Chiar si bucatarii renumiti invata permanent noi trucuri si tehnici, uneori de la amatori care au facut descoperiri surprinzatoare. Un user de pe Reddit a deschis un subiect numit „Care este acel lucru pe care ti l-a spus cineva si te-a facut un bucatar mai bun?”. Iata ce sfaturi pretioase au oferi userii si pe care le poti pune in aplicare si tu:
„Daca crezi ca un preparat are nevoie de mai multa sare, dar nu esti sigur, incearca cu ceva acid [n. red. zeama de lamaie, otet, suc de rosii etc.]”
„Nu ridica niciodata ceva fierbinte fara sa stii unde il vei pune.”
„Sarea si untul nu sunt lucruri rele. Foloseste-le cu intelepciune”
„Urmeaza cu strictete reteta prima data cand o prepari, abia dupa poti face schimbari.”
„Imbunatateste semnificativ calitatea proteinelor pe care le gatesti cu resturile caramelizate din tigaie sau tava [n. red. proces numit deglazare]. Jus sau jiu este acel rest maroniu care ramane pe tigaie atunci cand prajesti. Nu este ars daca nu este negru. Pentru a-l desprinde de pe tigaie, toarna alcool sau acid pentru a-l dizolva si foloseste acel lichid maroniu obtinut pentru a acoperi proteina. Diferite proteine merg mai bine cu diferite tipuri de alcool. O regula esentiala: vinul alb sec pentru carne de pui sau alta carne usoara, vinul rosu pentru vita, iar zeama de lamaie functioneaza cu aproape orice.” .
„Fa ordine pe masura ce gatesti. Tatal meu a incercat sa-mi insufle mentalitatea de a curata pe masura ce gatesc cand eram tanara, si numai dupa ce m-am mutat in apartamentul meu am realizat ca are dreptate. Este uimitor cum vasele nu se strang gramada daca le speli in timp ce mancarea ta fierbe la foc mic sau se odihneste dupa ce ai oprit focul!”
„‘Gateste ceapa mai mult timp’, mi-a spus sotia mea ani la rand. In cele din urma am ascultat-o si rezultatele chiar sunt mai bune!”
„Asa cum a spus Wolfgang Puck [un bucatar american renumit] ‘cumpara cele mai bune ingrediente pe care ti le permiti si apoi incearca sa nu le distrugi.'”
„Pune dressing-ul in bol, nu pe salata. In acest fel dressing-ul este distribuit uniform. De asemenea, asezoneaza salata de doua ori: prima data cu un amestec de baza din ulei, sare si lamaie sau otet, apoi cu dressing-ul tau de salata. Asa te asiguri ca fiecare frunza este asezonata.”
„La foc mic si cu capac va fierbe la fel ca la foc mediu, dar nu se va arde pe fundul oalei.”
„Poti sa adaugi oricand mai multa sare si condimente, dar nu le poti scoate.”
„Lasa mancarea in pace pentru cateva momente. Asta se aplica la multe dintre preparatele mele care nu sunt oua batute sau stir fry. Am invatat multe trucuri si tehnici, iar unul dintre ele este sa stii cand ar trebui si cand nu ar trebui sa amesteci sau sa atingi ceva.”
„O mare parte a gatitului este pregatirea, deci pregateste toate ingredientele si ustensilele necesare pe care sa le ai la indemana.”
„Citeste intai modul de preparare. De exemplu, ce poate fi mai rau decat sa fii terminat felul principal, sa fii aproape gata cu garnitura si apoi sa citesti ‘acopera si lasa la frigider peste noapte’?”
„Daca fursecurile tale arata complet coapte cand le scoti, inseamna ca sunt deja arse.”
„Pentru un sos de paste consistent si cremos, foloseste putina apa cu amidon in care au fiert pastele.”
„Presara sarea de sus, nu prea aproape de mancare, pentru a obtine o distribuire uniforma.”
„Cat de puternica este aroma de usturoi depinde de momentul cand il adaugi in mancare. Adauga la inceputul prepararii pentru o aroma subtile; adauga mai tarziu pentru o aroma mai puternica.”
„Cu exceptia cazului in care prepari ceva la cuptor, e mai bine sa gusti pe masura ce gatesti decat sa folosesti cantitatile exacte din reteta.”
„Trateaza uleiul de masline ca pe un condiment – este excelent pentru a garnisi, dar oribil pentru a praji cu el. Foloseste uleiul vegetal sau oricare alt ulei neutru pentru a praji sau sota. Au un punct mai inalt de ardere si nu au arome.”
Foto: depositphotos.com