Sa-ti detoxifiezi scalpul inseamna sa elimini impuritatile si celulele moarte. Este o procedura putin mai intensa decat o simpla samponare, pentru ca are si rolul de a echilibra productia de sebuum.
In special dupa utilizarea indelungata a tratamentelor, relaxantelor sau a produselor chimice, detoxifierea ajuta la reechilibrarea scalpului. Aceasta elimina acumularile care „sufoca” scalpul si hraneste pielea capului. Detoxifierea stimuleaza foliculii de par, favorizeaza cresterea si curata scalpul de matreata, acnee sau cruste. In mod ideal, diferentele in textura parului pot fi vizibile in decurs de o saptamana.
Cand trebuie sa-ti detoxifiezi scalpul
Daca te confrunti cu mancarimi, exces de sebum, inflamatie, scuame, caderea parului sau dureri la nivelul scalpului, este momentul sa incepi detoxifierea, care se poate realiza utilizand solutii de curatare inainte de samponare, scruburi pentru scalp, seruri, masti, precum si exfolianti chimici sau fizici.
Aceasta metoda se poate face saptamanal sau la doua saptamani. Nu realiza detoxifierea sau exfolierea pielii capului mai des, pentru ca risti sa provoci uscaciune sau scuame.
Cand sa eviti detoxifierea scalpului
Daca ai rani, iritatii sau o sensibilitate crescuta la nivelul scalpului, este recomandat sa eviti detoxifierea. In astfel de cazuri, consulta un dermatolog pentru a evalua situatia.
Cum se realizeaza detoxul la nivelul scalpului
Incepe prin a sampona parul cum faci de obicei, pentru ca e important sa elimini produse precum fixativ sau gel si sa scapi de impuritatile de la suprafata. Alege apoi un produs special pentru scalp, in functie de nevoile tale.
Argila este bogata in minerale precum siliciu, calciu, magneziu, sodiu, fier si potasiu. Absoarbe impuritatile si metalele grele. Este recomandata pentru scalpul gras, pentru a-l reechilibra. Aplica o astfel de masca pe radacina, maseaza usor, distribuie si pe lungimi (evita varfurile, caci le va usca), lasa sa actioneze 5-10 minute si clateste. Poti folosi apoi o masca sau un balsam ca de obicei.
Pe piata sunt disponibile si masti cu acizi exfolianti AHA care, impreuna cu argila, reduc excesul de sebum si redau volumul parului. De asemenea, poti sa folosesti acid salicilic pentru prevenirea iritatiilor si reducerea productiei de sebuum.
Cum sa folosesti acidul salicilic si acidul hialuronic pentru scalp. Ce probleme rezolva acestea
Daca simti nevoia de o usoara exfoliere, opteaza pentru un produs de tip scrub. Acest sampon pentru scalp se va folosi in locul samponului obisnuit la a doua samponare (prima oara cureti stratul de suprafata), o data pe saptamana, pentru o curatare intensa a scalpului. Otetul de mere din compozitia sa este bogat in vitaminele B si C si are proprietati antiinflamatoare. In plus, iti va lasa parul stralucitor.
Si un exfoliant pe baza de sare poate sa curete in profunzime, acesta fiind imbogatit si cu potasiu si magneziu, ce detoxifiaza in profunzime si combat efectele poluarii asupra parului. Se maseaza usor pe scalp timp de cateva minute.
4 moduri de a mentine scalpul sanatos dupa detoxifiere
Alege samponul potrivit
Investeste intr-un sampon clarifiant potrivit tipului tau de par. Foloseste-l alternativ cu un sampon hidratant si aplica intotdeauna masti pentru a avea parul moale si matasos.
Foloseste o perie de par de calitate
O perie cu dinti rari sau o perie pentru scalp poate stimula circulatia sangelui si curata mai bine.
Cum sa-ti perii corect parul pentru a stimula cresterea si a preveni despicarea varfurilor
Evita sa acumulezi prea multe produse pe par si pe scalp
Spala si perie parul regulat, evita produsele de ingrijire care contin ingrediente dure si nu aplica pe scalp fixativ sau spuma. De asemenea, foloseste cat mai rar sampon uscat, caci va forma o pelicula neplacuta la nivelul scalpului.
Evita chimicalele si caldura
Limiteaza utilizarea aparatelor de coafat si a produselor cu sulfati. De asemenea, limiteaza expunerea la caldura din aparatele de coafat si acopera-ti parul atunci cand esti in aer liber.
Foto: Instagram/@canocassandra