Cum sa-ti imbunatatesti longevitatea pielii: 9 trucuri anti-aging demonstrate stiintific

1
De Teodora Tirca
30 iun. 2022

Nu e nimic in neregula cu imbatranirea – ba dimpotriva, este un proces firesc. Dar n-ar strica sa inaintezi in varsta cu eleganta, cu o piele luminoasa si neteda, nu-i asa?

La 50 de ani, o femeie este completa: inteleapta, sigura pe ea, independenta, detasata de „ce spune lumea”. Iar in ciuda statisticilor, pielea poate arata incredibil si la aceasta varsta – totul e sa-ti iei masuri din timp. Exista cateva modalitati demonstrate stiintific de a prelungi fermitatea si netezimea pielii tale pe perioada nedeterminata. Iata ce dezvaluie oamenii de stiinta pentru MindBodyGreen:

1. Foloseste cu regularitate un produs cu retinol

Cand vine vorba de semnele fizice ale imbatranirii, rutina de ingrijire e un bun inceput. „Nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe un regim anti-aging sanatos, dar te sfatuiesc sa incepi pe la varsta de 30 de ani”, spune dermatologul Tina Alster, M.D. „Acesta este momentul in care productia de colagen incepe in mod natural sa incetineasca. Procesul de imbatranire poate avea loc chiar mai devreme in cazul pielii nesanatoase, care este expusa factorilor de stres precum fumatul, expunerea la soare si poluarea.”

Indiferent daca te confrunti deja cu ridurile sau vrei sa le previi, nu exista niciun ingredient topic mai puternic decat retinolul. Retinolul este un compus derivat din vitamina A care trateaza aproape orice problema a pielii ce vine odata cu imbatranirea. Creste productia de colagen pentru a netezi liniile fine si ridurile, imbunatateste regenerarea celulara conferind luminozitate pielii si atenueaza semnele de imbatranire provocate de radiatiile solare (pete, riduri, piele lasata).

„Utilizarea constanta a ingredientelor topice, cum ar fi retinolul, va ajuta pielea sa sintetizeze fibrele de colagen, iar asta va imbunatati elasticitatea”, spune Alster. „La randul lor, ciclurile de reinnoire ale pielii sunt imbunatatite, ceea ce face ca pielea sa para mai tanara si mai proaspata.”

Synergy Therm Revive Serum, 79 lei, douglas.ro

2. Introdu si peptidele in rutina

Multa lume vorbeste despre retinol, dar importanta peptidelor este subestimata. Acestea au, de asemenea, beneficii impresionante de intinerire a pielii, cum ar fi sustinerea productiei de colagen, imbunatatirea texturii pielii si intarirea barierei pielii pentru a o proteja impotriva factorilor de stres care accelereaza semnele de imbatranire.

Cum pot ajuta peptidele local? Ei bine, peptidele sunt lanturi de aminoacizi prezente in mod natural in organism. Cand sunt utilizate local, pot actiona ca mesageri pentru piele pentru a o ajuta sa-si imbunatateasca textura. De asemenea, determina pielea sa produca mai mult colagen, ceea ce reduce aspectul ridurilor si imbunatateste fermitatea.

Mario Badescu Peptide Renewal Serum, 233,75 lei, mariobadescu.ro

3. Mergi regulat la tratamente faciale

Ingrijirea pielii la domiciliu nu trebuie subestimata, dar daca vrei o ingrijire suplimentara si sa fii cu un pas inainte, chiar iti recomand tratamentele profesionale. Exista tratamente faciale cu microcurent, care lucreaza cu pielea si muschii fetei pentru a ridica si sculpta intr-un mod neinvaziv.

Apoi, exista tratamente cu LED, in special terapia cu lumina rosie, care stimuleaza productia de colagen pentru a reduce liniile fine si ridurile. Un studiu din 2014 a constatat ca persoanele care au primit terapie cu lumina rosie pe fata de doua ori pe saptamana timp de 15 saptamani au observat o imbunatatire a tonului, texturii si netezimii pielii.

5 cele mai frumoase modele de manichiura French colorata – perfecte pentru vara

4. Aplica o crema cu SPF in fiecare dimineata

Nimic nu imbatraneste pielea mai mult decat soarele. Studiile au aratat ca 80% din semnele vizibile de imbatranire faciala se datoreaza expunerii la radiatiile UV. Aceastea includ pete maronii si o deteriorare a productiei de colagen, ceea ce duce la linii fine si riduri. „Oamenii ar trebui sa aplice zilnic protectie solara”, spune Alster. „Protectia solara este cel mai important factor in prevenirea semnelor de imbatranire a pielii.”

Academia Americana de Dermatologie recomanda purtarea unei creme de protectie cu SPF 30 sau mai mare si reaplicare la 2-3 ore atunci cand te expui direct la soare (de exemplu la mare).

Paula’s Choice Sun Protect SPF Trial Kit, 187,50 lei, redus de la 250 lei, paulaschoice.ro

5. Ia un supliment alimentar anti-aging

In ceea ce priveste suplimentele alimentare special create pentru prevenirea imbatranirii pielii, studiile nu sunt atat de complete. Totusi, s-a demonstrat ca o combinatie de antioxidanti si fitonutrienti poate incetini imbatranirea. Vorbeste cu medicul tau dermatolog si vezi ce optiuni ai aici. De asemenea, daca ai anumite carente de vitamine si minerale, acestea se vor vedea pe piele, asa ca ar trebui sa suplimentezi.

6. Asezoneaza-ti mancarea cu sare de mare

Asa cum am mai spus, un aspect sanatos si tanar al pielii incepe din interior. Nu este surprinzator faptul ca prea multa sare poate deshidrata pielea, facand-o sa para mai imbatranita, cu mai multe linii fine, riduri si aspect tern. Din fericire, exista o alternativa.

Kellyann Petrucci, medic naturist certificat si expert in slabire si anti-imbatranire, dezvaluie ca sarea obisnuita trage apa din celulele noastre, ceea ce ne predispune la riduri. Sarea de mare, pe de alta parte, contine potasiu, care atrage apa in celule, facand ca pielea sa para mai „plina” si mai ferma.

Ea recomanda sarea de mare celtica nerafinata si sarea roz de Himalaya. „Aceste saruri minerale nerafinate nu au aditivi toxici”, explica Petrucci. „Sarurile minerale contin, de asemenea, cantitati mai mici de sodiu si clorura decat sarea de masa iodata. In plus, ele au peste 80 de minerale – siliciul, potasiul, magneziul, sulful si calciul fiind doar cateva dintre ele – care energizeaza celulele si te ajuta sa te mentii frumoasa.”

7. Consuma alimente bogate in Omega-3

Legatura dintre acizii grasi omega-3 si sanatatea pielii este bine documentata. De fapt, expertii recomanda in mod obisnuit cresterea aportului de acizi grasi pentru a ajuta la imbunatatirea si protejarea pielii. Omega-3 sunt un tip de acizi grasi polinesaturati care se gasesc in principal in pestele bogat in grasimi, cum ar fi somonul, hamsia, heringul, sardinele, macroul si tonul.

Deci, cum anume beneficiaza pielea de pe urma lor? Ei bine, potrivit lui Petrucci, ele ingroasa peretii celulelor pielii, conferind un aspect tineresc. Un studiu din 2011 a constatat ca persoanele care folosesc suplimente cu omega-3 si-au imbunatatit sanatatea generala a pielii, mai mult decat cei care folosesc doar tratamente topice. Iar o analiza cuprinzatoare a 38 de studii a constatat ca suplimentele de omega-3 ajuta la echilibrarea si rezolvarea raspunsului inflamator al pielii.

8. Redu drastic consumul de zahar

Dieta noastra este un pilon al pielii sanatoase – ceea ce consumam are un efect direct asupra aspectului tenului nostru. Iar zaharul este acel aliment care da peste cap productia de colagen. „Nivelurile ridicate de zahar din sange pot duce la intarirea si fragmentarea colagenului, slabind fundatia pielii si promovand imbatranirea prematura”, a declarat dermatologul Joshua Zeichner. In plus, dietele cu continut ridicat de zahar pot creste stresul oxidativ, care interfereaza apoi cu capacitatea pielii de a se vindeca singura, ducand la un ten lipsit de stralucire.

Top 7 modele de ochelari de soare ultra-trendy care se potrivesc oricarei fizionomii

9. Redu stresul (sau macar incearca)

Stresul poate afecta in mod serios pielea. Nu numai ca te poate face sa pari mai obosita, dar afecteaza si productia de colagen. In esenta, ceea ce se intampla este ca atunci cand devii stresata, corpul tau intra in modul „lupta sau fugi”, deturnand mai multa circulatie catre organe esentiale, cum ar fi inima, creierul si plamanii. Acest lucru, la randul sau, indeparteaza fluxul de sange din piele, ceea ce ii afecteaza sanatatea si aspectul tanar.

„Preia controlul asupra stresului”, indeamna Petrucci. „Daca este posibil, renunta la unele obligatii, vezi de ce te poti elibera. Intotdeauna poti gasi moduri de a-ti face viata mai usoara. Dormi 8 ore pe noapte, fa sport, mediteaza si tine un jurnal care sa te ajute sa-ti echilibrezi emotiile”, adauga specialistul.

Jurnalul Emotiilor, 97 lei, shop.andreearaicu.ro

Foto: Instagram/@chelciemay