12 greseli de zi cu zi care duc la aparitia acneei

1
De Teodora Tirca
17 nov. 2021

Te-ai intrebat daca unele obiceiuri de zi cu zi contribuie la aparitia sau accentuarea acneei? Medicul dermatolog Monica Paun spune ca este foarte posibil.

„Acneea este o afectiune cronica, inflamatorie, a foliculului pilo-sebaceu. Principalii factori implicati in acnee sunt: productia de sebum in exces (stimulata de hormonii androgeni), acumularea lui si obstruarea foliculilor, bacteriile P.acnes si inflamatia. Este o afectiune des intalnita in randul adolescentilor, dar care poate afecta toate categoriile de varsta. O parte importanta din tratamentul acneei este reprezentata de regulile igieno-dietetice. Respectarea acestora poate contribui la reducerea episoadelor care provoaca, declanseaza sau exacerbeaza acneea”, spune medicul dermatolog Monica Paun, din cadrul spitalului Colentina.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Monica Păun (@dr.monicapaun)

Iata care sunt, conform specialistului, obiceiurile zilnice care duc la aparitia acneei sau care inrautatesc aceasta afectiune:

1. Dieta bogata in glucide si lactate

In timp ce studiile despre influenta dietei asupra acneei sunt controversate, majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca o dieta bogata in produse cu indice glicemic crescut (paine alba, fulgi de porumb, chipsuri din cartofi, cartofi prajiti, gogosi sau alte produse de patiserie, bauturi dulci) si produse lactate pot exacerba acneea.

2. Fumatul

Se pare ca fumatul agraveaza acneea provocand stres oxidativ la nivelul pielii si prin modificarea compozitiei sebumului. Un studiu a aratat ca agravarea acneei este direct proportionala cu cantitatea de tutun consumata.

3. Ingrijirea inadecvata a pielii

• Spalarea excesiva a pielii sau utilizarea sapunurilor alcaline dure sau a produselor demachiante dure pot modifica pH-ul pielii si astfel pot perturba bariera lipidica cutanata. De asemenea, pot avea potential iritativ cand se folosesc concomitent cu tratamente locale pentru acnee. Utilizarea unui syndet (produs de spalare sintetic) permite curatarea pielii fara a perturba pH-ul normal al pielii. Produsele de curatare ce contin peroxid de benzoil sau acid salicilic se pot utiliza pentru pielea acneica.
• Unele produse de ingrijire a pielii sau produse de machiaj pot fi grase, uleioase sau comedogenice (determina aparitia de puncte negre). Exemplu: uleiul de cocos este cunoscut a fi comedogenic.
• Folosirea excesiva a produselor exfoliante. Scruburile ce contin particule abrazive (scruburile mecanice) pot fi dure pentru piele si pot agrava inflamatia.

4. Manipularea leziunilor de acnee

Prin stoarcerea cosurilor este intretinut procesul de inflamatie, exista risc de infectie si de aparitie de cicatrici post-acnee.

5. Stresul

Stresul poate determina organismul sa produca o cantitate mai mare de insulina. Insulina stimuleaza hormonii androgeni care, la randul lor, determina productia de sebum (in exces) si hiperkeratinizarea (productia excesiva de celule care duc la blocarea glandelor sebacee), etape cheie in aparitia leziunilor de acnee.
In perioade de stres, persoanele cu acnee sunt mai predispuse a manipula leziunile. De asemenea, vindecarea lor este mai lenta atunci cand o persoana este supusa stresului.

6. Somn insuficient

Somnul insuficient determina cresterea nivelului de cortizol intr-o maniera constanta, fapt care poate declansa agravarea leziunilor de acnee.

7. Frictiunea mecanica a pielii

Presiunea si frictiunea prelungita asupra pielii pot agrava acneea. Afectiunea este cunoscuta sub numele de acnee mecanica si este determina de frictiunea cu imbracaminte sau obiecte cu anumite zone ale pielii (de exemplu sutien, bentita, rucsac, casti, sepci, caciuli).

8. Neschimbarea periodica a mastii de protectie

O afectiunea frecventa in aceasta perioada este acneea provocata de masca de protectie. Umezeala, sebumul si bacteriile acoperite de masca reprezinta terenul oportun pentru dezvoltarea leziunilor de acnee. Se recomanda schimbarea mastii de protectie la fiecare 2 ore dupa ce aceasta a fost purtata.

9. Expunerea prelungita la soare

Contrar credintei populare, soarele nu vindeca leziunile de acnee. Soarele determina uscarea pielii si astfel stimuleaza productia in exces de sebum, unul dintre factorii implicati in dezvoltarea acneei.

10. Inconsecventa in urmarea tratamentului

Acneea este o boala cronica, ceea ce inseamna ca necesita tratament pe termen lung. Consecventa este cheia tratamentului. Utilizarea constanta a produselor si tratamentelor prescrise de catre medic conduc la rezultate favorabile de durata.

11. Nu folosesti crema hidratanta

Majoritatea tratamentele anti-acneice determina uscarea pielii. Neaplicarea cremei hidratante determina exces de sebum pentru a compensa pielea uscata.

12. Nu aplici protectie solara

Probabil ca te intrebi de ce aceasta este o greseala. Crema de protectie solara nu trateaza acneea, insa ajuta la reducerea hiperpigmentarilor post-inflamatorii (pete maronii ce apar dupa vindecarea leziunilor de acnee) ce pot fi accentuate de expunerea la radiatiile ultraviolete.

Foto: depositphotos.com