Poate sa fie o zi in care nu iti sta parul bine, sa fie perioada aia din luna, sa constati pentru a mia oara ca nu ai cu ce sa te imbraci… peste toate astea vei gasi puterea sa treci. Dar e mai greu sa treci peste faptul ca o eruptie „de toata frumusetea” si-a facut aparitia pe fata ta.
Primul instinct este „stoarcerea” cosului in cauza. Medicii dermatologi nu sunt de acord sub nicio forma cu acest obicei, insa, cand nu ai incotro, o faci si incerci sa maschezi locul rapid. Prin urmare, daca tentatia ori nevoia sunt atat de mari incat nu poti lasa ca acel cos sa treaca de la sine (dureaza intre 6 si 7 zile), iata ce pasi trebuie sa urmezi, potrivit medicului dermatolog Mona Gohara.
7 mituri despre frumusete pe care nu ar trebui sa le mai crezi
Cum storci un cos corect, potrivit dermatologului
Spala-te pe maini si pe fata
Nici sa nu te gandesti sa iti manipulezi eruptiile acneice fara acest prim pas. Si nu care cumva sa o faci cand ai fond de ten pe fata. Nu vrei sa introduci bacterii noi in piele, asa ca o simpla curatare a mainilor si a fetei, cu apa si sapun, joaca un rol extrem de important.
Foloseste un instrument pentru extractie
Medicii dermatologi folosesc intotdeauna manusi si sparg cosurile cu ajutorul unui extractor – ustensila sterila prevazuta cu un ac si o forma speciala pentru a stoarce cosul. O poti achizitiona si tu din magazine. Daca nu ai la indemana, apasa usor in jurul cosului (nu pe cos) cu degetele sau cu un servetel curat.
Spala-te din nou pe fata si pune peste zona un pansament cu hidrocoloid
Pansamentul (plasturele) cu hidrocoloid protejeaza zona in care s-a realizat extractia de impuritati, bacterii si previne viitoarele infectii. Hidrocoloidul accelereaza procesul de vindecarea si mentine umiditatea pentru a evita reaparitia cosurilor. Pansamentul cu hidrocoloid este hipoalergenic si poate fi folosit si pe tenul sensibil. Plasturii care contin in plus acid hialuronic ajuta mult la scaderea inflamatiei si disparitia cosului.
Lasa-l in pace pana a doua zi
Spala-te pe fata ca de obicei si observa cu atentie locul unde a fost cosul. Daca constati ca a reaparut, aplica peroxid de benzoil sau acid salicilic.
De luat in calcul faptul ca un cos trebuie stors atunci cand se formeaza acel varf alb.
Foto: depositphotos.com