Punctele negre apar atunci cand porii sunt blocati de sebum si celule moarte. Desi nu sunt periculoase, pot fi inestetice si neplacute. Din fericire, exista metode simple si eficiente prin care poti sa scapi de punctele negre si sa previi aparitia lor.
Dar ai grija! Stoarcerea si spargerea punctelor negre nu sunt printre optiunile expertilor, pentru ca ti-ar putea inrautati mult situatia. In schimb, incearca aceste solutii noninvazive.
Exfolierea
Este un pas extrem de important care te ajuta sa ai un ten lipsit de imperfectiuni. Exfolierea este esentiala pentru indepartarea celulelor moarte si a excesului de sebum care pot bloca porii si cauza puncte negre.
Cum procedezi?
Exfolianti chimici: Acizii AHA (alfa hidroxi acizi) si BHA (beta hidroxi acizi) sunt ideali pentru o exfoliere delicata si eficienta. AHA sunt potriviti pentru pielea uscata, in timp ce BHA sunt recomandati pentru pielea grasa sau predispusa la acnee.
Exfolianti mecanici: Scruburile cu particule fine pot fi folosite de 1-2 ori pe saptamana pentru a elimina impuritatile. Evita scruburile prea abrazive, care pot irita pielea.
Foloseste un exfoliant de 2-3 ori pe saptamana pentru a mentine pielea curata si porii deschisi.
Introducerea unor substante active in rutina ta de ingrjire
Acidul salicilic este un ingredient accesibil care descompune celulele moarte ale pielii si surplusul de ulei inainte ca acestea sa-ti blocheze porii. Incepe cu o solutie care are o concentratie mica si aplic-o seara. Cand folosesti acidul salicilic este obligatoriu sa porti protectie solara, pentru ca tenul devine sensibil la radiatii.
Un alt ingredient activ benefic pentru a reduce si preveni punctele negre este retinolul. Este un derivat al vitaminei A, care incurajeaza reinnoirea celulelor, oferind un aspect proaspat si curat. La fel ca acidul salicilic, sensibilizeaza tenul, deci se foloseste-l seara, urmand sa aplici protectie solara a doua zi.
Mastile de argila sunt excelente pentru absorbtia excesului de sebum si curatarea porilor in profunzime. Argila verde este cunoscuta pentru proprietatile sale de detoxifiere si de reducere a sebumului, iar argila bentonita are proprietati absorbante si este eficienta in extragerea impuritatilor din pori.
Eliminarea unor produse cu efect comedogenic
Primii pasi trateaza efectele, dar este esential sa tratezi si cauza. Punctele negre pot aparea din cauza unor produse care incarca tenul, cum ar fi uleiurile minerale si siliconii.
Evita produsele de curatare pe baza de ulei si alcool. Ai grija sa folosesti o crema hidratanta usoara, fara parfum sau iritanti. Renunta la buretei pentru curatarea tenului, caci acestia sunt prea abrazivi. De asemenea, ai mare grija la igiena bureteilor de make-up sau a pensulelor. Daca nu sunt corect curatate, vor favoriza aparitia bacteriilor si a punctelor negre.
De asemenea, unele studii sugereaza ca anumite alimente pot agrava acneea. Evita laptele, ciocolata si alimentele bogate in carbohidrati precum painea si chipsurile.
Cele mai bune geluri de curatare pentru a trata acneea si punctele negre
Asadar, punctele negre pot fi controlate si prevenite cu o rutina de ingrijire adecvata. Exfolierea regulata, folosirea mastilor de argila si mentinerea unei rutine de curatare zilnica sunt metode simple si eficiente pentru a avea o piele curata si sanatoasa.
Foto: Instagram/@lorena