Am avut si eu parte de doza mea de iritatii, eruptii acneice si promisiunea „nu mai pun asa ceva pe ten” in urma folosirii unor masti – si da, a durut. Dar asa am invatat ca bariera naturala de protectie a pielii e ceva pretios, fara de care nu putem avea un ten suplu, luminos, cu aspect tanar.
Mastile faciale sunt un tratament special pentru piele, de aceea ne dau acel sentiment de relaxare. Unele actioneaza in 10-15 minute, in timp ce pe altele le poti lasa sa actioneze peste noapte. Acestea pot raspunde unor nevoi diferite ale pielii: anti-aging, estomparea petelor, minimizarea porilor, reducerea eruptiilor acneice, echilibrarea excesului de sebum etc.
4 lucruri pe care le faci gresit cand aplici masti
Presupui ca toate mastile preparate in casa sunt bune pentru ten
Ingrediente precum mierea, iaurtul si aloe vera pot ajuta la calmarea si hidratarea tenului, cel putin la suprafata. Cu toate acestea, nu toate alimentele ar trebui aplicate pe piele. Stai departe de zeama de lamaie, oua crude sau rosii, pentru ca pot cauza iritatii. De asemenea, nu mai aplica pasta de dinti pe cosuri deoarece poate agrava inflamatia existenta. Mai bine foloseste un toner cu acid salicilic.
Folosesti prea des mastile cu argila
Mastile cu argila sunt folosite pentru a absorbi excesul de sebum si impuritatile, oferind un efect de tonifiere si pori „micsorati”. Totusi, atunci cand sunt folosite in exces, acestea usuca pielea si compromit bariera naturala de protectie. Foloseste masca cu argila doar din cand in cand: pentru mine o data pe saptamana tot este prea mult, asa ca apelez la ea o data la cateva saptamani sau chiar luni, la ocazii speciale si cand pielea mea este puternica si sanatoasa (nu atunci cand e deja uscata/iritata).
5 parfumuri cu note luxoase, intense (pentru femeia care nu se teme sa fie in centrul atentiei)
Abuzezi de mastile exfoliante
Mastile pentru luminozitate sunt tot mai populare. Aceste contin enzime, acizi sau vitamina C si chiar pot avea un efect imediat de uniformizare a nuantei tenului. Totusi, nu te astepta sa te scape peste noapte de petele pigmentare – acestea sunt incapatanate si necesita tratamente complexe, uneori chiar si laser.
Greseala pe care o facem cu mastile exfoliante este ca le folosim prea des sau le lasam sa actioneze prea mult pe ten. Incearca sa respecti timpul de actiune indicat pe ambalaj, mai ales daca vorbim despre o masca cu acizi. Iar daca simti un disconfort notabil dupa aplicare, clateste imediat cu apa din abundenta. E posibil ca tenul tau sa nu tolereze concentratiile mari de acizi AHA/BHA. In acest caz, poti opta pentru mastile enzimatice, care sunt mai blande.
4. Nu cureti tenul inainte
Mastile se aplica intotdeauna pe tenul curat. Asa ca indiferent daca ai purtat sau nu machiaj pe parcursul zilei, trebuie sa te speli mai intai pe fata cu un gel bland de curatare si abia apoi sa aplici masca, pe tenul uscat. Atunci cand sari peste acest pas, ingredientele pretioase din masca nu ajung unde trebuie, din cauza acumularii de sebum sau produse de ingrijire aplicate anterior pe ten.
Foto: Instagram/@heloiseagostinelli