Stiintific vorbind, guma Xanthan este o polizaharida, adica un polimer pe baza de zahar produs de bacterii, utilizat foarte frecvent in produsele de alimentatie sau de ingrijire ca agent de ingrosare (creeaza acea textura vascoasa) sau de stabilizare, pentru a pastra ingredientele active intacte.
Care este rolul sau?
Vei vedea ca acest ingredient este prezent in mai toate cosmeticele pe care le folosesti in fiecare zi, de la geluri de curatare, pana la sampoane, masti de fata si creme de hidratare. La inceput, acest lucru m-a speriat, mai ales ca il vedeam pe la inceputul listei de ingrediente, ceea ce insemna ca era prezent intr-o cantitate destul de mare. Insa, pe masura ce am inceput sa invat mai multe despre cum functioneaza fiecare ingredient de beauty, mi-am dat seama ca nu am motive sa-mi fac griji pentru pielea mea.
Wasabi, noul ingredient anti-aging pe care pielea ta il va adora
Guma Xanthan este necesara in produsele pe care le folosim, pentru ca ea confera consistenta formulei, o face usor de intins pe fata (sau pe par) si, mai ales, are rolul de a stabiliza ingredientele importante anti-imbatranire.
Are de asemenea abilitatea de a „lega” doua ingrediente diferite, motiv pentru care este folosit in emulsii de tipul „ulei in apa”, pentru a impiedica cele doua ingrediente sa se separe.
Care sunt avantajele si dezavantajele gumei Xanthan?
Nu este un ingredient activ, de la care sa astepti rezultate miraculoase pentru pielea ta, insa, asa cum iti spuneam mai devreme, nu este nici inutil – deci nu e cazul sa te feresti de el. De fapt, nici nu prea ai cum, avand in vedere ca e prezent in mai toate cosmeticele cremoase sau lichide. Guma Xanthan da acea textura eleganta si usor de folosit produselor tale si nu exista motive sa credem ca ar fi daunatoare pentru piele – studiile arata ca este un ingredient inofensiv, fara efecte adverse. Acesta poate fi adaugat chiar si in cosmeticele naturale si organice, fara sa le afecteze performantele – ba chiar are proprietati de hidratare, spun expertii.
UVA/UVB – cum iti afecteaza pielea ambele raze ultraviolete si cum te protejezi
Spre deosebire de alte ingrediente folosite la ingrosarea texturilor, guma Xanthan ramane stabila chiar si la temparaturi extreme sau schimbari de pH. Totusi, dezavantajul ar fi ca unii oameni pot dezvolta reactii alergice la acest ingredient daca sufera de alergii la gluten, soia, porumb, lapte etc. – pentru ca guma Xanthan este extrasa din aceste alimente.
Tea Tree: uleiul antibacterian care te scapa de acnee peste noapte
Foto: Instagram/Mor Biton