„Cand imbatranim, tot corpul nostru imbatraneste. Ceea ce se intampla este ca celulele noastre obosesc si inceteaza sa mai functioneze la fel de bine cum o faceau. La fel si foliculul de par. Este o colectie de celule, iar dupa o vreme incepe sa se degradeze. In cele din urma, foliculii nostri nu mai sunt capabili sa creasca parul, la fel cum pielea nu mai reuseste sa regenereze colagenul asa cum o facea cand era tanara”, a explicat Neera Nathan, dermatolog si cercetatoare la Massachusetts General Hospital, membra a Harvard Medical School, pentru Mind Body Green.
In acest punct, e normal sa te intrebi ce se poate face in legatura cu asta. Nathan are cateva sfaturi utile.
Renunta la dietele drastice si consuma proteine
Nutritia joaca un rol vital in starea de sanatate a organismului. Desi legatura dintre hrana si sanatatea parului poate fi gresit inteleasa uneori, Nathan spune ca o alimentatie echilibrata este o cheia pentru a-ti intari sanatatea pe termen lung.
„Stim din medicina si din observatiile asupra persoanelor care au mostenit dezechilibre ale metabolismului vitaminelor sau au avut malnutritie severa, ca sanatatea parului este absolut dependenta de nutrientii de baza si de sanatatea generala. Nu exista indoiala. Asa ca dietele drastice, foarte restrictive, sau dietele care interzic complet proteinele pot provoca pierderea parului”, a spus experta.
„Cand corpul intra in modul de panica si incearca sa-si pastreze resursele, parul va fi printre elemente care vor avea de suferit fiindca nu are o functie esentiala, asa ca resursele se duc in alta parte”, a explicat ea.
Solutia e una simpla, dar testata in timp: mananca o dieta variata, bogata in nutrienti.
„Asigura-te ca iti procuri suficiente proteine fiindca acestea sunt necesare pentru cresterea sanatoasa a parului. Parul nostru este in primul rand keratina, care este o proteina. E foarte simplu. Iar cele mai sanatoase femei ar trebui sa consume pana la 60 de grame de proteine pe zi si cred ca e mult mai mult decat multe dintre noi consuma”, a spus Nathan.
Alti experti recomanda 100 de grame de proteine. Oricum, pentru un par sanatos este bine sa consumam cat mai multe proteine, asta e clar.
Cauta sa scapi de stresul cronic
Faptul ca stresul are o legatura stransa cu pierderea parului nu este un concept nou. Interesul pentru acest subiect a crescut in timpul pandemiei de COVID-19, din cauza bolii in sine, dar si a masurilor de izolare aplicate.
Insa nu doar factorii majori de stres (precum boala, pierderea cuiva si asa mai departe) pot afecta cresterea parului – cercetari noi arata ca si un nivel redus de stres cronic poate fi daunator.
„Exista noi dovezi ca nivelurile mici de stres cronic, vorbim de stresul de zi cu zi, pot creste cortizolul, ceea ce scurteaza ciclul de crestere a parului si in cele din urma duce la pierderea foliculilor”, a spus Nathan.
Greseala pe care o faci atunci cand aplici masca de par: poate duce la deteriorare
Asadar, factori precum pierderea slujbei, oboseala cronica (burnout) si anxietatea pot duce la o pierdere crescanda a parului din cauza efectului lor cumulativ asupra nivelurilor de cortizol.
Este important sa gasesti metode de controlare a stresului pe care sa le aplici periodic. Nathan recomanda meditatia, petrecerea timpului in natura si miscarea. „Mananca bine, dormi bine, plimba-te si favorizeaza prieteniile stranse. Acestea sunt caile catre liniste, sanatate, fericire si frumusete”, a spus ea.
Cauta tratamente bogate in antioxidanti
Desi mare parte din lupta pentru parul tau se duce in corp, felul in care iti ingrijesti in exterior parul si scalpul este una dintre cele mai importante variabile in felul in care podoaba capilara imbatraneste.
Intai de toate, Nathan recomanda sa reduci folosirea uscatoarelor de par si a tratamentelor chimice, precum si sa eviti ingredientele care pot irita scalpul si foliculii, precum siliconul sau parfumurile.
Daca vrei sa sprijini activ cresterea firelor de par, opteaza pentru tratamente ale scalpului sau serumuri. „Daca cineva cauta un tratament natural pentru pierderea parului, cred ca exista date interesante despre cafeina si turmeric”, a recomandat ea.
Potrivit expertei, cafeina este cunoscuta pentru efectul de stimulare a cresterii parului si pentru inhibarea efectelor potential daunatoare ale hormonilor si stresului asupra foliculilor. Iar turmericul este un alt ingredient de urmarit, „in special daca esti predispusa la un scalp mai uscat sau iritat. Asta te poate ajuta sa-l mentii intr-o forma foarte buna pentru cresterea firelor sanatoase de par. Si exista si unele date preliminare ca turmericul poate ajuta la blocarea DHT, un hormon asociat cu pierderea parului”, a adaugat Nathan.
Foto: Instagram/@hilal.yetisti