Protectia solara este prima linie de aparare impotriva razelor nocive ale soarelui. De asemenea, este cea mai eficienta metoda a de preveni imbatranirea prematura a pielii si, mult mai important, de a preveni aparitia cancerului de piele.
Dar dintre toate formulele de creme si lotiuni pentru protectie solara, medicii dermatologi le recomanda in deosebi pe cele cu filtru mineral.
Care este diferenta dintre filtrele minerale si filtrele chimice pentru protectie solara?
Exista doua categorii de prooduse pentru protectie solara: cele cu filtre chimice si cele cu filtre minerale. Filtrele chimice sunt substante precum avobenzona, homosalat, octisalat sau octocrilen ce absorb razele UV si le convertesc in caldura la nivelul pielii pentru a o proteja de efectele nocive.
Lotiuni de protectie solara: de ce ai nevoie de ele si ce ar fi bine sa alegi
Filtrele minerale, in schimb, asa cum sunt oxidul de zinc sau dioxidul de titan, creeaza o bariera fizica intre piele si razele ultraviolete. Practic, impiedica razele UV sa penetreze pielea.
De ce ar trebui sa alegi protectie solara cu filtru mineral
„Filtrul mineral creeaza un strat protector pe piele asemanator unui scut, astfel incat razele soarelui sunt reflectate de acest scut”, declara medicul dermatolog Shari Marchbein pentru wellandgood.com.
Folosind o crema SPF cu filtru mineral inseamna ca vei bloca atat razele UVA, cat si pe cele UVB, rezultatul fiind o protectie cu spectru larg. „Motivul pentru care ne dorim protectie cu spectru larg este acela ca razele UVA sunt responsabile pentru imbatranirea pielii, aparitia petelor pigmentare, a ridurilor si a cancerului de piele. Razele UVB cauzeaza acea arsura imediata la nivelul pielii”, adauga dermatologul.
UVA/UVB – cum iti afecteaza pielea ambele raze ultraviolete si cum te protejezi
Filtrele minerale ar putea fi cele mai sigure optiuni pentru protectie solara
In luna februarie a acestui an, Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a dat publicitatii o informare in care anunta ca numai doua din cele 16 ingrediente active din produsele de protectie solara sunt considerate ca fiind eficiente si sigure. Este vorba despre filtrele minerale oxid de zinc si dioxid de titan.
De obicei, oamenii evitau in trecut produsele de protectie solara cu filtru mineral pentru ca lasau pe piele urme albe precum varul si efectul de piele cu aspect de creta. Dar in prezent, gratie avansului tehnologic, au fost dezvoltate noi formule care previn aceste efecte neplacute.
5 motive ca sa folosesti zilnic crema cu SPF
De fapt, tot mai multe branduri de cosmetice au creat produse de protectie solara cu filtru mineral care au formule colorate. Obtii astfel o uniformizare a tenului precum in cazul unei creme BB sau a unui fond de ten si te bucuri de protectie solara maxima.
Foto: Instagram – @cameron_hammond