6 greseli pe care le faci atunci cand aplici serumul cu retinol

1
De Teodora Tirca
11 nov. 2022

Retinolul are capacitatea de a intineri vizibil pielea si de a „sterge” acele urme lasate de soare sau, pur si simplu, de trecerea timpului. Insa trebuie sa-l aplici corect pentru a vedea rezultate.

In calatoria mea cu retinoizii in general, fie ca vorbim despre retinol, retinal sau acid retinoic, am invatat multe lucruri. De asemenea, din discutiile cu prietenele mele care au folosit acest ingredient am aflat alte lucruri. Ceea ce functioneaza pentru cineva, nu va functiona automat si pentru tine. In timp ce pielea mea e extrem de sensibila la acest ingredient si incepe sa se usuce si sa se descuameze aproape imediat, alte prietene folosesc serumul cu retinol aproape zilnic, fara niciun efect advers.

Indiferent din ce categorie faci parte, daca esti la inceput in calatoria ta cu retinolul trebuie sa eviti aceste greseli care te vor impiedica sa obtii rezultate:

1. Folosesti un retinol instabil

Derivatii de vitamina A trebuie ambalati intr-un tub opac, cu pompa sau pipeta, astfel incat sa nu fie destabilizati de lumina si oxigen. Produsele cu retinol ambalate in borcane cu capac sau sticlute transparente nu-si vor mentine calitatea pentru prea mult timp, deci e posibil sa le aplici degeaba. Fii foarte atenta atunci cand cumperi un produs cu retinol – ambalajul poate face o diferenta enorma.

2. Aplici retinolul pe pielea umeda

Desi e un ingredient bun pentru piele pe termen lung, retinolul are, fara indoiala, potential iritant. Multi experti in ingrijirea pielii spun ca te va face sa arati mai rau inainte sa arati mai bine. Dar poti limita iritatiile si descuamarile aplicandu-l corect. E important ca pielea sa fie complet uscata atunci cand aplici orice retinoid – pielea umeda tinde sa creasca absorbtia ingredientelor active, accentuand uscaciunea si iritatiile. In plus, desi nu exista cercetari in acest sens, e posibil ca un anumit produs cu retinol sa functioneze optim doar daca e aplicat pe pielea uscata.

Jennifer Aniston a vorbit despre cat s-a chinuit sa devina mama: „Am incercat fertilizarea in vitro, am baut ceaiuri chinezesti, orice…”

3. Aplici retinol fara precautii pe tenul cuperozic sau sensibil

In primul rand, daca ai ten foarte sensibil, nu aplica niciodata retinolul direct pe piele, ci peste un serum hidratant ce contine acid hialuronic sau ceramide. Acesta va actiona ca o bariera protectoare, iar iritatiile vor fi prevenite sau cu mult reduse. Este adevarat ca iti va lua mai mult timp sa scapi de semnele de imbatranire, dar cu rabdare cu perseverenta vei ajunge acolo fara sa-ti agresezi tenul.

In al doilea rand, daca suferi de cuperoza sau rozacee, retinolul nu este un ingredient indicat pentru tine deoarece ar putea agrava problema. Vorbeste cu medicul tau dermatolog si vezi daca poti aplica generatia noua de retinol incapsulat sau alte ingrediente anti-aging mai blande cu pielea ta.

4. Incepi cu o concentratie prea mare

Vrem rezultate rapide, asa ca avem tendinta sa optam pentru concentratii mari inca de la prima aplicare. Unele tipuri de ten le pot tolera, insa cele mai multe se vor revolta. E foarte posibil sa-ti distrugi bariera naturala de aparare a pielii daca aplici o doza mare de retinol pentru prima data, de exemplu 1%. Incepe cu doze mici si creste gradual concentratia, pe masura ce pielea capata toleranta.

Lucruri care te scot din energia ta feminina – le faci fara sa-ti dai seama

5. Combini retinolul cu alte ingrediente active dure

Foarte multi oameni isi distrug pur si simplu tenul pentru ca aplica retinoizi impreuna cu ingrediente la fel de potente, cauzand astfel arsuri si iritatii serioase. Dimpotriva, retinolul trebuie combinat cu ingrediente blande si hranitoare, care reduc iritatiile si sprijina vindecarea pielii, cum ar fi ceramidele, acidul hialuronic, niacinamidele, peptidele, vitamina E. Nu ar trebui sa aplici niciodata retinol in acelasi timp cu acid salicilic, acid glicolic, benzoil de peroxid sau chiar vitamina C. Poti folosi si alte ingrediente active, dar alternativ, in zile diferite.

6. Renunti pentru ca nu vezi rezultate

Cele mai multe femei cu care vorbesc renunta sa mai aplice anumite serumuri pentru ca se asteapta sa vada rezultate peste noapte. Cu totii avem asteptari mari de la retinol, dar asta nu inseamna ca va face minuni instant. Retinolul functioneaza, iar acest lucru este demonstrat clinic, insa rezultatele vizibile se vad abia peste 6-8 luni – in functie de frecventa cu care l-ai aplicat. Asadar, ai rabdare si acorda-i timp suficient pentru a-si face treaba.

Foto: Instagram/@skkn