Unul dintre motivele pentru care acneea ta pare sa se inrautateasca in aceasta perioada poate fi renuntarea brusca la pilulele contraceptive. Acestea inhiba testosteronul, ajutandu-te astfel sa te bucuri de piele mai curata, insa odata ce renunti la ele, corpul are nevoie de o perioada de acomodare pentru a „regla” dozele de hormoni.
De asemenea, daca esti deja insarcinata, s-ar putea ca acneea sa se inrautateasca din cauza dezechilibrelor hormonale ce au loc in aceasta perioada. Din pacate, insa, multe dintre medicamentele prescrise de dermatologi pentru a trata aceasta afectiune sunt absolut interzise in timpul sarcinii.
Substantele active de care nu trebuie sa te atingi
Accutane este unul dintre cele mai comune medicamente prescrise de dermatologi pentru a trata acneea chistica, insa acesta trebuie intrerupt de urgenta daca esti insarcinata sau daca incerci sa ramai insarcinata. Tratamentul contine o doza mare de vitamina A, care poate afecta dezvoltarea embrionului, fiind numit de medici „teratogenic”.
Un alt medicament interzis in aceasta perioada (fie ca vrei sa ramai insarcinata sau esti deja) este tetraciclina, un antibiotic recomandat in tratarea acneei. Acesta poate trece in placenta si poate afecta dezvoltarea oaselor si dintilor bebelusului.
Cremele interzise in aceasta perioada
Retinolul este si el interzis. Chiar daca e doar un derivat de vitamina A, acesta nu este sigur pentru bebelus. Cremele sau serumurile care contin retinol sau orice alt tip de retinoizi trebuie eliminate din rutina ta. De asemenea, cremele care contin hidroquinona, un ingredient ce indeparteaza petele pigmentare, sunt si ele interzise.
Ce ingrediende sunt permise?
Nu te panica – mai sunt cateva ingrediente foarte eficiente in lupta cu acneea pe care le poti folosi in siguranta. Acestea sunt acidul glicolic, acidul salicilic si peroxidul de benzoil. In ceea ce priveste acidul glicolic, studiile au fost facute doar pe animale, insa e considerat sigur pentru ca doar o cantitate mica este absorbita in piele. Acidul salicilic si peroxidul de benzoil nu vor afecta dezvoltarea bebelusului, insa incearca sa le aplici treptat, deoarece pielea ta poate fi mai sensibila decat de obicei.
Iata produsele pe care le poti folosi in siguranta pentru a trata acneea pe perioada sarcinii:
1. Gel de curatare cu ingrediente blande
Tratarea acneei incepe de la pasul 1, adica spalarea fetei, si ai nevoie de un gel de curatare bland, care sa nu sensibilizeze pielea. Acesta de la Cetaphil este recomandat in timpul sarcinii, deoarece are si proprietati de hidratare si pH echilibrat, iar ingredientele nu pun probleme pentru sarcina.
2. Tratarea cicatricilor
Cum spuneam, hidroquinona iese din discutie atunci cand vorbim despre indepartarea petelor pigmentare sau a urmelor lasate de acnee. Insa o poti inlocui cu o doza relativ mica de vitamina C, un antioxidant natural care va „decolora” treptat petele maronii si iti va face tenul sa arate mai uniform. Masca tratament iluminatoare de la Glamglow contine o combinatie eficienta de vitamina C si acid salicilic, deci trateaza acneea indepartand totodata urmele.
3. Acid glicolic pentru pori invizibili
Atunci cand pielea ta devine mai grasa, vei observa pori mariti si incarcati. Acest lucru se intampla deoarece pielea nu se exfoliaza intr-un ritm optim, iar reziduurile raman blocate in pori, creand puncte negre si acnee. Acidul glicolic este ingredientul eficient si bland totodata, care va exfolia pielea in mod natural, ajutand-o sa fie mai curata si mai uniforma. Tonerul de la Pixi, cu 5% acid glicolic, iti va oferi rezultate in cel mai scurt timp.
4. Acid salicilic pentru tratarea si prevenirea acneei
Acidul salicilic e cel mai bland ingredient pentru tratarea acneei, insa si unul dintre cele mai eficiente. Acizii de tip BHA patrund in interiorul porilor, ajutand la eliminarea bacteriilor. De asemenea, acidul salicilic va reduce eruptiile curente, va grabi vindecarea acneei si va preveni eruptiile viitoare.
5. Ulei de arbore de ceai cu efect antibacterian
Desi benzoilul de peroxid este considerat sigur in timpul sarcinii, la noi in tara exista putine optiuni, cum ar fi Duac, insa acesta contine de asemenea un antibiotic, clindamicina, care trebuie evitata in aceasta perioada. De aceea am ales acest produs de la Ivatherm, care in loc de benzoil de peroxid contine ulei de arbore de ceai, un ingredient natural cu proprietati antibacteriene la fel de puternice. Datorita combinatiei de acid lactic si acid salicilic, va imbunatati considerabil aspectul pielii cu tendinta acneica.
Foto: Instagram – Candice Swanepoel