De curand, colagenul a devenit „vedeta” in lumea suplimentelor. Corpul foloseste aminoacizii pentru a forma muschi, oase, cartilaje, piele, par, tesut conjunctiv si multe altele. Exista mai multe forme de aminoacizi, dar cele care se gasesc in colagen sunt cele mai raspandite in organism datorita rolului lor in formarea pielii si a tesutului conjunctiv.
Iar daca iei in considerare faptul ca productia colagenului din corp scade odata cu varsta, dar si ca este nevoie de colagen pentru oase puternice, articulatii sanatoase si piele frumoasa, concluzia fireasca este aceea ca ai nevoie de suplimente cu colagen. Din pacate, nu este chiar atat de simplu, desi numeroase companii farmaceutice au lansat sute de produse si suplimente cu colagen. Acestea sunt obtinute in general din oase de vita sau din solzi de peste.
Dar aceste suplimente de colagen au vreun efect? Iata ce ar trebui sa stii inainte de a le lua:
1. Exista mai multe tipuri de colagen
Existe peste 12 tipuri de colagen, fiecare compus din diferite peptide sau aminoacizi. Unele intra in compozitia pielii si tendoanelor, altele in compozitia cartilajelor. Se pare ca tipul de colagen care are beneficii pentru sanatate sub forma de supliment este dificil de stabilit. De asemenea, suplimentele de colagen difera foarte mult de la unul la altul.
In cele mai multe cazuri, daca vei cumpara pudra de colagen, cumperi de fapt colagen de tip I, hidrolizat, care a fost extras din oase de animale sau solzi de peste. Hidrolizarea inseamna ca lanturile de aminoacizi au fost rupte in unitati mai mici, un proces care permite apoi dizolvarea in lichide reci sau fierbinti. Acest tip de colagen a devenit foarte popular pentru ca il poti adauga in orice, de la cafea fierbinte si supe, pana la bauturi reci si smoothie-uri. Aduce in acelasi timp un aport de proteine, doua masuri de pudra de colagen oferind in jur de 18 grame de proteine.
2. Cele mai multe studii despre colagen s-au concentrat asupra articulatiilor
Inca de la inceputul anilor ’90, studiile au facut legatura dintre suplimentele de colagen si reducerea simptomelor artritei. In cadrul unui studiu realizat in anul 2009, patru din cinci persoane care sufereau de osteoartrita au declarat ca durerea a scazut in medie cu 26 la suta dupa ce au luat zilnic 40 mg de colagen de tip II (obtinut din cartilaje de pui, nu din oase de vita sau solzi de peste, precum cel de tip I).
Nu este clar cum au redus suplimetele de colagen durerile de articulatii ale bolnavilor de osteoartrita. Dar in loc sa contribuie la rezerva de colagen a corpului, aceste suplimente este posibil sa fi redus inflamatia, ceea ce a redus simptomele, sustin autorii studiului, potrivit Womenshealthmag.com. Eficienta suplimentelor de colagen asupra artritei si durerilor articulare este pusa in continuare sub semnul intrebarii, dar studiile sunt promitatoare.
3. Beneficiile colagenului pentru frumusete sunt reduse
Specialistii in nutritie sustin ca exista o conceptie gresita asupra suplimentelor. Oamenii considera ca ceea ce ingereaza sub forma de suplimente ramane la fel in organism sau se transforma in acelasi lucru. Cu alte cuvinte, daca iei suplimente de colagen, organismul va avea mai mult colagen. Dar digestia si biochimia nu functioneaza astfel.
„In niciun caz supliementele de colagen nu raman colagen dupa digestie. Colagenul va fi digerat de sistemul digestiv pentru ca nu este conceput sa reziste schimbarilor majore de pH din stomac”, declara medicul Adam Friedman, profesor universitar in dermatologie la Universitatea George Washington din Statele Unite.
Un studiu efectuat in anul 2002 a demonstrat ca enzimele digestive dizolva colagenul hidrolizat, care se gaseste in cele mai multe suplimente de colagen sub forma de pudra. Dar acelasi studiu a aratat ca sistemul digestiv nu distruge colagenul de tip II, care poate trece prin intestine fara sa-si piarda structura chimica.
Oamenii de stiinta inca mai studiaza modul in care functioneaza sistemul digestiv si absorbtia nutrientilor. Unele studii au facut legatura dintre peptidele de colagen si reducerea ridurilor sau o piele mai sanatoasa, prin urmare este posibil ca unele descoperiri din viitor sa gaseasca dovezi ca suplimentele de colagen chiar au beneficii pentru frumusete. Dar in prezent exista mai multe intrebari decat raspunsuri.
4. Suplimentele de colagen ar putea imbunatati sistemul digestiv
Exista unele dovezi ca un anumit tip de aminoacizi din colagen, numit glicina, ar putea reduce inflamatia gastrointestinala si ar putea ajuta digestia. Dar studiul a fost efectuat in laborator si nu a inclus pudre sau suplimente de colagen, ci anumiti aminoacizi.
5. Cum sa alegi suplimentele de colagen
Suplimentele de colagen sunt sigure pentru sanatate si nu prezinta efecte secundare, daca respecti recomandarile din prospect. Daca vrei sa incerci suplimentele de colagen, specialistii recomanda sa le alegi pe cele in forma cat mai simpla, care contin putine ingrediente. Evita formulele cu arome, coloranti, zahar etc. De exemplu, pudra de colagen ar trebui sa aiba pe lista de ingrediente numai „colagen hidrolizat” sau „peptide de colagen”, iar daca lista de ingrediente nu este tradusa, ingredientele trebuie sa fie collagen hydrolysate, hydrolyzed collagen sau collagen peptides.
Foto: Instagram – Melanie Grant Skin