Porii chiar se pot… micsora? Ei bine, nu tocmai. Porii nu-si schimba cu adevarat dimensiunea, dar acumularea de impuritati in fiecare por confera acel aspect inestetic pe care il numim „pori dilatati”.
Deci, cel mai bun mod de a „minimiza” porii este sa lucrezi la curatarea acestora, astfel incat sa nu existe acumulari de impuritati care sa le exacerbeze aspectul. Iata care e strategia unui dermatolog certificat, citat de MindBodyGreen:
1. Foloseste un exfoliant pe baza de BHA dimineata
„Incep cu un exfoliant pe baza de BHA”, spune dermatologul Scott Walter intr-un videoclip recent publicat pe TikTok. BHA este prescurtarea de la beta-hidroxiacid, un tip de exfoliant care patrunde mai adanc in pori decat acizii alfa-hidroxi (AHA), pentru a curata eficient murdaria.
El opteaza pentru COSRX BHA Blackhead Power Liquid si il foloseste in fiecare dimineata, apoi aplica si niacinamida pentru a ajuta la reglarea productiei de sebum si pentru a preveni formarea porilor in viitor.
Daca ai ten sensibil, asigura-te ca nu combini acidul salicilic (BHA) cu alte ingrediente active, cum ar fi retinolul si vitamina C. Le poti aplica in zile alternative.
2. Aplica un retinoid de 3 ori pe saptamana
„Seara, de cel putin trei ori pe saptamana folosesc un retinoid, cum ar fi adapalena fara prescriptie medicala sau tretinoinul eliberat pe baza de reteta”, noteaza Walter.
Acest ingredient este excelent pentru netezirea porilor, dar poate fi sensibilizant, de aceea trebuie sa testezi toleranta pielii tale. Nu-l aplica zilnic, iar daca esti incepatoare aplica-l chiar mai rar in primele luni – o data sau de doua ori pe saptamana. O optiune mult mai bine tolerata este retinolul.
5 pudre translucide care iti micsoreaza porii si iti ofera efect de filtru
3. Foloseste o masca cu argila o data pe saptamana
„Apoi, o data pe saptamana, adaug o masca cu argila, care actioneaza ca un magnet pentru toata murdaria, uleiul si reziduurile din pori, astfel ca la final vor parea mai mici”, spune medicul dermatolog.
Majoritatea oamenilor pot tolera acest pas o data pe saptamana, cu exceptia cazului in care pielea ta este foarte uscata sau sensibila. In acest caz, poti scadea frecventa cu care aplici acest tip de masca.
Daca simti ca mastile cu argila iti usuca tenul, poti imbunatati formula adaugand putin ulei noncomedogenic, cum ar fi uleiul de jojoba, uleiul din seminte de struguri, uleiul de macese etc.
Foto: depositphotos.com