In plus, sunt sigura ca stii deja cat de dureros e sa extragi punctele negre. Uneori iti ranesti pielea in zadar, pentru ca acestea sunt foarte adanci si iti trebuie multa indemanare pentru a le indeparta pe cont propriu. Cei de la Byrdie au stat de vorba cu mai multi dermatologi, care s-au pus de acord asupra faptului ca nici benzile pentru nas nu sunt o solutie buna: acestea ajung in timp sa-ti faca porii de pe nas sa para si mai mari, inrautatind situatia.
Trucuri inteligente care te ajuta sa scapi pentru totdeauna de punctele negre
Din fericire, avem acces in sfarsit la informatii pretioase, pentru ca da, si dermatologii se confrunta cu puncte negre, ca orice muritor. Eu sunt foarte curioasa sa aflu cum trateaza ei aceasta problema, asa ca hai sa vedem ce produse si ingrediente-cheie folosesc pe pielea lor:
1. O masca cu acid salicilic
„Acidul salicilic este un exfoliant natural care ajuta la curatarea profunda a porilor, pentru ca patrunde adanc in piele, spre deosebire de alti acizi. Totodata, micsoreaza porii”, spune pentru Byrdie medicul dermatolog Joseph Cruise. Sunt de acord, acidul salicilic este unul dintre ingredientele care m-a ajutat cel mai mult, mai ales ca una dintre cauzele aparitiei punctelor negre este blocarea porilor cu celule moarte. Ei, bine, acidul salicilic reinnoieste pielea zi de zi, asa ca acest lucru nu se va mai intampla.
2. O masca de retexturare cu argila roz
Aceasta este ideal de aplicat mai ales dupa o sesiune de extractii, pentru ca ajuta la curatarea completa a porilor si ii inchide, astfel incat sa nu se blocheze inautru alte impuritati. „Este facuta cu argila roz mediteraneana, extract de salcie canadiana si particule exfoliante de jojoba – toate aceste ingrediente curata si detoxifica pielea, indepartand cu succes celulele moarte care pot bloca porii, dar si bacteriile”, dezvaluie Cruise.
3. Un gel de curatare special creat pentru pori dilatati
„Il folosesc de foarte multi ani. Are 2% acid salicilic, ceea ce inseamna ca ajuta la exfoliere si la curatarea profunda a porilor. In plus, acidul salicilic are si efect antiinflamator”, spune Kenneth Mark, medic dermatolog.
E o idee buna sa folosesti un gel de curatare cu acid salicilic, mai ales daca ai ten gras. Acest ingredient va indeparta mai eficient sebumul in exces si bacteriile care cauzeaza acnee.
4. Un tratament cu adapalena
Adapalena este a treia generatie de retinoid, folosit mai ales pentru a trata acneea moderata si usoara, keratoza pilara si alte afectiuni ale pielii. Are un puternic efect exfoliant, reinnoind pielea mai rapid decat acidul salicilic. „Orice retinoid este automat eficient si in lupta cu punctele negre. Aplica-l cat de des il suporta pielea ta si nu uita sa folosesti protectie solara dimineata”, explica dermatologul Heidi Waldorf.
ATENTIE: acest tratament poate provoca iritatii si uscaciuni ale pielii, de aceea se foloseste doar la recomandarea medicului si numai pe zonele cu probleme, in niciun caz pe toata fata. Aplica si o crema sau un serum hidratant dupa, pentru a preveni uscaciunea si descuamarea pielii.
5. Un peeling cu acid lactic
Dermatologul Ted Lain este de acord cu faptul ca una dintre cauzele principale ale aparitiei punctelor negre este acumularea de celule moarte pe suprafata pielii, asa ca el recomanda un peeling concentrat cu acid lactic, care indeparteaza toate reziduurile de care pielea ta nu are nevoie. Punctele negre se vor rari, iar tenul tau va deveni mai neted si mai luminos. Acest serum de la The Ordinary are si acid hialuronic in compozitie, asa ca pielea ta va ramane hidratata.
Cele 6 probleme ale pielii care te impiedica sa ai ten perfect si cum le tratezi
Foto: Instagram/@yaelshelbia