expirare. Desi se intampla rar, este important sa cunosti semnalele de alarma. De asemenea, daca ai uitat cand anume ai desfacut un produs, recunoasterea semnelor de alterare este esentiala. „De obicei mirosul este cel care indica expirarea”, spune Dr. Dhillon. Daca observi ca lotiunea ta hidratanta nu mai are un parfum placut si incepe sa miroasa ciudat, este cazul sa o arunci. „Un miros ciudat, separarea ingredientelor, decolorarea si intarirea produsului de-a lungul marginilor recipientului sunt toate semne care arata ca acesta nu mai este bun”, spune Marshall.
Verifica cu atentie produsele cu SPF
Unele produse cosmetice si ingrediente trebuie monitorizate cu atentie. Printre acestea se numara si cele cu factor de protectie (SPF). Riscurile sunt evidente: daca produsul tau cu SPF a expirat si nu mai este eficient, nu te va mai proteja de razele UV nocive, rezultatul fiind arsuri solare si degradare celulara ireversibila.
Ce faci cand produsele cosmetice iti provoaca iritatii?
De aceea, cand vine vorba de produsele cu SPF, verifica intotdeauna informatiile de pe ambalaj, respecta perioada de valabilitate si fii atenta la semnele care pot indica faptul ca produsul s-a degdradat.
Produsele naturale au o perioada de valabilitate mai scurta
Produsele cosmetice naturale, care nu contin stabilizatori sintetici si conservanti, au o perioada de valabilitate mai mica. De exemplu, o crema hidratanta naturala poate avea o perioada de valabilitate de sase luni de la data deschiderii, spre deosebire de una conventionala, care poate dura pana la 18 luni.
„Produsele naturale de ingrijire au o valabilitate mai mica, deci trebuie sa acorzi o atentie deosebita datei de expirare. In afara de aceasta data, fii atenta la semne precum separarea ingredientelor, oxidarea sau mirosul neplacut, care pot aparea inainte de data expirarii”, spune Marshall.
Vitamina C se degradeaza rapid
Vitamina C este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru protejarea pielii de factorii de mediu si de imbatranirea prematura. In acelasi timp este foarte instabila, ceea ce inseamna ca produsele care contin vitamina C expira mult mai repede.
Cele mai bune produse ieftine pe care vedetele le folosesc inainte de o aparitie pe covorul rosu
„Serumurile de foarte buna calitate cu vitamina C au cea mai scurta perioada de valabilitate. Se vand in recipiente care previn degradarea produsului in urma expunerii la soare sau a oxidarii”, spune Dr. Dhillon. Vitamina C se degradeaza cand este expusa la soare si aer. Acest lucru nu prezinta riscuri pentru piele, dar produsul nu va mai fi eficient.
Inainte de a cheltui multi bani pe un produs cu vitamina C, intreaba-te daca il vei folosi inainte de data de expirare. Daca nu esti sigura, atunci opteaza pentru produse ambalate in capsule individuale.
Retinolul si acizii necesita o atentie deosebita
„Retinolul trebuie pastrat intr-un loc intunecos, racoros si uscat”, recomanda Marshall. De ce? Pentru ca spre deosebire de vitamina C, produsele cu acizi sau retinol devin nocive pentru piele atunci cand expira sau se degradeaza. Semnalele de alarma sunt schimbarea culorii produsului (de obicei ingalbenirea) si aparitia unui miros neplacut.
Foto: Instagram/@annabellefleur