Exfolierea scalpului: secretul unui par frumos de la radacina

1
De Larisa Giurea
4 apr. 2019

Exfolierea scalpului, desi de multe ori trecuta cu vederea, este arma care transforma un par tern si devitalizat intr-unul stralucitor si voluptos. Specialistii ne indeamna sa nu uitam ca scalpul are aceeasi structura ca pielea si ca exfolierea este cu atat mai necesara procesului de regenerare celulara.

Iti speli cu atentie parul, aplici cu grija balsamul si folosesti masti si tratamente de par cu regularitate. Urmezi toti pasii ca la carte, sperand ca asta iti va face podoaba capilara sa straluceasca de sanatate. Din pacate, insa, de cele mai multe ori nu este de ajuns. Expertii te sfatuiesc sa introduci un al patrulea pas in rutina ta de ingrijire a parului: exfolierea scalpului.

Ce este exfolierea scalpului?

Exfolierea este un tratament pentru par care elimina celulele moarte, precum si excesul de sebum de pe scalp. Pe scurt, este o modalitate de a face pace cu parul tau, pornind de la radacina. Destuparea porilor are ca rezultat oxigenarea pielii capului si, mai mult, disparitia problemelor ca matreata si descuamarea. In plus, atunci cand foliculul de par este sufocat, parul nu creste. Solutia este masajul capilar efectuat in timpul exfolierii, care activeaza microcirculatia sanguina.

Secretele parului sanatos si stralucitor – Ce alimente sa incluzi in dieta zilnica

Cum se face exfolierea scalpului?

Exfolierea se realizeaza cu produse speciale, nicidecum cu cele recomandate pentru fata sau corp. Specialistii recomanda doua tehnici pentru exfolierea scalpului. Aceasta se poate face pe parul uscat, incepand cu un masaj cu uleiuri esentiale si apoi continuand cu un sampon specific fiecarui tip de par. Exfolierea se poate realiza si pe parul umed, masand usor inainte de spalarea cu sampon. Pentru un plus de hidratare si pentru a evita iritarea scalpului, poti incheia exfolierea cu un ser calmant ce are in compozitie vitamina B5.

Nu e bine sa mananci aceste 5 alimente daca ai parul gras

Exfolierea scalpului – acasa sau la salon?

Scalpul se poate exfolia cu success si acasa, dar exfolierea profesionala este intotdeauna mai profunda si mai precisa. Procesul si produsele folosite pot fi similare, singurul dezavantaj al exfolierii acasa fiind ca tu nu iti poti vedea propriul scalp.

Daca tii insa sa faci aceasta operatiune acasa, iti recomand doua produse special create pentru a exfolia scalpul si a-l mentine sanatos:

Vichy Dercos Micro Peel sampon exfoliant, 48 lei, Farmacia Tei

 

Briogeo Scalp Revival Charcoal + Coconut Oil Micro Exfoliating Shampoo, 40,25 euro, Beautybay.com

Cat de des este recomandata exfolierea scalpului?

Specialistii recomanda ca exfolierea sa se realizeze la intervale de timp intre 1 si 3 luni. Daca nu esti sigura cand ar trebui sa refaci tratamentul de exfoliere in functie de scalp si de tipul tau de par, poti apela la ajutorul unui salon de specialitate. Mare atentie, insa, masarea scalpului prea des, indiferent cat de usoara ar fi, poate stimula secretia glandelor sebacee. Daca elimini mai mult sebum decat este necesar, acesta va fi produs in exces de catre scalp. In plus, nu uita ca un anumit nivel de uleiuri naturale este sanatos si necesar pentru a pastra la distanta bacteriile nedorite sau ciupercile.

6 motive neasteptate pentru care parul ti se ingrasa prea repede

Si parul poate fi exfoliat?

Samponul, balsamul si tratamentele de par care contin silicon lasa reziduuri ce nu dispar in totalitate atunci cand iti clatesti parul. De asemenea, un sampon care nu elimina eficient murdaria sau resturile de produse de coafat va lasa un strat mat de culoare neagra pe par. Solutia? Micropeelingul capilar – un tratament profund cu alfa hidroxi acizi care elimina cu success stratul de murdarie de pe par.

Foto: Shutterstock.com