Discromia, asa cum mai este numita ea, este termenul folosit pentru productia marita, anormala de melanina, care determina aparitia petelor si a coloratiei neuniforme a pielii.
Incerci sa scapi de petele pigmentare? Acest ingredient va fi aliatul tau de frumusete
„Pielea frumoasa este pielea curata, fara pete, uniform colorata. Daca, totusi, se pateaza din varii motive, trebuie sa stiti ca se poate redobandi aspectul luminos. Ramane sa pastrati cu grija si fotoprotectie rezultatul obtinut”, declara Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.
Care sunt cele mai frecvente forme de hiperpigmentare?
- Pistruii sunt pete mici localizate pe obrazji, fata, des intalniti la copii.
- Petele de piele, asa-numitele „pete de vant”, care sunt provocate de expunerea prelungita la soare. Ele sunt vizibile indeosebi la nivelul fetei, al decolteului, al umerilor si al bratelor. De regula, sunt de dimensiuni mici si inchise la culoare.
- Melasma, care mai e numita „masca de gravida”, o afectiune a pielii ce apare la 90% dintre femeile insarcinate. Se manifesta prin pete de dimensiuni mari, foarte inchise la culoare si neregulate la nivelul fetei, indeosebi in zona pometilor si fruntii.
Care sunt cele mai intalnite cauze ale hiperpigmentarii pielii?
Radiatiile solare de tip UVA penetreaza dermul, in timp ce radiatiile de tip UVB penetreaza epidermul, accelerand sinteza de melanina.
Melanina este responsabila de modificarile survenite in cazul supraexpunerii la razele UV, dar si cele de la nivel cutanat, care determina aparitia „bronzului” si posibil a… hiperpigmentarii.
Expunerea la razele UV fara protectie (crema cu SPF) accentueaza petele si pistruii deja prezenti la nivelul pielii, prin cresterea intensitatii culorii lor.
6 creme hidratante cu SPF care nu-ti incarca tenul
Imbatranirea cronologica poate fi de asemenea o cauza a hiperpigmentarii. Aceasta determina un proces natural si continuu de imbatranire a pielii si se caracterizeaza prin modificari functionale si anatomice semnificative: incetineste productia de colagen si elastina si prezinta melanoza accentuata in zona fetei, pe maini, brate sau decolteu.
Melasma, deopotriva, reprezinta una dintre cele mai comune forme de hiperpigmentare in randul femeilor. Se manifesta, asa cum am sugerat si mai sus, la femeile care trec prin schimbari hormonale (in timpul sarcinii sau utilizarii pilulelor contraceptive – si se intensifica in perioadele de expunere excesiva la soare).
Cum putem trata hiperpigmentarea?
„Tratamentele s-au diversificat si sunt capabile sa trateze nuantat o problema e culoare a pileii in functie de cauze”, mentioneaza Dr. Mihaela Leventer.
Hiperpigmentarea are multiple cauze, iar microneedling-ul este una dintre cele mai eficiente proceduri in lupta impotriva hiperpigmentarii.
Prin procedura de microneedling, pielea beneficiaza de un restart al procesului de regenerare a celulelor. Aceasta presupune utilizarea unui echipament care are la un capat mai multe ace de unica folosinta. Cu ajutorul acestora sunt efectuate micro-intepaturi la nivelul pielii, intepaturi ce stimuleaza productia de colagen si capacitatea pielii de a se vindeca.
Parerea specialistului: Ce este microneedling si ce efecte are asupra pielii?
Dupa aproximativ 4-6 sedinte efectuate la 4-8 saptamani distanta, pielea va arata intinerita, ferma si mai uniforma.
Pe langa microneedling, poti apela si la terapiile cu laser sau la peeling-ul chimic, avertizeaza specialistii.
„De la ingrijire cosmetica si pana la tratamente medicale avansate, astazi avem posibilitatea sa ne imbunatatim culoarea si textura pielii”, conchide Dr. Mihaela Leventer.
Daca preferi sa rezolvi problema acasa, cu ajutorul produselor de ingrijire, cel mai recomandat este sa apelezi la exfolierea chimic, adica la o combinatie intre acizi AHA (acid glicolic, acid lactic) si BHA (acid salicilic). Acestia trebuie sa fie prezenti in doze mari pentru a avea o actiune semnificativa asupra petelor pigmentare.
Serumurile cu vitamina C in concentratii mari sunt de asemenea recomandate in acest caz, deoarece acest antioxidant are capacitatea de a „decolora” petele maronii si de a uniformiza culoarea pielii. Iata cateva dintre produsele la care poti sa apelezi pentru rezultate rapide:
Foto: Shutterstock.com