10 greseli de machiaj care provoaca acnee

1
De Teodora Tirca
14 iun. 2019

Da, acneea chiar poate fi provocata de machiaj daca faci aceste greseli comune cu care pielea ta nu este de acord.

Daca te confrunti cu acnee, atunci trebuie sa acorzi mare atentie dietei, hormonilor, rutinei de ingrijire si felului cum aplici sau indepartezi machiajul. Fiecare persoana are diferite sensibilitati, iar acestea pot fi declansate de anumite ingrediente din produsele pe care le folosim sau chiar din alimentatie.

Produsele pe care le foloseste Olivia Culpo in fiecare seara pentru a preveni acneea

Azi iti voi vorbi insa strict despre machiaj, pentru ca acesta este domeniul in care am cea mai mare experienta – am incercat atat de multe produse de-a lungul vremii si am facut atat de multe greseli, incat am invatat sa-mi respect pielea ca sa o mentin sanatoasa si departe de acnee.

Iata care sunt cele mai frecvente greseli legate de machiaj care te impiedica sa-i spui adio acneei pentru totdeauna.

1. Aplici prea multe produse deodata

Acum avem acces nu doar la fond de ten si primer, ci si la primer iluminator, bronzer lichid, pigmenti de corectare, baza pentru machiaj rezistent, sprayuri de fixare etc. Si desi toate aceste produse sunt revolutionare si chiar iti fac machiajul sa arate mai bine, daca ai ten predispus la acnee, iti garantez ca lucrurile se vor inrautati in scurt timp.

Porii tai se vor sufoca sub atatea straturi de machiaj, manifestandu-se prin inflamatie si acnee. Iti recomand, mai degraba, sa te gandesti la prioritatile tale si sa alegi maximum 2 produse pe care sa le aplici ca baza: crema hidratanta cu SPF (daca vorbim despre machiaj pe timpul zilei) si fondul de ten.

Daca esti obisnuita sa folosesti un primer de matifiere, aplica-l doar in zonele cu exces de sebum, nu pe toata fata. Acelasi lucru este valabil si pentru pudra.

2. Te machiezi peste reziduurile de machiaj din ziua precedenta

Stiu ca suna scandalos, dar multe dintre noi am facut asta la un moment dat. E posibil sa nu fii constienta de acest lucru, pentru ca te gandesti ca te-ai demachiat temeinic cu apa micelara in seara precedenta.

Desi scrie pe eticheta „fara clatire”, apa micelara trebuie indepartata de pe fata, mai ales daca ai ten sensibil/acneic. De aceea, eu ma spal intotdeauna pe fata cu un gel de curatare dupa demachiere, iar atunci cand folosesc tonerul, observ ca pe discheta demachianta inca mai sunt urme de machiaj! Asadar, mare atentie la demachiere.

Si nici nu te gandi ca te poti machia dimineata fara sa te speli pe fata inainte. Chiar daca ai indepartat complet machiajul in seara precedenta, pe timpul noptii se aduna pe ten transpiratie si sebum care pot bloca porii si duce la eruptii acneice.

Machiaza-te intotdeauna pe fata curata, chiar daca dimineata folosesti un gel de curatare mai bland.

5 geluri de curatare accesibile care elimina acneea

3. Folosesti produse care contin cantitati mari de alcool denaturat

Nu obisnuiesti sa te uiti pe eticheta produselor pe care le pui pe ten? Foarte rau. Multe produse dedicate tenului acneic, „fara ulei” sau „matifiante”, contin in schimb cantitati destul de mari de alcool denaturat, pentru ca acesta le confera acea textura usoara si le face sa se absoarba rapid in piele. Stiu ca iti place senzatia, insa alcoolul cauzeaza deshidratarea pielii, iar deshidratarea duce la sensibilitate, inflamatie si acnee.

Nu toate tipurile de acool sunt daunatoare pentru piele: „cetearyl alcohol” e un tip de alcool emolient si nu face rau pielii. Fereste-te de „alcohol denat.”, varianta care usuca tenul.

4. Aplici prea mult fond de ten ca sa obtii acoperire mare

Ne-am obisnuit sa aplicam straturi groase de fond de ten, cand de fapt acest produs este creat pentru a fi folosit in straturi subtiri. Ba chiar dureaza mai mult pe ten atunci cand e aplicat intr-un strat subtire.

Prea multe straturi de fond de ten sufoca porii si bombardeaza pielea cu chimicale de care nu are nevoie. Obisnuieste-te sa aplici mai intai cateva puncte de fond de ten pe frunte, obraji si nas, pe care sa le uniformizezi bine. Abia apoi gandeste-te daca e nevoie sa mai aplici un strat.

Iar daca nu esti multumita de acoperire, inlocuieste fondul de ten cu unul cu acoperire mai mare in loc sa folosesti mai multe straturi.

5 fonduri de ten cu acoperire mare sub 100 de lei pe care nu le-ai incercat pana acum

5. Nu-ti cureti regulat pensulele si bureteii de machiaj

Cine are timp de asta dimineata? Si mie mi se intampla de multe ori sa uit de cand nu mi-am mai spalat pensulele, iar aparitia acneei imi aminteste imediat (intr-un mod deloc placut) ca e timpul sa-mi curat ustensilele de machiaj. Buretelul sau pensula cu care aplici fondul de ten trebuie spalate dupa fiecare aplicare, pentru ca iau contact direct cu pielea si sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, in timp ce pensulele pentru ochi, pudra, bronzer etc. trebuie spalate la cateva zile.

Fa-ti un obicei din a te ocupa de asta seara, pentru ca dimineata nu vei avea timp si vei fi mai tentata sa neglijezi acest aspect.

6. Nu te speli pe maini inainte sa te machiezi

Nu e nimic gresit in a aplica fondul de ten cu degetele, insa ai grija sa te speli temeinic pe maini inainte. Mainile noastre sunt pline de bacterii care, odata transferate pe ten, duc la eruptii acneice care nu trec cu una, cu doua.

Nu uita sa te speli pe maini chiar inainte sa aplici machiajul, indiferent daca ai facut asta deja acum o jumatate de ora. De asemenea, scapa de obiceiul de a-ti atinge fata cu mainile pe parcursul zilei – nu doar ca vei compromite rezistenta machiajului, insa vei aduce pe ten bacteriile care astupa porii.

7. Nu iei in calcul sensibilitatile tipului tau de ten

Nu toate tipurile de ten sunt sensibile la ingredientele din cosmetice, insa trebuie sa retii ca tenul acneic trebuie tratat ca ten sensibil – si asta pentru ca e foarte reactiv. Elimina primerele, fondurile de ten si serumurile de ingrijire care contin uleiuri esentiale si cantitati mari de parfum. Chiar daca un produs cu ulei de lavada suna tentant, in realitate orice planta cu parfum puternic poate declansa inflamatie care duce la acnee. Extractele din coaja de lamaie sau de portocale sunt la fel de periculoase.

8. Folosesti texturi nepotrivite pentru tipul tau de ten

Daca ai piele uscata, nu folosi un fond de ten matifiant, pentru ca acest lucru va provoca un dezechilibru de pH care se va traduce prin aparitia acneei. La fel, daca ai ten mixt/gras, nu folosi un fond de ten prea hidratant, bogat in ingrediente emoliente, pentru ca porii tai vor fi sufocati de aceasta doza suplimentara de hidratare.

9. Nu aplici crema hidratanta/serum inainte de machiaj

Am mai spus asta intr-un articol anterior – persoanele care sufera de acnee si exces de sebum tind sa creada ca nu au nevoie de serum si crema hidratanta. Insa orice tip de ten are nevoie de hidratare. Renuntarea la crema hidratanta duce la deshidratare, ceea ce obliga porii sa produca mai mult sebum – iar de aici incolo stii la ce probleme sa te astepti.

Gaseste o crema hidratanta lejera care sa-i ofere tenului tau echilibrul de care are nevoie si aplic-o inainte de machiaj.

10. Folosesti concealerul pentru zona ochilor ca sa acoperi acneea

E minunat atunci cand ii gasim mai multe intrebuintari unui singur produs, insa acest lucru se poate intoarce importriva ta. De exemplu, aplicarea concealerului pentru zona ochilor pe eruptii active sau pete pigmentare de pe restul fetei nu este deloc recomandata. Acest produs este mai emolient, fiind destinat unei zone sensibile, care nu produce sebum. Tocmai de aceea, poate duce la blocarea porilor atunci cand e aplicat pe zona T, de exemplu.

Foloseste un produs special conceput pentru acoperirea acneei si a petelor pigmentare – vei obtine rezultate mai bune si mai durabile, si vei reduce acneea.

Foto: Instagram/@iamalinamorozova