„Degradarea pielii din cauza expunerii la soare apare atunci cand pielea este expusa excesiv la razele UV”, explica medicul dermatolog Michele Green pentru byrdie.com. „Razele UV pot penetra pielea pana la cele mai profunde straturi si provoaca modificarea ADN-ului la nivel celular”, spune medicul.
Razele UV sunt capabile sa accelereze procesul de imbatranire al pielii si in unele cazuri pot duce la aparitia cancerului.
Secretul lui Jennifer Aniston: vedeta a lansat un brand de frumusete
Problema in cazul degradarii pielii din cauza expunerii prelungite la soare este aceea ca nu este vizibila imediat. Cele mai multe semne ale fotodegradarii devin vizibile la suprafata pielii dupa multi ani. Printre aceste semne ale expunerii excesive la soare se numara petele pigmentare, ridurile, scaderea elasticitatii si o piele cu o culoare sau textura neuniforma.
Desi protectia solara este cel mai important lucru pe care il poti face pentru pielea ta, exista cateva remedii si tratamente care te pot ajuta sa combati efectele fotoimbatranirii.
Iata cateva dintre ele, recomandate de medicii dermatologi:
Aplica zilnic vitamina C
Una dintre cele mai bune metode de a combate efectele negative ale razelor UV asupra pielii este sa incluzi vitamina C in ritualul tau zilnic de ingrijire a tenului. „Vitamina C este un antioxidant puternic ce poate combate hiperpigmentarea, liniile fine si ridurile aparute in urma expunerii la razele UV”, spune dermatologul.
Acidul tranexamic, cea mai noua revelatie in tratarea petelor pigmentare incapatanate
Acidul L-ascorbic, forma activa a vitaminei C, stimuleaza productia de colagen si elastina la nivelul pielii. Aceste doua proteine sunt responsabile pentru aspectul sanatos si tanar al tenului.
Incearca produsele cu retinol
Retinolul este un alt ingredient deosebit de benefic pentru pielea afectata de soare. „Retinoizii aplicati topic sunt considerati standardul in tratamentul antiimbatranire al pielii, dupa protectia solara”, declara medicul dermatolog Adeline Kikam pentru byrdie.com.
„Retinoizii aplicati topic pot fi folositi frecvent in rutina de ingrijire a pielii pentru a reface textura tenului afectat de soare, pentru a stimula regenerarea celulara si a uniformiza nuanta tenului”, spune medicul. De asemenea, retinolul stimuleaza productia de colagen si de elastina.
Produsele pe baza de retinoizi prescrise de medicul dermatolog sunt mai puternice si mai eficiente decat cele pe care le poti cumpara din magazin.
Apeleaza la acizi pentru peeling chimic
Acizii cu efect exfoliant pot face adevarate minuni pentru piele. Includerea exfoliantilor chimici in rutina de ingrijire a pielii, fie ca optezi pentru acid glicolic, salicilic sau mandelic, te poate ajuta sa combati efectele expunerii la soare.
4 cei mai buni acizi anti-aging pe care sa-i folosesti la 30 si la 40 de ani
„Peelingul chimic imbunatateste aspectul tenului afectat de razele UV prin accelerarea procesului de reinnoire celulara. In urma exfolierii, pielea va arata mai neteda, mai putin pigmentata si cu mai putine linii fine”, spune medicul.
Daca vrei sa adaugi exfoliantii chimici in rutina ta, este important de retinut ca nu trebuie sa combini mai multe tipuri de exfolianti.
Iti poti face un peeling chimic in cabinet
Desi exista multe optiuni pentru exfolierea cu acizi pe care le poti incerca acasa, specialistii recomanda sa iti faci o exfoliere chimica profesionala, realizata de un medic dermatolog. Este o procedura mult mai eficienta pentru a reduce semnele fotoimbatranirii cauzate de razele UV.
La finalul verii, apeleaza la un tratament de microdermabraziune
Efectele degradarii pielii in urma expunerii la soare se vad cel mai puternic la finalul verii. Este sezonul in care petrecem cel mai mult timp in aer liber si in care nivelul radiatiilor UV este maxim. La finalul verii poti apela la un tratament de exfoliere mecanica, numit microdermabraziune, care poate fi realizat in cabinetul medicului dermatolog. Acest tratament indeparteaza stratul de celule de la suprafata pielii si stimuleaza astfel reinnoirea celulara. Poate estompa principalele semne ale fotoimbatranirii, precum pete pigmentare, riduri si linii fine, ten cu aspect incarcat si obosit.
Foto: Instagram/@valentinacabassi