5 lucruri pe care le fac zilnic pentru cresterea parului

1
De Teodora Tirca
14 aug. 2024

Sunt incantata ca m-am intors la parul lung dupa tunsoarea nereusita de vara trecuta. M-am dedicat cresterii parului si cred ca rutina mea a grabit (pe cat se poate) procesul.

Nu cred in trucuri care fac parul sa creasca peste noapte si nici nu am considerat ca, in general, imi creste parul deosebit de repede. Totusi, dupa o tunsoare dramatica de care nu esti multumita, parca iti doresti sa crezi in miracole si ai face orice pentru a recupera centimetrii pierduti cat mai repede posibil.

Sigur, m-am inarmat cu tonic si uleiuri pe baza de rozmarin, serumuri pentru scalp, perii de calitate, masti hranitoare etc. Dar consider ca in final totul se rezuma la lucrurile pe care le faci zi de zi, obiceiurile bune orientate spre sanatatea scalpului si a parului.

Obiceiurile mele zilnice pentru o crestere mai rapida a parului

1. Am mancat mai multe proteine

Ceea ce multe femei nu stiu e ca avem nevoie de proteine pentru a ne mentine tineretea si frumusetea. Nu doar ca proteinele te ajuta sa-ti mentii masa musculara (promovand, deci, longevitatea), sanatatea oaselor si silueta ideala, dar sunt un factor-cheie si in mentinerea fermitatii pielii sau a cresterii/sanatatii parului. Daca nu mananci suficiente proteine, parul tau nu va creste intr-un ritm normal, pentru ca organismul nostru nu prioritizeaza parul atunci cand vine vorba despre rationalizarea nutrientilor, ci organele vitale.

Ar trebui sa mananci cel putin 1 gram de proteine per kilogram corp zilnic – chiar mai mult daca esti foarte activa. Daca nu reusesti sa-ti iei cantitatea optima de proteine din alimentatie, apeleaza la o pudra proteica de calitate, fara zahar adaugat.

Cat despre alimentatie, gasesti proteine de calitate in peste, oua, carne de pasare din surse sustenabile, iaurt grecesc (daca nu ai intoleranta la lactoza).

2. Mi-am masat scalpul timp de cateva minute seara

Masajul capilar e mai important decat crezi, pentru ca stimuleaza microcirculatia si ajuta nutrientii sa ajunga la foliculii de par, incurajand cresterea. Cateva minute de masaj inainte de culcare sunt de ajuns pentru a-ti „activa” scalpul. Poti folosi o perie de masaj sau doar mainile. Nu orice masaj iti aduce rezultate bune – specialistii in sanatatea parului spun ca cel mai bun masaj nu este cel realizat cu degetele, ci cu intreaga palma, „miscand” scalpul drepta-stanga, sus-jos.

Inainte sau dupa spalarea parului aplic si tratamente/serumuri pe scalp, dar asta nu se intampla zilnic, ci o data la 3 zile. Pentru ca sanatatea scalpului este extrem de importanta pentru cresterea parului, ma straduiesc sa-mi tin sub control dermatita seboreica prin tratamente recomandate de dermatolog.

3. Am luat suplimente cu minerale, vitamine si aminoacizi

Intotdeauna stai de vorba cu medicul tau inainte sa iei suplimente, pentru ca fiecare persoana are nevoi diferite. Dupa doua episoade de Covid am observat ca imi cade mai mult par si am cerut ajutorul medicului in acest sens. A reiesit ca aveam si un nivel scazut de vitamina D, asa ca mi-au fost recomandate cu suplimente cu vitamina D3+K2, magneziu bisglicinat, zinc, cupru si un complex de aminoacizi. Toate acestea sustin cresterea si sanatatea parului.

4. Am aplicat un serum pe varfuri/lungimi

Un serum suficient de lejer poate fi aplicat zilnic pe lungimi pentru a preveni ruperea si despicarea firelor de par. Daca ajungi constant la varfuri despicate si trebuie sa tai destul de mult din par, nu vei avea niciodata lungimea pe care ti-o doresti. Eu am redus frecventa tunsorilor si m-am focusat pe prevenirea uscarii varfurilor. Am folosit masti si tratamente de 1-2 ori pe saptamana, dar am aplicat zilnic si un serum care a hranit parul, astfel incat sa ramana sanatos pe toata lungimea.

Kérastase Nutritive 8H Magic Night Serum Hranitor de Noapte, pret special 215 lei, beauty-lounge.ro

5. Am evitat sa dorm cu parul prins in varful capului

Coada de cal prinsa foarte strans poate cauza alopecie de tractiune, adica ruperea si caderea parului in partea din fata (tample, linia parului). Daca iti tii parul prins astfel chiar si noaptea, ai multe sanse sa pierzi mai multe fire decat in mod normal. E bine sa mergi la culcare cu ceea ce hairstylistii numesc „o coafura protectoare”, adica o coada joasa, impletita lejer, astfel incat parul sa nu fie agresat pe timpul noptii.

Foto: Instagram/@nadiyalyalko