Nu e atat de greu sa ai grija de parul tau: trebuie sa te asiguri ca folosesti samponul si masca potrivite si ca tai varfurile la intervale regulate, pentru a-l mentine sanatos. Insa atunci cand vine vorba despre problemele scalpului, situatia se complica. Multi dermatologi vad scalpul ca pe o prelungire a tenului – tocmai de aceea, are nevoie de o ingrijire complexa pentru a functiona optim. Iar atunci cand scalpul este sanatos, si parul tau va creste lung si puternic.
Cei de la Byrdie.com au stat de vorba cu doi dermatologi pentru a te ajuta sa rezolvi cele mai comune probleme ale scalpului, fie ca vorbim despre exces de sebum, matreata sau descuamari.
Scalp gras
Una dintre cele mai frecvente probleme ale scalpului este productia de sebum in exces. Radacinile uleioase ingreuneaza parul si ii dau acel aspect neingrijit, ceea ce te face sa-ti doresti sa-l speli mai des – poate chiar zilnic. Potrivit stilistului si tricologului certificat Aga Tompkins, chiar si un scalp sanatos poate trece prin perioade de exces de sebum, descuamari si acumulare de reziduuri care pot „sufoca” foliculii si pot perturba cresterea parului.
Un anumit nivel de sebum si acumulare este normal, mai ales la cateva zile dupa spalarea parului sau dupa ce mergi la sala. Cu toate acestea, unii oameni constata ca parul devine gras foarte repede dupa spalare, iar acest lucru se intampla de obicei din cauza glandelor sebacee suprareactive sau utilizarii produselor necorespunzatoare, explica Tomkins.
Solutia: Daca vrei sa amani urmatoarea spalare, un sampon uscat de calitate, pe baza de pudra de orez, te va ajuta sa revigorezi radacinile rapid. De asemenea, nu uita ca ai nevoie sa folosesti un sampon clarifiant din cand in cand, mai ales daca ai par gras. Pe acestea le gasesti sub numele de „clarifying, purifying, detox shampoo” si le poti folosi o data pe saptamana sau la doua saptamani.
Mancarime
E normal ca din cand in cand sa experimentezi mancarime, dar daca aceasta este persistenta si ajunge sa te deranjeze, poate chiar sa provoace iritatii ale scalpului, atunci specialistii iti recomanda sa mergi la un medic dermatolog.
Uneori, mancarimile apar pentru ca ai scalp uscat/deshidratat, folosesti sampoane prea dure sau traiesti intr-un mediu uscat, spune Tomkins. Cu toate acestea, dermatologul si co-fondatorul SEEN Haircare, dr. Iris Rubin, spune ca principala cauza este dermatita alergica de contact. Aceasta este o reactie alergica cauzata de contactul scalpului cu un ingredient care irita pielea. De aceea, expertii recomanda testarea produselor noi pe o portiune de piele inainte de a le aplica pe intregul scalp.
Solutia: „Primul pas in planul de tratament implica de obicei sampoane blande, non-iritante, fara sulfati”, explica dr. Rubin. Apoi, poti incepe sa reintroduci incet produsele preferate pentru a determina ce cauzeaza reactia de mancarime.
Matreata
Medicii cred ca matreata este cauzata de o crestere excesiva a fungilor pe suprafata scalpului, ceea ce provoaca descuamare (fulgi) si mancarime.
Solutia: Matreata poate fi tinuta sub control cu sampoane medicamentoase care contin ingrediente precum piritiona de zinc, ketoconazol sau sulfura de seleniu. Daca sampoanele nu te ajuta, este important sa mergi la dermatolog si sa ceri o parere, pentru ca poate fi nevoie si de un alt tip de tratament. „Fiecare dintre noi are un anumit tip de scalp, la fel ca in cazul tenului, iar ingrijirea personalizata de la radacina pana la varfuri este cheia pentru obtinerea unui par sanatos si frumos”, explica Tomkins.
Psoriazis
Psoriazisul de la nivelul scalpului este o afectiune autoimuna care se manifesta prin pete rosii, solzoase, explica dr. Rubin. Este o alta cauza comuna a mancarimii si a descuamarii scalpului. Aceasta este o afectiune inflamatorie cronica ce nu poate fi vindecata, ci mai degraba gestionata. „Multi oameni vin in cabinetul meu crezand ca au un caz incapatanat de matreata atunci cand este de fapt psoriazis”, explica medicul dermatolog certificat Dr. Geeta Yadav. „Matreata arata ca niste fulgi minusculi, uscati, in timp ce psoriazisul se manifesta prin solzi mai mari, uscati, care pot provoca mancarimi”.
Solutia: In timp ce sampoanele fara prescriptie medicala cu ingrediente cum ar fi gudronul de carbune si acidul salicilic pot ajuta, optiunile cu prescriptie medicala sunt mai eficiente in gestionarea solzilor. „Steroizii topici ajuta mult, asa ca recomand sa mergi la medic”, adauga dr. Yadav.
Dermatita seboreica
Dermatita seboreica este o alta afectiune inflamatorie care e adesea confundata cu matreata. In loc de fulgi uscati si mici de matreata, dermatita seboreica produce scuame mari si uleioase care provoaca mancarime si chiar rani. Dermatita seboreica poate fi prezenta si in sprancene sau urechi, zone de pe langa scalp.
Solutia: Potrivit dr. Yadav, dermatita seboreica poate fi gestionata cu aceleasi sampoane si tratamente pentru scalp fara prescriptie medicala care sunt recomandate pentru matreata. „Deoarece se crede ca matreata si dermatita seboreica sunt cauzate de o crestere excesiva a fungilor, aceste afectiuni ale scalpului sunt tratate in mod obisnuit cu sampoane ce contin ingrediente precum piritiona de zinc, ketoconazolul sau sulfura de seleniu”, spune dr. Rubin. Daca nu observi o imbunatatire, e cazul sa mergi la medicul dermatolog.
Steroizii topici pot fi de mare ajutor si aici daca sampoanele nu sunt de ajuns. In mod similar, dr. Rubin adauga ca inflamatia joaca un rol important in dermatita seboreica, de aceea sampoanele si produsele topice antiinflamatoare sunt si ele utile. Spalarea mai frecventa a parului este, de asemenea, benefica pentru indepartarea excesului de sebum, cu care se poate hrani malassezia.
Foto: Instagram/@anisasojka