10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre „Joker“, cel mai controversat film al anului

1
De Maria Constantin
30 dec. 2019

Nu stim cate premii va lua la Globurile de Aur si la gala Oscar, dar putem paria de pe acum ca „Joker“ va face o figura frumoasa.

Oricum ai privi „Joker”, este cel mai controversat film al anului. Felul in care productia regizata de Todd Phillips portretizeaza singuratatea unui bolnav psihic care devine eroul unei societati alienate si fara perspective atrage, deopotriva, aprecieri si critici. Insa prestatia lui Joaquin Phoenix este impresionanta.

„Joker” a avut cel mai bun debut din istorie in luna octombrie si continua sa faca un profit colosal. Premiat la festivalul de film de la Venetia, unde a fost rasplatit cu opt minute de ovatii, lungmetrajul este considerat favorit la cel putin doua premii Oscar. Asa ca merita sa stii 10 lucruri inedite despre aceasta productie, prezentate de Thought Catalog:

1. Povestea unei victime care devine calau

Redusa la miezul intrigii sale, povestea are o schema simpla: victima unor abuzuri repetate indura umilinta pana cand atinge limita rezistentei si devine violenta. Dar felul in care Joaquin Phoenix il intruchipeaza pe Arthur Fleck, rol pentru care a slabit 23,5 kilograme si cel in care Todd Phillips reda transformarea unui om aparent slab, calcat in picioare de toti, intr-un calau crud, este fascinant. Fleck te trage in lumea lui franta, unde nu mai exista mila si in care cei oprimati isi iau revansa sangeroasa.

Desi fictiune, filmul este ancorat in realitatea din zilele noastre, in care tensiunea sociala erupe in miscari de strada de amploare, iar fenomenul bullying-ului si al urii, alimentat de media si de retelele de socializare, a atins un nivel alarmant.

2. O scena inspirata de un caz real

Desi este un film de fictiune, „Joker” se inspira din realitate. Iar scena primei crime pe care o comite Arthur, triplul asasinat din metrou, care il transforma intr-un erou, e inspirata de un caz real. In 1984, Bernhard „The Subway Gunman” Goetz a atacat patru tineri de culoare care, sustinea el, l-au hartuit. Spre deosebire de Arthur Fleck, Goetz doar i-a ranit pe cei patru. Una dintre victime, James Ramseur, a fost ulterior condamnat pentru viol si s-a sinucis recent.

3. Joaquin Phoenix a invatat cum sa rada

Phoenix si Todd Phillips au decis sa preia rasul personajului principal din gama de manifestari ale unei tulburari patologice. Actorul a studiat numeroase inregistrari cu pacienti care sufera de aceasta afectiune si a exersat timp de patru luni pana cand a ajuns sa reproduca rasul compulsiv.

15 lucruri pe care nu le stiai despre Joaquin Phoenix, starul din Joker

4. Gotham City este New York-ul anilor ’80

Astazi, New York este un oras stralucitor, dar in ’80 era capitala infractionalitatii din Statele Unite. Murdara, aglomerata si decazuta, metropola devenise teatrul actelor criminale, metroul fiind, de departe, cel mai periculos loc. Actiunea din „Joker” se petrece in Gotham City, un oras inspirat de New York-ul anilor ’80, ravasit de violenta si sufocat de gunoaie printre care misuna sobolanii.

5. Intoarcere in timp: anul 1981

Nu doar detaliile vizuale te transpun in 1981, ci si un eveniment petrecut atunci si care e redat in film: in acel an, fondurile pentru tratamentul bolilor mentale au fost sistate. In 1981, presedintele american Ronald Reagan a abrogat legea Mental Health Systems Act, promulgata in 1980 de Jimmy Carter. Multi pacienti ingrijiti in unitatile de specialitate au fost lasati efectiv pe strada, generand un val de persoane fara adapost.

6. Legatura cu Scorsese

Se poate vedea influenta lui Martin Scorsese in multe scene din detalii din „Joker”. Ai senzatia ca revezi „Taxi Driver” cand Arthur revine doborat seara, acasa, dupa o zi grea si mai ales cand el exerseaza cu arma in mana dialogul pe care il va avea in studioul de televiziune. Dar „Joker” aminteste si de o alta productie a lui Scorsese, „The King of Comedy”, in care De Niro joaca rolul unui artist ratat de standup comedy. Rupert Pupkin locuieste cu mama sa si e obsedat de gazda unui talk-show de noapte pe care ajunge sa o rapeasca. Cand, in sfarsit, este arestat, Rupert devine o celebritate. Traseul lui Arthur Flecker e asemanator.

7. Intre extremismul de dreapta si devierea spre stanga

Desi a fost acuzat ca este o revansa fantezista de dreapta, „Joker” are si elemente care converg spre stanga: viata foarte modesta pe care Arthur o duce cu mama lui intr-un apartament saracacios; faptul ca el ucide trei bancheri de pe Wall Street care il dispretuiau, iar crimele il transforma in erou; conflictul dintre bogati si saraci care izbucneste intr-o revolta sangeroasa aminteste de revolutiile socialiste; pancartele pe care scrie „Suntem toți niște clovni” si coalizarea unei miscari de strada agresive, amintind de Occupy Wall Street (SUA) sau Vestele Galbene (Franta).

8. Copilaria, izvorul problemelor lui Arthur

Filmul sugereaza ca afectiunea mentala a eroului si tendinta lui catre violenta sunt cauzate de loviturile la cap pe care le-a suferit in copilarie. Acest detaliu se bazeaza pe un adevar demonstrat stiintific: multi dintre pacientii cu boli psihice si autorii unor crime au suferit lovituri la cap in trecut.

Lista completa a nominalizarilor pentru Globurile de Aur 2020

9. Todd Phillips, de la comedie la film foarte grav

Cunoscut pentru comedii usoare, precum „Hangover” si „Dodgeball”, Todd Philips parea ultimul regizor capabil sa faca un film atat de negru, atat de profund ca „Joker”. Si totusi, ceea ce a reusit este o capodopera la care foarte putini regizori consacrati in acest registru ar putea emite pretentii.

Phillips a fost criticat cand a spus ca nu se mai simte confortabil sa realizeze comedie in cultura necrutatoare in care traim azi si a respins acuzatiile ca promoveaza in „Joker” stangismul si violenta albilor.

10. Valul de violente care nu a mai venit

Multe cinematografe si fortele de politie din Statele Unite au fost in alerta in weekendul in care a avut loc premiera filmului. Exista temerea ca „Joker” va genera un val de violenta, pe fondul crimelor in masa care se produc constant in America. Unele cinematografe au interzis purtarea mastilor, iar NYPD, LAPD, FBI si armata SUA s-au pregatit pentru incidente armate.

In plus, inca persista in memorie masacrul din 2012, cand 12 oameni au fost ucisi si 70 raniti intr-o sala de cinema din Colorado, la premiera filmului „The Dark Knight Rises”, din seria in care se inscrie si „Joker”. Cand studiourile Warner Brothers au anuntat ca vor produce acest film, familiile victimelor masacrului din Colorado au trimis o scrisoare deschisa in care cereau sa se ia pozitie impotriva atacurilor armate.

Din fericire, temerile nu s-au confirmat, nefiind raportate incidente grave care sa aiba legatura cu „Joker”.

Foto: PR