3 obiceiuri inflamatorii care iti distrug pielea

1
De Teodora Tirca
17 mai 2023

Inflamatia de la nivelul pielii este un subiect mai putin discutat, insa sta la baza tuturor problemelor pe care le ai cu tenul. Aceste obiceiuri iti distrug pielea.

Specialistii MindBodyGreen spun ca inflamatia duce la iritatii temporare (cum ar fi eruptii, roseata), dar are si efecte pe termen lung, de exemplu imbatranirea prematura a pielii. Inflamatia descompune colagenul si elastina, compromite bariera pielii, te predispune la uscaciune si pete pigmentare. O rutina buna de ingrijire a pielii are rolul de a preveni chiar acest proces inflamator.

Din pacate, unii pasi din rutina ta de ingrijire favorizeaza inflamatia, chiar daca tu ai impresia ca faci ceva bun pentru pielea ta. Desi nu vezi intotdeauna semnele cu ochiul liber, e posibil ca sub suprafata pielea sa sufere – iar asta se va vedea in timp. Vezi daca faci una dintre aceste greseli comune pe care ti le dezvalui mai jos:

1. Exfoliezi in exces

Exfolierea este actul de indepartare a stratului superior al epidermei (stratul cornos). Acesta este de fapt un strat de celule moarte ale pielii ce actioneaza ca un tampon de protectie impotriva factorilor de stres din mediu – astfel incat celulele functionale ale pielii de dedesubt sa fie aparate de factorii externi.

Atunci cand celulele moarte se acumuleaza la suprafata pielii, pot bloca porii, pot duce la eruptii si pot conferi tenului un aspect tern, lipsit de luminozitate. Aici intervine exfolierea, care indeparteaza aceste celule moarte si netezeste pielea. Nu sunt impotriva exfolierii, insa mi se pare ca a devenit atat de populara in ultima vreme, incat oamenii apeleaza la ea in exces. Produsele de exfoliere contin ingrediente active eficiente, asa cum sunt acizii AHA, dar acestea pot irita serios pielea atunci cand exagerezi. Daca, pe deasupra, folosesti si scruburi cu particule exfoliante, si acid salicilic… pielea ta se va inflama, iar efectul va fi opus celui dorit.

„Cel mai important sfat legat de exfoliere este ca <<mai putin inseamna mai mult>>. Vrei sa exfoliezi pielea doar suficient cat sa maresti viteza de regenerare a celulelor, pentru a dezvalui o piele noua, proaspata”, spune pentru MindBodyGreen Ife Rodney, dermatolog certificat si fondator al Eternal Dermatology. „Asigura-te ca nu-ti zgarii si nu-ti deteriorezi pielea cu produse si instrumente de exfoliere prea dure”.

Evalueaza cat de des iti exfoliezi pielea: de cate ori pe saptamana aplici acizi si retinol? Dar scruburi sau peel-uri? Ia in calcul faptul ca si dispozitivele de curatare a pielii, dar si prosoapele mai aspre contribuie adesea la exfoliere. Nu ai nevoie de toate. Daca folosesti exfoliere mecanica, adica scrub, e de ajuns sa-l aplici doar o data pe saptamana. Daca folosesti un toner/ser cu acizi, aplica-l de doua ori, maximum de trei ori pe saptamana, in functie de cat de concentrat e. Intodeauna observa care e toleranta pielii tale si redu frecventa aplicarilor daca vezi iritatii.

Cele 6 reguli de machiaj pe care frantuzoaicele le respecta intotdeauna

Nu uita ca dupa exfoliere sa aplici intotdeauna o crema hidratanta si reparatoare, care sustine bariera de protectie. Uita-te dupa ingrediente precum ceramide, niacinamide, peptide, acid hialuronic.

90 lei, wearebraveskin.com

2. Nu te protejezi de radiatiile UV

Expunerea neprotejata la soare poate declansa inflamatii si leziuni ale pielii, chiar daca nu vezi arsuri pe piele.

Inflamatia cauzata de radiatiile UV poate degrada colagenul, poate declansa formarea de pete maronii si afecta ADN-ul celulelor pielii. Toate acestea duc la ceea ce numim fotoimbatranire. „Fotoimbatranirea pielii este rezultatul stresului oxidativ cauzat de radiatiile UV”, declara pentru MindBodyGreen medicul dermatolog Kautilya Shaurya.

Desi dermatologii ne sfatuiesc sa folosim protectie solara in fiecare zi, sondajele arata ca un procent foarte mic de oameni respecta aceasta recomandare. Iar vestea proasta e ca majoritatea oamenilor au declarat ca nu aplica niciodata o crema cu SPF.

Gandeste-te la cat de multe daune poti preveni doar alegand sa porti crema cu protectie solara. Ai la dispozitie atatea optiuni lejere, incat nu exista nicio scuza sa nu-ti protejezi pielea.

Cat de des ar trebui sa-ti speli peria de par? Sfaturi de la hairstylisti

Serum de fata invizibil Super UV Garnier Ambre Solaire SPF 50+, 30 ml [1]

49,95 lei, beautybee.ro

3. Folosesti un gel de curatare prea dur

Desi sapunurile si gelurile de curatare nu raman prea mult pe piele, acestea pot cauza inflamatie si iritatii atunci cand au ingrediente dure. Imi aduc aminte ca mi-am distrus chiar si mucoasa nazala cu un gel de curatare prea dur. Iti recomand sa eviti formulele cu sapun, dar si pe cele care contin parfum, uleiuri esentiale sau benzoil de peroxid. Alege o formula pentru ten sensibil, chiar daca crezi ca pielea ta nu este sensibila. Asa iti permiti sa masezi mai mult timp pe piele gelul de curatare pentru a indeparta complet toate reziduurile. Acum imi place aceasta varianta cu probiotice, care sustine microbiomul pielii:

50 lei, sephora.ro

Foto: Freepik.com