Extractul natural din plante care combate petele pigmentare. Ce este arbutina si cum sa o folosesti pentru un ten luminos si uniform

1
De Georgiana Dorobantu
16 oct. 2024

Petele pigmentare reprezinta o problema cu care se confrunta multe femei de-a lungul vietii. Iar aceste pete au multiple cauze, fie ca este vorba de hiperpigmentare postinflamatorie provocata de cicatrici sau acnee, pete cauzate de soare, melasma sau pete provocate de inaintarea in varsta.

Atunci cand apar, cei mai multi oameni apeleaza la produse precum serumuri, masti si creme cu efect iluminator ce contin ingrediente recunoscute pentru efectul lor decolorant, asa cum sunt vitamina C sau acidul lactic. Astfel de ingrediente active au un mod unic de a combate petele pigmentare, de la exfoliere la neutralizarea inflamatiei.

Un ingredient natural pe care il poti vedea in compozitia produselor pentru estomparrea petelor pigmentare este arbutina. In esenta, arbutina este o varianta naturala a unui ingredient numit hidrochinona, care poate avea unele efecte secundare precum cresterea sensibilitatii pielii si aparitia iritatiilor.

Ce este arbutina?

„Arbutina este un compus care se gaseste in mod natural in compozitia frunzelor unor plante, printre care si frunzele de par sau de strugurele ursului, si care previne formarea melaninei”, spune medicul dermatolog Keira Barr pentru mindbodygreen.com. Specialista adauga faptul ca productia in exces de melanina in anumite zone este responsabila pentru aparitia petelor pigmentare si a melasmei.

Top 5 cele mai bune serumuri pentru pete pigmentare si riduri

„Functioneaza ca un inhibitor de tirozinaza si ofera efecte de iluminare a pielii. Acest lucru se intampla pentru ca atunci cand pielea ta si aceste celule intra in contact cu lumina UV, enzima tirozinaza este activata. Arbutina blocheaza procesul”, adauga dermatologul.

Pe scurt, functioneaza prin prevenirea formarii petelor pigmentare, spre deosebire de exfolianti, care elimina pigmentul aflat la suprafata, sau a altor antioxidanti care combat efectul radicalilor liberi si ofera un efect mai luminos in general.

Arbutina este un ingredient folosit adesea in produsele de skin care, dar este de obicei asociat cu alte ingrediente cu efect similar, precum vitamina C sau acidul kojic, pentru a imbunatati eficacitatea produsului.

Iata cateva dintre principalele efecte ale arbutinei:

 

Estompeaza si inhiba formarea petelor provocate de soare si varsta

Indiferent care este numele lor – pete de soare, pete de varsta sau pete pigmetare – toate sunt un efect secundar al degradarii celulare provocate de razele UV, fie ca este imediata sau cumulativa. De asemenea, pot afecta toate persoanele, indiferent de tonul pielii. „Prin blocarea productiei tirozinazei, arbutina poate reduce gradul cu care pielea se innegreste dupa expunerea la soare, ajuta la uniformizarea nuantei tenului si ofera un efect de iluminare”, mai spune Barr.

Previne hiperpigmentarea post-inflamatorie

O alta cauza comuna a petelor este reprezentata de efectele acneei sau a altor inflamatii. Acestea pot lasa in urma pete roz, rosii si maro care dureaza luni sau chiar ani sa se estompeze – mult dupa ce inflamatia in sine a disparut. „Datorita acestor proprietati antiinflamatorii si antioxidante, pe langa beneficiul de a trata pigmentarea, s-a dovedit ca arbutina este eficienta si in cazul hiperpigmentarii post-inflamatorii”, declara medicul dermatolog.

5 greseli de skincare din care trebui sa te opresti acum daca vrei sa scapi de puncte negre, cosuri, pete pigmentare si linii fine

Acesta este motivul pentru care multi dermatologi le recomanda pacientilor cu predispozitie la acnee sa o foloseasca preventiv. „Este folosita si cu rol preventiv, pentru a stopa pigmentarea pielii. De exemplu, aplicarea pe un cos sau o leziune dupa ce se observa inflamatia ajuta la scaderea riscului ca in urma acelei inflamtii sa ramana o pata pigmentara”, spune Dr. Fenton.

Ajuta in lupta impotriva acneei

Arbutina are proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii si antioxidante, ceea ce o transforma intr-un aliat in lupta impotriva acneei. Calmeaza pielea in timp ce combate bacteriile care duc la formarea cosurilor.

Cum sa folosesti produsele cu arbutina

„Ar trebui folosita in zonele pigmentate in care doresti sa iluminezi pielea si sa previi patarea”, spune medicul dermatolog Jeremy Fenton. Astfel ca poate fi folosita ca un corector pentru pete (cum se intampla in cazul acneei), in zonele in care esti predispusa la pete pigmentare, dar este de asemenea suficient de blanda incat poate fi folosita pe tot tenul. Poti sa aplici produsul cu arbutina zilnic, de doua ori pe zi.

4 produse care mi-au transformat pielea dupa lupta cu acneea si petele pigmentare

In general, este un ingredient bine tolerat de cei mai multi oameni, avand in vedere ca este bland cu pielea. Insa este intotdeauna recomandat sa faci un test pe o zona mica de piele, sa monitorizezi zona si sa eviti aplicarea daca apar probleme.

Foto: Instagram/arina_pereverten