Emolientii, salvatorii pielii uscate si deshidratate

1
De Teodora Tirca
1 mart. 2019

Crema ta de ingrijire, balsamul de buze sau chiar produsele pentru hidratarea corpului nu ar fi complete fara emolienti, ingredientele care iti hranesc pielea si o protejeaza precum un scut.

Emolientii sunt agenti de „lubrifiere” care formeaza un strat protector deasupra epidermei. Exista atat emolienti sintetici, precum „squalen” si uleiurile minerale, cat si emolienti naturali, asa cum sunt lanolina si untul de cacao.

Dimeticona: de ce se regaseste in cremele de ingrijire si ce face pentru ten?

La ce se folosesc?

Emolientii „blocheaza” hidratarea in interiorul pielii, actionand ca un scut impotriva pierderii de apa (emolienti ocluzivi) sau, dimpotriva, atragand si pastrand apa in straturile superioare ale epidermei (emolienti umectanti), pentru a crea acel look de piele hidratata, proaspata si tanara. Din punct de vedere medical, emolientii sunt folositi in tratarea eczemelor sau psoriazisului, tocmai datorita abilitatii lor de a atrage si pastra umiditatea in piele, marind nivelul de hidratare si prevenind inrautatirea acestor afectiuni.

In cremele de ingrijire ocupa un loc special tot datorita capacitatii extraordinare de hidratare, mai ales daca vorbim despre piele foarte uscata, care se descuameaza, sau despre piele cu tendinta acneica, ce a fost supusa unor tratamente dure.

Acizii AHA – Aliatii tenului uniform si luminos

Iarna si primavara mai ales, pielea noastra are nevoie de emolienti pentru a fi protejata de frig si de fluctuatiile de temperatura, de vant si vesnica poluare. E important de stiut insa ca, desi creeaza o bariera protectoare intre piele si mediul inconjurator, nu actioneaza ca factor de protectie (SPF) impotriva razelor UV.

Care sunt avantajele si dezavantajele emolientilor?

Prin crearea unei bariere protectoare la suprafata pielii, emolientii previn pierderea de hidratare si impiedica actiunea daunatoare a factorilor externi. Daca ai pielea uscata, ii vei aprecia, pentru ca te vor ajuta sa o pastrezi hidratata, supla si sa reduci roseata si aparitia ridurilor fine.

Pe de alta parte, acea „bariera” despre care vorbim poate bloca porii in cazul in care ai piele cu tendinta acneica. Atunci cand observi ca iti apar puncte negre sau mai multe eruptii decat de obicei, de vina poate fi crema ta hidratanta, care poate contine o cantitate mai mare de emolienti decat ai avea nevoie. Aceasta poate fi prea grasa pentru tipul tau de piele, ajungand sa o „sufoce”.

Cupru GHK, peptida care stimuleaza productia de colagen si scade inflamatia

Cremele emoliente se folosesc mai ales seara, insa trebuie sa iei in considerare tipul tau de ten. Daca faci parte din categoria „gras/mixt”, atunci nu te sfatuiesc sa optezi pentru creme bogate in uleiuri emoliente, ci sa alegi mai degraba texturi lejere, pe baza de apa.

Pentru tenurile uscate sau deshidratate, insa, emolientii fac minuni. Iata produsele mele preferate in care ii vei gasi:

Kiehl’s Ultra Facial Moisturizer

Kiehl’s Ultra Facial Moisturizer 75 ml, 92 lei

E o crema hidratanta „de baza”, in care nu vei gasi ingrediente controversate sau pretioase, insa care face o treaba buna atunci cand vine vorba despre tratarea pielii uscate sau chiar atopice. Nu este extrem de grasa, asa ca tenurile normale o pot folosi. Desi am ten mixt, eu folosesc aceasta crema emolienta pe timp de iarna, cand am nevoie de mai multa protectie, in timp ce primavara amestec o cantitate mica cu un serum lejer, pe baza de acid hialuronic. O recomand si ca baza de machiaj, pentru ca ajuta fondul de ten sa se uniformizeze mai usor.

Palmer’s Hand & Body Coconut Oil Formula

Palmer’s Hand & Body Coconut Oil Formula, 28 lei, Notino.ro

Nu pot sta fara crema de maini, iar pe aceasta o folosesc si pe maini, si pe corp. Are o textura bogata, hidrateaza eficient si iti lasa pielea luminoasa, cu un aspect sanatos. Aplic-o pe corp dupa fiecare dus!

Avène Cold Cream Lip Balm

Avène Cold Cream balsam de buze hranitor, 25 lei, Notino.ro

Sufar de cand ma stiu de buze uscate si crapate, iar balsamurile de buze cu emolienti sunt singurele care functioneaza. Acesta de la Avène face minuni chiar peste noapte, asa ca il aplic in strat gros inainte de culcare, iar dimineata ma trezesc cu buze moi, catifelate si netede, pregatite pentru aplicarea rujului.

Foto: Instagram/Raven lyn