Pielea uscata nu se prezinta doar sub forma de piele aspra. Roseata, mancarimea, senzatia de strangere, senzatia de arsura si chiar o mica productie de sebum (sebumul compenseaza lipsa umiditatii) sunt alte caracteristici ale pielii uscate.
Solutii pentru vindecare gasesti la tot pasul. Le recomanda medicii, le citesti in reviste si pe internet, apar in reclamele de la televizor si iti sunt oferite de prietene care intampina aceeasi problema. Insa oamenii sunt diferiti, la fel si pielea fiecaruia, de aceea, cred ca stii deja, produsele pe care le folosesti ar trebui sa fie recomandate de un specialist dupa o consultatie fata in fata.
Cum scapi de pielea uscata din zona nasului: 5 metode eficiente
Cu toate acestea, este posibil sa existe un responsabil principal pentru pielea uscata, indiferent de tipul de piele, mai ales daca ai incercat in repetate randuri sa te dai cu cele mai bune produse hidratante, fara niciun rezultat.
Legatura dintre lipsa Vitaminei D si pielea uscata
Vitamina D este un micronutrient esential cu efecte pozitive pentru sistemul osos si muscular, pentru sistemul nervos, intarirea sistemului imunitar si diminuarea riscului aparitiei unor boli cronice, precum si mentinerea danturii sanatoase, a nivelului optim de calciu si fosfor si a pH-ului sangelui la nivel optim.
Mai mult, un studiu recent arata o relatie intre vitamina D si pielea uscata: cercetatorii au descoperit ca participantii la studiu cu un nivel scazut de vitamina D au avut, de asemenea, un nivel mediu si chiar scazut de umiditate a pielii.
Nu asimilezi vitamina D? 4 trucuri care ajuta la o absorbtie mai buna a acestui nutrient esential
In ceea ce priveste modul exact in care vitamina influenteaza sanatatea pielii, este cunoscut faptul ca vitamina D are proprietati antiinflamatorii si antioxidante care ajuta la protejarea celulelor pielii. Deficitul de vitamina D duce la uscarea pielii si la aparitia acneei, iar in cazuri grave duce la afectiuni precum psoriazis sau dermatita atopica.
Testare pentru Vitamina D
Nivelul de vitamina D din sange poate fi evaluat prin analizele de sange. Valoarea normala pentru vitamina D3 in organism este, indiferent de varsta si sex, intre 20-100 ng/mL. Orice valoare care iese dintre aceste limite avertizeaza o problema si trebuie tratata in urma unui consult medical.
Doza zilnica de vitamina D3 recomandata adultilor este de 400-800 de UI (unitati internationale), adica echivalentul de 10-20 micrograme. Pentru persoanele care nu se expun deloc la soare, doza zilnica necesara poate fi mai mare, de aceea este recomandat consultul medical.
Foto: Unsplash.com.