Daca as fi avut acces la produsele care sunt astazi pe piata, mi-ar fi placut sa incep aplicarea retinolului inca de la 25 de ani. Cunoscut pentru beneficiile sale anti-aging, acest ingredient are si efecte impresionante in tratarea eruptiilor, a punctelor negre si chiar a petelor pigmentare, pentru ca grabeste procesul natural de reinnoire a pielii. Sigur, exista si cateva minusuri – retinolul provoaca descuamare si iritatii, mai ales in perioada de acomodare. Insa pe masura ce il aplici cu regularitate, pielea capata din ce in ce mai multa toleranta, iar astfel poti ajunge sa folosesti concentratii mari, care ofera rezultate mai rapide.
Nu esti sigura ca ai nevoie de un serum cu retinol? Aceste semne iti spun ca ar trebui sa-l incluzi in rutina:
1. Ai piele terna, cu textura aspra
Cand te uiti in oglinda ti se pare ca pielea ta e acoperita de textura si are un aspect lipsit de vitalitate? Pielea se reinnoieste in mod natural, dar anumiti factori pot incetini acest proces, mai ales dupa o anumita varsta. Retinolul este cel mai bun ingredient pentru cresterea vitezei de reinnoire a pielii: aplicat de cateva ori pe saptamana, acesta va elimina celulele de piele moarta, textura aspra de la suprafata, iar, cu timpul, chiar si micile imperfectiuni: de exemplu eruptii si semne post-acnee. Tenul va deveni astfel mai luminos, mai neted si mai uniform.
2. A inceput sa te deranjeze aspectul porilor dilatati
Daca porii dilatati din lateralele nasului, barbie sau orice alta zona te deranjeaza, un serum bun cu retinol va face o mare diferenta. Acidul salicilic este un alt ingredient care functioneaza bine, insa alternat cu retinolul va oferi rezultate cu adevarat transformatoare. Retinolul tonifiaza pielea, imbunatateste textura si ofera un efect de „micsorare a porilor”.
5 masti pentru par deteriorat, cu aspect tern, care iti ofera rezultate de la prima aplicare
3. Liniile de expresie din jurul ochilor si gurii devin mai proeminente
Dintr-odata ti se pare ca liniile de expresie sunt mai vizibile decat iti aminteai? Esti candidatul perfect pentru introducerea retinolului in rutina de skincare. Acesta stimuleaza productia de colagen nou, imbunatind elasticitatea si fermitatea pielii. Rezultatele nu se vad peste noapte, insa este dovedit clinic ca in opt luni retinolul estompeaza dramatic chiar si ridurile adanci. Iti recomand o concentratie de 1% pentru cel mai bun rezultat, insa daca n-ai mai folosit pana acum derivati de vitamina A, e bine sa incepi cu o concentratie mai mica. Dupa 40 de ani poti chiar trece la forma activa a vitaminei A, adica acidul retinoic (cu prescriptie medicala).
4. Conturul facial nu mai este la fel de bine definit
Daca pielea si-a pierdut fermitatea si incepe sa se „lase” in zona mandibulei, astfel ca nu mai ai un contur facial la fel de bine definit, e clar ca ai nevoie de un serum potent cu retinol. As adauga aici si peptidele, pentru ca ambele ajuta la stimularea productiei de colagen. Lipsa fermitatatii pielii este cauzata si de expunerea prelungita la radiatiile solare, asa ca iti recomand sa folosesti protectie solara in fiecare zi, indiferent de anotimp. Cu redefinirea conturului facial ajuta si tratamentele profesionale de rejuvenare cu laser, asa cum este Lase MD.
Produsele mele preferate de beauty, pe care le cumpar de peste 15 ani
5. Tenul tau a capatat o culoare neuniforma si e predispus la pete
Orice mica eruptie sau expunere la soare iti pateaza tenul pe termen lung? Acesta este de obicei motivul pentru care ne pierdem increderea de a iesi din casa fara machiaj. Retinolul ajuta mult in recuperarea texturii uniforme a tenului datorita efectului de crestere a vitezei de reinnoire a pielii, despre care am vorbit mai sus. Reinnoindu-se constant, pielea capata un aspect neted si curat, iar petele sunt cu mult estompate.
6. Ai eruptii ocazionale care lasa in urma semne persistente
Derivatii de vitamina A (acid retinoic, retinol, retinal, adapalena) ajuta mult la reducerea eruptiilor acneice si la vindecarea mai rapida a semnelor. Vei observa ca in perioadele in care folosesti retinol, acneea nu mai lasa semne atat de evidente, iar tenul tau este mai curat. Acest tip de ingredient reduce si inflamatia, micsorand eruptiile.
Foto: Instagram/@valentinacabassi