Tin minte si acum momentul. Eram acasa si scrollam pe Youtube, cand am dat peste un clip al make-up artistului Lisa Eldridge in care povestea cum arata rutina ei de ingrijire a tenului si ce produse foloseste. Din descrierea introductiva, m-am prins ca suferea de aceleasi probleme ale tenului ca si mine, asa ca mi-am mai facut o cafea, mi-am luat un carnetel si un pix si am inceput sa-mi notez constiincios sfaturile si indicatiile sale.
La un moment dat, a inceput sa laude un exfoliant bland de la Dermalogica, brand despre care, spre rusinea mea, nu auzisem nimic pana in momentul respectiv.
In secunda urmatoare am intrat pe website-ul lor, am raspuns chestionarului de Face Mapping – o examinare digitala gratuita a tenului, prin care afli exact ce produse din gama Dermalogica sunt potrivite pentru problemele tale specifice – si mi le-am comandat.
Primele zile cu ten „cuminte”
In cateva zile le aveam, iar in dimineata in care le-am folosit pentru prima data am stiut ca tocmai facusem cea mai buna investitie a vietii mele de tester uman de produse de frumusete. In doar o saptamana de utilizare, tenul meu s-a calmat, productia de sebum s-a echilibrat si porii s-au micsorat vizibil, lasandu-mi pielea neteda (nu, nu e fina ca aripile de inger si nici perfect catifelata ca funduletul de bebelus, dar e calma, vindecata si bine hidratata).
Mi-am inlocuit fondul de ten (necesar pana in acel punct, pentru ca trebuia sa-mi acopar cumva esecul in materie de alegere a produselor de ingrijire) cu o crema hidratanta coloranta, cu consistenta usoara, si nu am mai simtit nevoia sa car dupa mine servetelele matifiante care, pana nu demult, imi erau necesare mai ceva ca aerul.
Stiu ca suna a poveste de adormit adolescente cu ten acneic, dar e adevarul adevarat, iar daca-mi voi deschide vreodata un cult, despre asta va fi – sa conving tot mai multi oameni sa le foloseasca.
Ce produse am folosit, mai exact:
Precleanse
Dermalogica recomanda un regim de curatare a tenului in doi pasi, dar cu produse blande, care nu agreseaza epiderma. Precleanse, cu Vitamina E, tarate de orez, extract regenerator de Kukui si ulei de caise, este un ulei care curata in profunzime, eliminand impuritatile, excesul de sebum si machiajul, pregatind terenul pentru runda a doua de curatare.
Dermal clay cleanser
Combinatia de argila verde si argila alba de Kaolin refac textura fina a pielii, extractul de soc, lamaie si iedera purifica in profunzime, mentolul reimprospateaza si energizeaza chiar si cel mai obosit ten iar castravetele si salvia calmeaza iritatiile. Secretul aici este sa tii produsul cat mai mult pe piele, masand cu miscari circulare timp de 5-10 minute.
Multi-active toner
Desi stiam cat de importanta e utilizarea unui toner (mai ales in cazul tenului cu tendinte de ingrasare), niciunul dintre produsele folosite pana in prezent nu a avut rezultate in cazul meu, asa ca ajunsesem sa ma conving ca poate sunt exceptia care confirma regula si pur si simplu nu exista toner care sa nu-mi amplifice si mai tare productia infinita de sebum din piele. Acesta, cu lavanda, menta balsamica si arnica, m-a convins de contrariul si nu-mi vine sa cred ca am putut trai fara el atata vreme. Calmeaza, hidrateaza si improspateaza instant, iar atunci cand aplic crema hidratanta, tenul e perfect pregatit pentru a primi ingredientele hranitoare din aceasta.
Oil control lotion
Obisnuiam sa cred ca pentru ca am tenul gras, nu trebuie sa folosesc prea multa crema hidratanta, pentru ca nu fac decat sa agit si mai tare sebumul de sub piele, care abia asteapta un motiv sa-mi strice ziua, transformandu-se in acnee sau puncte negre. De fapt, inversul e valabil, doar ca nu-mi alegeam eu cremele corecte si tenul meu sfarsea prin a suferi. Aceasta lotiune usoara, cu acid salicilic pentru decongestionarea porilor si extracte de plante natural antiseptice, racoreste pielea, o calmeaza si o hidrateaza in profunzime, echilibrand productia de sebum.