Tot ce trebuie sa stii despre acidul azelaic, ingredientul care combate acneea si petele pigmentare

1
De Georgiana Dorobantu
31 aug. 2022

Ai auzit deja de acidul hialuronic, acidul glicolic sau acidul salicilic. Sau poate ca deja sunt ingrediente de baza in rutina ta zilnica de ingrijire a pielii.

Dar mai exista un acid despre care trebuie sa afli mai multe, in special daca te confrunti cu acnee, hiperpigmentare sau rozacee, iar acesta este acidul azelaic.

Desi poate ca sunt o multime de ingrediente cosmetice despre care spui adesea ca vrei sa le incerci, acidul azelaic are in spate studii stiintifice care ii sustin eficacitatea.

Antioxidantul care „umple” liniile fine si ridurile din interior, pentru o piele tanara si elastica

Un punct forte al acidului azelaic este versatilitatea sa. Poate fi folosit pentru a trata mai multe probleme ale pielii si in acelasi timp este compatibil cu cele mai multe ingrediente active din produsele cosmetice. Astfel ca il poti adauga destul de usor in rutina ta de ingrijire.

Iata care sunt efectele acidului azelaic asupra pielii:

Ce efect are acidul azelaic asupra pielii?

Cercetatorii au demonstrat ca acidul azelaic blocheaza tirozinaza, enzima responsabila pentru productia de melanina, pigmentul din piele. Iar acest lucru inseamna ca acidul azelaic este un aliat in lupta impotriva hiperpigmentarii.

Dar asta nu e tot. „Acidul azelaic este un ingredient cu efecte multiple, care ajuta in combaterea acneei si a pielii neuniforme. Are si proprietati antibacteriene, care trateaza acneea, deblocheaza porii si actioneaza ca un cheratolitic si exfoliant, ceea ce ilumineaza pielea”, declara medicul dermatolog Michele Farber pentru purewow.com.

La fel ca acidul glicolic, ajuta la slabirea legaturilor dintre celulele care compun primul strat al pielii, astfel ca nu mai bocheaza porii si lasa loc unor celulele noi sa iasa la suprafata.

Cui ii este recomandat acidul azelaic?

Daca te confrunti cu cosuri, pete pigmentare sau rozacee, acidul azelaic ar putea fi ingredientul de care ai nevoie. Este potrivit in special pentru persoanele care au tenul mixt sau gras. Un alt detaliu important este acela ca acidul azelaic este un ingredient considerat sigur pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. Este o veste buna, avand in vedere ca acneea si melasma apar adesea din cauza schimbarilor hormonale.

Am incercat serumul antirid cu Retinal de la Synergy Therm: Rezultate dupa 2 luni de folosire

Daca ai pielea foarte sensibila, este indicat sa discuti cu medicul tau dermatolog inainte de a introduce un nou ingredient, asa cum este acidul azelaic, in rutina ta de ingrijire.

Cum sa folosesti acidul azelaic

Acest ingredient poate fi folosit in siguranta atat ziua, cat si noaptea. Poate fi folosit de doua ori pe zi, dimineata si seara, in functie de nevoile tenului tau. Medicul dermatolog recomanda sa aplici putin acid azelaic pe pielea curata si uscata, dupa ce te-ai spalat. Aplica apoi o crema hidratanta sau o crema cu SPF dimineata.

Ce sa eviti cand folosesti acidul azelaic

Din fericire, acest acid este compatibil cu cele mai multe ingrediente active folosite frecvent, precum acizi AHA sau niacinamide. Dar este de preferat sa eviti folosirea lui in asociere cu acizi BHA pentru ca aceasta combinatie poate fi prea agresiva cu pielea. „Trebuie sa eviti folosirea acidului azelaic peste un alt ingredient exfoliant, precum acidul glicolic sau salicilic pentru ca au efecte similare si pot afecta bariera naturala de protectie a pielii, ceea ce duce la iritatie”, declara medicul dermatolog Azadeh Shirazi.

3 produse sub 100 de lei de care ai nevoie pentru a arata cu pana la 10 ani mai tanara

Daca vrei totusi sa folosesti ambele ingrediente, este de preferat sa alternezi zilele in care le aplici sau sa folosesti unul dimineata si unul noaptea. „Este mai bine, in special in cazul pielii sensibile, sa iti obisnuiesti pielea cu acidul azelaic inainte de a adauga alte ingrediente cu potential de a usca pielea, precum retinoli, acizi AHA sau BHA”, recomanda medicul.

Foto: Instagram/Chloe Lecareux