Poti sa albesti de la stres, dar o zi mai dificila la birou nu va provoca incaruntirea parului. Insa stresul cronic, provocat de o relatie problematica, de griji financiare sau de presiune constanta la locul de munca, poate avea un efect direct asupra celulelor parului.
In cazul in care nu se depisteaza o afectiune genetica ce provoaca incaruntirea, dermatologii experti in scalp (expertii tricologi) vor pune diagnosticul de albirea prematura a parului, la 20-30 de ani, din cauza stresului. De asemenea, aparitia unei pete sau a unei dungi de par gri, in timp ce restul parului isi pastreaza culoarea naturala, afectiune numita poliosis, poate fi cauzata de stres sau de un soc puternic.
De ce albesti de la stres
Stim deja ca stresul pe perioade lungi de timp poate afecta organismul, de la intestin la sistemul reproducator si piele. Acest lucru se intampla pentru ca in momentele dificile creierul transmite semnale de aparare in intregul corp. Toate celulele primesc un nou rol: de protectie. Asadar, functiile non-esentiale sunt oprite, moment in care apar diverse efecte, precum dermatite sau albirea parului.
Parul alb: care sunt cauzele si cum poti preveni aparitia lui
„Corpurile noastre sunt programate sa elibereze anumiti hormoni – cum ar fi cortizolul si noradrenalina – atunci cand ne aflam sub amenintare sau presiune. Face parte din raspunsul natural, instinctiv, de lupta sau de fuga, dar daca acest lucru persista pentru perioade lungi de timp, excesul de cortizol poate avea un impact semnificativ asupra corpului nostru, inclusiv asupra parului nostru. Atunci cand suntem in modul de supravietuire, creierul acorda intaietate alimentarii cu sange si nutrienti a celulelor si tesuturilor care sunt vitale, astfel incat celulele neesentiale – cum ar fi melanocitele care dicteaza culoarea parului – nu mai sunt prioritare. In timp, melanocitele incep sa functioneze defectuos si culoarea parului se estompeaza”, detaliaza consultantul tricolog Eva Proudman.
Incaruntirea parului este reversibila, spun oamenii de stiinta: 4 metode pe care sa le incerci
Stresul nu este singurul motiv pentru care parul nostru devine alb
Incaruntirea parului este un proces natural care se intampla tuturor, datorita modului in care melanocitele noastre imbatranesc odata cu noi. „Pe masura ce imbatranim, melanocitele incep sa cedeze. Parul nu devine de fapt alb, ci translucid, insa pare alb deoarece reflecta lumina de la firele de par mai intunecate din jur”, spune expertul tricolog.
Albesti la fel ca parintii sau bunicii tai. Daca cei din familie au inceput sa albeasca devreme, vei avea si tu fire albe inca de la 30 de ani, iar acesta nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare.
„Genetica joaca un rol major in felul in care aratam si are o influenta semnificativa asupra momentului aparitiei parului carunt”, conform specialistei.
Fumatul sau inhalarea pe termen lung unor substante toxice provoaca incaruntirea. „Poti sa albesti si daca esti expusa poluarii. „Fumatul poate accelera viteza cu care incaruntesti. De asemenea, cand sunt inhalate si absorbite in fluxul sanguin toxine cum ar fi fumul de motorina, se declanseaza stresul oxidativ, care deterioreaza celulele sanatoase din scalp, reducand capacitatea acestora de a produce melanina necesara pentru pastrarea culorii”, spune consultantul tricolog Eva Proudman.
Expunerea la soare nu iti afecteaza doar pielea. Poti sa albesti daca nu iti protejezi parul cu SPF.
„Excesul de lumina UV declanseaza acelasi stres oxidativ ca si fumatul, deteriorand celulele producatoare de melanina si accelerand incaruntirea. Studiile arata ca razele UV perturba si nivelurile de keratina, o proteina din par care il intareste si il protejeaza”, explica tricologul.
Foto: depositphotos.com