4 trasaturi de personalitate care sunt influentate de ordinea in care te-ai nascut. Mezinii sunt „rebelii” familiei

1
De Georgiana Dorobantu
27 aug. 2024

Fie ca esti primul nascut, copilul mijlociu sau mezinul familiei, ordinea in care te-ai nascut poate avea o influenta majora asupra personalitatii tale, spun specialistii.

Dinamica familiei se schimba destul de mult dupa nasterea fiecarui copil – nu doar copiii se schimba pe masura ce cresc, ci si parintii se schimba pe masura ce trec anii. De exemplu, este cunoscut faptul ca parintii sunt mult mai stresati si grijulii cu primul copil, dar mai relaxati cu cel de-al doilea sau al treilea, pentru ca au dobandit deja experienta necesara.

Psihologul Heather Hagen a dezvaluit pentru purewow.com care sunt cele patru trasaturi de personalitate ce pot fi influentate de ordinea nasterii.

3 trasaturi rare de personalitate ale oamenilor care au relatii reusite

Desi personalitatea cuiva nu poate fi determinata prea mult de unii factori precum ordinea nasterii, aceasta poate avea o influenta asupra personalitatii, spune specialista. Toate au legatura probabil cu schimbarea in dinamica familiei pe masura ce apare (sau nu) un nou membru. Trebuie sa recunoastem ca primul nascut va fi tratat diferit fata de cel mai mic copil al familiei si astfel fiecare dintre ei va dobandi trasaturi de personalitate unice.

Iata care sunt trasaturile de personalitate influentate de ordinea in care te-ai nascut:

 

Preluarea initiativei – Primul nascut

Cei care sunt primii nascuti se pricep sa preia initiativa si sunt de obicei persoane care isi stabilesc teluri inalte. De fapt, sunt cu 30% mai predispusi sa detina o functie de conducere, potrivit specialistei Suzanne Zuckerman, citata de purewow.com. De ce se intampla acest lucru? Fiind primii copii, acestia intampina anumite asteptari din partea parintilor, care la randul lor sunt parinti pentru prima data, explica Hagen. „Sunt de obicei orientati asupra realizarilor si au tendinta de a fi mai responsabili. In mod obisnuit au grija de fratii mai mici de la o varsta frageda”, adauga specialista.

Principala trasatura de personalitate asociata cu longevitatea, potrivit unui psiholog

Mediatorul – copilul mijlociu

„Copilul mijlociu are tendinta de a deveni cel care mentine pacea. Copiii mijlocii devin persoane adaptabile pentru ca au fost nevoite sa observe dinamica familiei si sa se adapteze la ea”, spune Hagen. Iar potrivit cartii „The Secret Power of Middle Children”/”Puterea secreta a copilului mijlociu”, „sunt mai putin predispusi decat fratii lor sa ajunga la terapie, sa divorteze sau sa devina nevrotici.” Copiii mijlocii se pricep foarte bine sa mearga cu valul, sunt adesea rabdatori, dispusi sa faca compromisuri si sa fie mediatorul intre fratele mai mare si cel mai mic.

Spirit liber – ultimul nascut

Mezinii familiei sunt „liberi si salbatici”, spun specialistii. De fapt, cel mai mic copil al familiei va scapa suzeta pe jos si o va lua direct sa o bage in gura fara ca parintii sa se agite prea tare.
„Cred ca parintii ajung sa inteleaga care sunt lucrurile cu adevarat importante si devin mai relaxati”, spune Hagen. Iar asta le permite mezinilor sa fie mai libertini si sa fie ei insisi fara restrictii. Nu exista frati mai mici care sa-i priveasca cu admiratie si nu simt acea povara de a-si asuma responsabilitatea. Din aceasta cauza nu este o surpriza ca adesea mezinii isi asuma mai multe riscuri si sunt „spiritele libere” ale familiei.

Ce spune bautura preferata despre personalitatea ta. Un barman dezvaluie preferintele clientilor

Intelepciunea – copilul singur la parinti

Persoanele care au fost copii singuri la parinti au o maturitate aparte, spun specialistii. Iar asta se intampla probabil pentru ca fiind unicul copil, beneficiaza de toata atentia parintilor. „Prin urmare, au mai multe experiente (decat ar fi fost posibil intr-o familie mai numeroasa), sunt expusi la mai multe lucruri”, spune Hagen. „De exemplu, parintii au mai mult timp sa le explice diferite lucruri pentru ca au posibilitatea sa faca asta”, adauga psihologul. Si pentru ca de obicei copiii singuri la parinti interactioneaza mai mult cu adultii, preiau din gestica si manierele acestora, ceea ce le ofera o alura de persoane foarte intelepte pentru varsta lor.

Foto: freepik.com