Prima data cand am descoperit vitamina C pentru ten, acum mai bine de 5 ani, am fost uimita sa vad rezultate imediate. Sigur ca nu vei scapa de petele pigmentare peste noapte, insa fiind un antioxidant atat de puternic, iti ilumineaza instant tenul, astfel incat arati imediat odihnita si fresh.
Poate ca „ten proaspat” este cea mai potrivita descriere pentru efectul folosirii vitaminei C. Una dintre specialistele mele preferate in ingrijirea pielii, Gothamista, a realizat un experiment privitor la efectele vitaminei C pe termen scurt. A taiat un mar pe jumatate, apoi o folosit una dintre jumatati pentru experimentul ei – a intins doar pe o parte serumul cu vitamina C de la SkinCeuticals, si a demonstrat ca jumatatea cu serum a ramas proaspata ore-n sir, in timp ce jumatatea fara serum a oxidat in timp.
Experimentul demonstreaza ca vitamina C intarzie procesul de degradare si mentine prospetimea fructului. Insa nu doar atat: Gothamista a aplicat apoi vitamina C si pe partea oxidata a marului, cea care se degradase, iar aceasta a inceput sa revina la normal, ceea ce mi s-a parul uluitor.
Vitamina C are efecte asemanatoare si pentru tenul nostru, mai ales daca o folosim zilnic.
Ce este vitamina C?
Este cel mai puternic antioxidant si se foloseste in diverse produse de ingrijirea pielii, sub mai multe forme. Cea mai studiata si eficienta forma de Vitamina C este L-ascorbic acid, insa mai sunt folosite si alte forme, printre care magnesium ascorbyl phosphate, tetrahexyldecyl ascorbate si ascorbyl palmitate.
Cele mai bune produse cu acid hialuronic si vitamina C
Pentru ce se foloseste?
Vitamina C este folosita in produsele de ingrijire a pielii pentru proprietatile sale antioxidante, care apara pielea de factorii de mediu, prevenind degradarea cauzata de acestia. Din acest motiv, ofera rezultate vizibile atunci cand este folosita constant, ca parte a ritualului de dimineata. Mai este folosita si pentru proprietatile sale anti-imbatranire, dar si pentru efectul de luminozitate pe care il ofera, fiind adesea combinata cu alte vitamine si antioxidanti, pentru un efect si mai puternic. E disponibila in diverse concentratii in cremele si serumurile de ingrijire, dar si ca tratament in concentratie mare (peste 20%) pentru a „tinti” petele pigmentare.
Care sunt avantajele si dezavantajele vitaminei C?
Avantajele sunt, asa cum banuiesti, enorme. Cercetarile arata ca pana si concentratiile mici de vitamina C, de 0,6%, functioneaza perfect pentru a proteja pielea de radicalii liberi. Ajuta la netezirea si revitalizarea tenului, tinand in acelasi timp la distanta „agresorii” care pot distruge celulele – razele UV, poluarea etc.
Aceasta are puterea de a netezi si prevenii liniile de expresie, fiind un puternic aliat anti-aging. De asemenea, este foarte eficienta in decolorarea petelor pigmentare si uniformizarea culorii tenului. Daca o folosesti constant, vei oberva ca tenul tau arata mai proaspat, mai ferm si mai luminos. Si cine nu-si doreste asta?
Acid FERULIC: antioxidantul mai putin cunoscut care iti pregateste pielea pentru vara
Un alt avantaj al vitaminei C este faptul ca potenteaza efectul cremei cu protectie solara – si ea functioneaza ca un scut impotriva razelor UV, atata vreme cat o folosesti pe sub crema cu SPF. Asa beneficiezi de protectie dubla, ceea ce e o veste buna, mai ales daca tenul tau se pateaza usor.
Un dezavantaj ar putea fi faptul ca vitamina C este foarte instabila – daca nu este ambalata corect, va fi complet ineficienta. Cumpara intotdeauna vitamina C in sticla opaca si ermetica (cu pompa sau pipeta), pentru ca lumina soarelui si aerul o pot dezactiva.
Alt dezavantaj este privitor la pielea sensibila – in concentratii mari, acest antioxidant poate irita tenul, mai ales ales daca este combinat cu alte ingrediente puternice, asa cum sunt retinolul sau acizii AHA. Iti recomand sa o aplici o data la doua zile pana cand tenul se obisnuieste cu acest ingredient si sa o combini doar cu crema ta hidratanta obisnuita. Poti folosi alte ingrediente anti-aging in zilele in care nu folosesti vitamina C (apropo, serumul cu acid hialuronic poate fi folosit oricand, pentru ca este bland cu pielea si are proprietati de calmare).
In ce produse se gaseste?
Nu este un ingredient ieftin, mai ales daca vorbim despre forma pura de vitamina C, L-ascorbic acid. O vei gasi atat in serumuri concentrate, cat si in creme si lotiuni hidratante. Iata cateva dintre produsele mele preferate cu vitamina C:
Paula’s Choice C15 Super Booster
Daca vrei sa tratezi pete pigmentare sau cicatrici post-acnee, atunci ai nevoie de o concentratie mare de vitamina C. Acest booster de la Paula’s Choice contine 15% vitamina C stabilizata si acid ferulic, pentru a estompa petele si a uniformiza culoarea tenului, pentru a netezi liniile fine si ridurile si a imbunatati fermitatea. Imediat ce il aplic, observ ca pielea este mai luminoasa si mai uniforma.
Fiind un serum concentrat, poate fi amestecat cu crema ta hidratanta sau folosit ca atare.
The Ordinary Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%
Este poate cel mai accesibil serum cu vitamina C in forma Ascorbic Acid de pe piata – mai ales ca are o concentratie destul de mare – de 8%. In combinatie cu Alpha Arbutin, ambele solubilizate intr-o formula lipsita de apa pentru o stabilitate ideala, aceasta optiune iti ofera zi dupa zi piele mai luminoasa, mai uniforma si mai ferma, iar petele sunt estompate. Este de asemenea destul de blanda cu tenul – eu n-am experimentat deloc iritatii.
Mica – luminozitate din natura pentru tenul tau
Clinique Fresh Pressed Booster Vitamin C 10%
Booster-ul de la Clinique contine de asemenea cea mai eficienta forma de vitamina C, acidul ascorbic, si este intr-o concentratie mare de 10%, astfel ca ajuta la netezirea ridurilor, la estomparea petelor pigmentare si la imbunatatirea fermitatii. Ambalajul este sigur si pastreaza produsul stabil pe toata durata folosirii, ceea ce este un plus. Poti folosi solutia ca atare sau in combinatie cu un serum hidratant.
Foto: Instagram/Anna Zak