Sodium lauryl sulfate (SLS), ingredientul de care dai cam de fiecare data cand citesti eticheta produselor destinate demachierii si curatarii tenului este un surfactant si detergent (agent de curatare) creat sintetic. Nu trebuie sa fie confundat cu sodium laureth sulfate (SLES), un agent mai bland de curatare folosit in produse similare.
Pentru ce se foloseste?
SLS este folosit intr-o gama larga de produse de curatare, chiar si in cele pentru casa sau in cele de igiena (pasta de dinti), precum si in geluri de curatare pentru ten, sampon etc. In produsele pentru ingrijirea pielii este folosit mai ales atunci cand vine vorba despre curatare si demachiere, gratie abilitatii sale de a crea acea spuma satisfacatoare care iti da senzatia de curat absolut. Cu toate astea, acest ingredient poate fi folosit si ca emulsificator.
5 geluri de curatare accesibile care elimina acneea
Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii produselor care contin Sodium lauryl sulfate?
Din pacate, studiile clinice au demonstrat ca folosirea constanta a acestui agent de curatare poate cauza iritatii ale pielii, inclusiv roseata, uscaciune, mancarimi si chiar inrosire a ochilor. De aceea, daca folosesti pe termen lung un produs ce contine acest ingredient, e posibil ca pielea ta sa dezvolte in timp sensibilitati pe care nu le-a avut niciodata. Iar daca deja suferi de piele sensibila sau rozacee, cel mai bine e sa cauti optiuni mai blande de curatare.
Cu toate acestea, desi Sodium lauryl sulfate a fost subiectul unor articole destul de negative, acuzat de multe probleme ale pielii, cercetarile care sa demonstreze aceste efecte nu sunt substantiale. De exemplu, SLS a fost asociat si cu cancerul, cu toate ca nu exista nicio dovada stiintifica in acest sens. Sigur, acest ingredient poate fi mult prea dur cu pielea ta si poate cauza anumite reactii alergice (desi nu toti oamenii le experimenteaza), insa nu este atat de periculos pentru sanatate precum se zvoneste. Daca iti place ca produsele tale de curatare sa faca spuma, atunci cu siguranta le vei prefera pe acelea care contin SLS, mai ales ca iti dau senzatia ca ti-ai curatat pielea (sau parul) eficient. Cu toate astea, asa cum spuneam mai sus, sodium laureth sulfate (SLES) este o optiune mai blanda pe care pielea ta o va aprecia.
Retinolul: ingredientul anti-aging care da timpul inapoi pentru pielea ta
In ce produse se gaseste?
Cam in orice produs de curatare, de la ape micelare si geluri anti-acneice, pana la sampon si gel de dus. Daca vrei sa-ti feresti pielea de acest ingredient cu potential iritant, cauta-l pe eticheta si asigura-te ca nu e in lista de ingrediente. Acum ai la dispozitie geluri de curatare mai blande care indeparteaza eficient impuritatile.
Iata, mai jos, cateva geluri blande de curatare, potrivite chiar si tenului sensibil:
CeraVe Foaming Cleanser
Este printre preferatele mele, pentru ca desi iti ofera spuma aceea satisfacatoare, nu contine detergenti duri si este imbogatit cu ingrediente bune pentru piele, asa cum sunt ceramidele, acidul hialuronic si niacinamida. Indeparteaza complet machiajul si impuritatile si previne blocarea porilor.
Paula’s Choice Clear Pore Normalizing Cleanser
Iata o optiune excelenta pentru pielea cu tendinta acneica ce prezinta semne de sensibilitate. Acest gel bland de curatare dizolva complet impuritatile, normalizand activitatea porilor si tinand sub control productia de sebum. Nu contine parfum, alcool sau agenti duri de curatare.
Peptidele – cum iti ajuta pielea sa ramana tanara si ferma
Mario Badescu Keratoplast Cleansing Lotion
Acest toner hidratant iti curata tenul complet de impuritati, lasandu-l proaspat si catifelat. Nu are alcool si contine ingrediente calmante ce lucreaza pentru a reduce roseata si cuperoza. Extractul de polen din compozitie are efect antibacterian, prevenind acneea.
Foto: Instagram/Ari Fournier