Acid hialuronic. Vitamina C. Niacinamide. Retinol. Acid salicilic. Lista ingredientelor active pe care le aplicam zilnic pe pielea noastra continua. Cu toate ca oferta de pe piata este extrem de generoasa, iar anumite produse pot fi combinate pentru a crea o rutina de skincare personalizata, exista si ingrediente active care nu actioneaza bine impreuna. Anumite combinatii pot reduce eficacitatea produselor, iar altele pot cauza chiar iritatii serioase. Astfel, este esential sa fii atenta la ce produse aplici si cum faci asta. Iata o lista de ingrediente active pe care nu ar trebui sa le amesteci in rutina ta!
Vitamina C si exfolianti
Dr. Shirley Chi, dermatolog certificat in California, recomanda sa nu folosesti niciodata vitamina C imediat dupa exfolierea pielii. Ingredientele exfoliante includ acizi alfa-hidroxi (AHA), cum ar fi acidul glicolic, acizi beta-hidroxi (BHA), cum ar fi acidul salicilic, si scrub-urile. Aceasta regula se aplica atat serurilor folosite acasa, cat si tratamentelor facute la salon, cum ar fi peeling-urile chimice. „Recomand intotdeauna sa nu folosesti serul cu vitamina C imediat dupa astfel de tratamente,” spune dr. Chi, „Este foarte iritant si face mai mult rau decat bine.”
Retinoizi si acizi hidroxi
Un alt ingredient activ pe care nu ar trebui sa-l combini cu AHA si BHA este retinolul. Desi retinoizii sunt excelenti pentru a stimula reinnoirea celulara, acestia pot provoca iritatii, iar riscul creste cand sunt aplicati pe o piele proaspat exfoliata. Astfel, recomandarea generala a medicilor dermatologi este sa aplici un retinoid doar in serile in care nu iti exfoliezi pielea.
Tipuri diferite de retinoizi
Oricat de minunati ar fi retinoizii pentru o piele sanatoasa si frumoasa, excesul nu este niciodata recomandat. Acestia sunt listati sub denumiri precum retinol, retinaldehida, adapalen, tretinoina sau trifaroten, iar medicii dermatologi recomanda sa eviti utilizarea lor simultana.
„Daca aplici un ser cu retinol si apoi un produs cu adapalen, probabil vei provoca iritatii, deoarece cresti intensitatea adapalenului,” sustine dr. Chi. Citeste intotdeauna etichetele ingredientelor pentru a te asigura ca nu dublezi concentratia acestui activ puternic si nu ezita sa te adresezi medicului tau atunci cand ai nelamuriri.
Serumul tau cu acid hialuronic nu functioneaza daca nu faci asta
Anumiti retinoizi si peroxid de benzoil
Peroxidul de benzoil este un antiseptic local, frecvent utilizat pentru a trata acneea. Retinoizii sunt, la randul lor, cunoscuti pentru efectul lor de a reduce eruptiile prin inlocuirea celulelor moarte cu unele sanatoase. Totusi, daca iti doresti sa combini aceste ingrediente active, trebuie sa discuti cu medicul tau dermatolog. Explicatia este simpla: exista anumiti retinoizi care isi pot pierde efectul din cauza peroxidul de benzoil.
Daca vrei sa folosesti ambele ingrediente, medicii dermatologi recomanda o rutina de seara care sa includa un cleanser cu peroxid de benzoil, cum ar fi CeraVe Acne Foaming Cream Cleanser, urmat de un ser cu adapalen.
Foto: freepik.com