Credem ca evitarea ridurilor ne va ajuta sa aratam tineri pentru cat mai mult timp, dar acest lucru nu este neaparat adevarat. In realitate, imbatranirea este mult mai complexa, iar ridurile nu sunt singurele care iti fac chipul sa para imbatranit. Exista multi factori care influenteaza modul in care chipul nostru se schimba in timp, de la densitatea osoasa si volumul de grasime, pana la rezistenta barierei cutanate si tonusul muscular. Asadar, abordarea semnelor de imbatranire nu este atat de simpla precum stergerea ridurilor, spun specialistii MindBodyGreen.
Pierderea densitatii osoase
Pe masura ce imbatranim, pierdem din densitatea osoasa. Capacitatea organismului de a construi os nou ( osificare) se diminueaza, dar procesul de descompunere a osului (resorbtie) are loc in acelasi ritm. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta schimbare incepe in jurul varstei mijlocii, osteoporoza afectand aproape 20% dintre femei si 5% dintre barbatii cu varsta peste 50 de ani. Densitatea minerala osoasa (DMO) poate afecta mobilitatea, rezistenta si, da, chiar si aspectul fetei.
Pierderea osoasa este unul dintre cei mai mari factori de imbatranire a fetei, potrivit specialistului in intinerire estetica Lisa Goodman, fondator al Clinicilor Goodskin. „Imbatranirea nu se refera doar la riduri – este vorba despre echilibrul facial, pozitia pometilor etc.”, spune ea, observand ca atunci cand structura noastra osoasa se schimba, tenul pare imbatranit. „Asadar, este bine sa ne ingrijim din timp de sanatatatea oaselor, pentru a preveni acest proces”.
Din pacate, nu exista o solutie rapida pentru sustinerea oaselor. Stilul de viata este un factor important, iar studiile recente au aratat ca sedentarismul a fost asociat cu o densitate osoasa mai mica pe masura ce participantii imbatraneau.
Exista, de asemenea, o legatura puternica intre calciu, vitamina D si sanatatea oaselor. Este recomandat sa consumi 1.000, pana la 1.200 de miligrame de calciu pe zi, iar vitamina D ajuta la rata de absorbtie a mineralului.
7 parfumuri cu note proaspete care iti vor aduce o senzatie de calm pe parcursul zilei
Declinul acidului hialuronic
Acidul hialuronic este un ingredient topic de ingrijire a pielii, care se gaseste adesea in cremele de fata, masti si serumuri. Dar acesta este, in fapt, un umectant pe care corpul il produce in mod natural. Este molecula-cheie implicata in hidratarea pielii.
„Acidul hialuronic este un tip de zahar pe care organismul nostru il produce in mod natural si care se gaseste in cele mai mari concentratii in piele, tesutul conjunctiv si ochi”, spune medicul dermatolog Jennifer Chwalek pentru MindBodyGreen. „Acesta functioneaza retinand apa in tesuturi, astfel ca pielea arata mai ferma, mai plina si mai tanara. De asemenea, ajuta la cresterea productiei de colagen, un alt ingredient care sustine pielea pe masura ce imbatranim.”
Din pacate, odata cu inaintarea in varsta, corpul nostru produce tot mai putin acid hialuronic. Cercetarile arata ca rezerva noastra naturala este redusa la jumatate pana cand ajungem la 50 de ani. Si odata cu pierderea ei, pielea devine mai uscata, mai putin supla si isi pierde luminozitatea.
Sigur ca este important sa-l aplici si pe piele, dar cercetarile arata ca ingerarea acestuia poate fi, de asemenea, benefica pentru sanatatea pielii. Un supliment cu acid hialuronic te poate ajuta sa-ti mentii pielea tanara.
Circulatie proasta
Circulatia scade odata cu varsta, ceea ce poate reprezenta o problema pentru piele. Fluxul sanguin aduce oxigen, minerale si substante nutritive in piele, care sunt esentiale pentru refacerea celulelor pielii. Pe masura ce circulatia devine mai lenta in timp, pielea nu se mai reinnoieste cu aceeasi viteza. Acest lucru duce la aspect tern, bariera de protectie slabita si modificari de textura.
Pentru a-ti imbunatati circulatia, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face este sa ramai activa. Exercitiile fizice cresc fluxul sanguin in intregul corp, aducand astfel nutrienti vitali pielii.
De asemenea, poti face masaje faciale, despre care s-a demonstrat ca imbunatatesc circulatia in zona fetei in mod specific. Un studiu a aratat ca masarea fetei timp de numai cinci minute pe zi a imbunatatit fluxul sanguin de la nivelul fetei. Ai grija, insa, sa nu tragi de piele, pentru ca acest lucru poate rupe fibrele de colagen si elastina.
Foto: Instagram/@hilal.yetisti