Dar este ceva ce faci inconstient si care ar putea sa iti provoace riduri adanci sau chiar sa iti afecteze simetria fetei – este vorba despre pozitia in care dormi.
Acest subiect a devenit tot mai popular pe retelele de socializare si a declansat numeroase discutii. Intr-un video postat pe TikTok, care a devenit viral, o beauty influencerita din Statele Unite, pe nume Marianne, sustinea ca forma neregulata a buzelor sale a fost cauzata de faptul ca doarme pe o parte.
Postarea a fost vizualizata de peste 15 milioane de ori si are aproape 7000 de comentarii.
Este posibil ca pozitia in care dormi sa-ti afecteze simetria fetei? Si chiar ar putea sa provoace riduri?
Din pacate, in ceea ce priveste ridurile raspunsul e pozitiv. Dar cand vine vorba de simetria si forma fetei, parerile specialistilor citati de Daily Mail sunt impartite.
Kate Kerr, esteticiana si fondatoarea clinicii Kate Kerr London Clinic, este convinsa ca modul in care dormi are un impact semnificativ atat asupra fetei, cat si asupra decolteului.
„Potrivit unui studiu publicat in Aesthetic Surgery Journal, fortele de compresie, tensiune si presiunea exercitata asupra fetelor noastre in timpului somnului pot duce la distorsionare faciala”, spune specialista.
„O astfel de distorsionare se manifesta prin pliuri verticale si cute care se formeaza cand dormim pe o parte sau pe burta”, adauga ea.
Aceste pliuri pot fi initial temporare, cauzate de somn, si apar de-a lungul liniilor care se intind de la nas catre colturile gurii. Insa in timp, pe masura ce pielea imbatraneste si isi pierde din elasticitatea naturala si din capacitatea de a reveni la forma initiala, pliurile pot deveni permanente.
Acelasi lucru este valabil si la nivelul corpului, atunci cand intervine gravitatia. „Cand stam pe o parte sanii pot cadea, ceea ce rezulta in linii verticale vizibile in zona decolteului”, spune Kate.
Nimeni nu se naste cu o fata perfect simetrica, dar din fericire, spune specialista, riscul unei asimetrii faciale majore din cauza pozitiei de somn este destul de mic. „Sunt sanse mici sa aiba un impact semnificativ asupra simetriei ochilor si buzelor”, declara Kate Kerr.
Pozitia de somn are un rol in asimetria faciala
In schimb, chirurgul plastician Maryam Zamani este de parere ca pozitia de somn are un rol in asimetria faciala.
„Dormitul pe o parte duce la presiune repetitiva asupra unei anumite zone, ce creeaza pliuri si accentueaza ridurile si linile de pe partea pe care dormi. Acest lucru accentueaza asimetria ochilor, buzelor si fetei”, declara Dr. Zamani.
Iar asta poate insemna ca un ochi va avea o forma usor diferita sau o pleoapa mai cazuta, sau ca un colt al gurii poate parea mai jos decat celalalt.
„Pe masura ce imbatranim, asimetria devine tot mai vizibila si pe langa asta elasticitatea pielii scade, ceea ce inseamna ca dureaza mai mult ca liniile si pliurile de pe fata sa dispara dupa o noapte de somn”, adauga experta.
Desi dormitul pe o parte are astfel de efecte negative, specialistii avertizeaza ca dormitul pe burta este si mai nociv.
„Dormitul pe burta este considerat cea mai nesanatoasa pozitie de somn pentru sanatatea pielii „, spune medicul dermatolog Dianni Dai pentru Mail Online.
„Fata ta este presata pe perna, ceea ce provoaca riduri si acnee. Este valabil si pentru zona decolteului, care este afectata in acelasi fel din cauza fructiunii cu perna si cearsafurile”, adauga specialista.
Ea spune ca cea mai buna pozitie de somn pentru piele este dormitul pe spate.
„Cand dormi pe spate, in mod evident nu exista frictiune la nivelul fetei. Si in acelasi timp permite o mai buna circulatie a sangelui, care previne acumularea de lichid la nivelul fetei si scade riscul de fata cu aspect umflat si cearcane sau pungi sub ochi”, spune Dr. Dai.
Ce poti face daca dormi pe o parte sau pe burta?
Evident, raspunsul este sa dormi pe spate, dar nu este chiar atat de simplu pe cat pare.
„Cand ne asezam in pat, putem alege constient pozitia in care vrem sa ne odihnim, dar dupa ce adormim nu mai detinem controlul si ne putem schimba pozitia de aproximativ 20 de ori pe noapte, in medie”, spune Kate Kerr.
O optiune, spune specialista, este sa folosesti timp de cateva zile o perna pentru gat sau o perna pentru calatorii.
„Te impiedica sa te intorci pe o parte si treptat te vei obisnui sa dormi pe spate”, declara specialista.
Dr. Dai recomanda sa faci trazitia treptat la o noua pozitie de somn daca preferi sa dormi pe burta: „Incepe prin a folosi o perna mai subtire ca sa reduci presiunea la nivelul gatului si sa dormi pe o parte, cu o perna de sustinere”. Poti face apoi tranzitia treptat la dormitul pe spate.
De asemenea, unele persoane nu pot dormi pe spate din cauza unor probleme medicale, asa cum este apneea in somn. Daca te confrunti cu astfel de probleme, specialista recomanda sa te culci pe partea opusa celei pe care o preferi in mod normal. Dupa ce vei adormi vei reveni la partea ta preferata, dar ii vei oferi un scurt ragaz, pentru a reface echilibrul, spune medicul.
Foto: freepik.com