5 carti pe care sa le citesti daca esti fan Sapiens, de Yuval Noah Harari

1
De Roxana Dobrita
10 ian. 2019

2018 a fost anul lui Yuval Noah Harari! Cartea sa, Sapiens, a fost cea mai citita si discutata in Romania, alaturi de Homo Deus si 21 de lectii pentru secolul XXI, publicata toamna trecuta.

Daca ti-a placut acest bestseller international interesant si provocator, care te poarta intr-un tur rapid al istoriei speciei noastre, atunci in mod clar vei aprecia si volumele de mai jos, care-si propun acelasi lucru: sa faca o analiza exhaustiva a istoriei oamenilor.

Al treilea cimpanzeu, de Jared Diamond

Editura All, 59,90 lei, carturesti.ro

Noi, oamenii, impartasim 98% din ADN-ul nostru cu cimpanzeii. Si totusi, noi suntem specia care domina planeta – pentru ca am fondat o civilizatie, avem mijloace complexe de comunicare, am dezvoltat capacitatea de a stapani lumea, dar si pe cea de a o distruge -, pe cand cimpanzeii au ramas in continuare animale preocupate de propria supravietuire. Ce anume din diferenta de doua procente din ADN-ul nostru a condus la o astfel de divergenta intre doua specii inrudite?

16 carti de dezvoltare personala pe care le-am citit in 2018 si pe care le recomand

Lumea ca un mare spectacol, de Richard Dawkins

Editura Humanitas, 62 lei, carturesti.ro

Este greu de inchipuit o mai clara, mai cuprinzatoare si mai incitanta trecere in revista a dovezilor evolutiei in biologie decat Lumea ca un mare spectacol. Exemplele vii ale selectiei naturale, indiciile oferite de fosile, datele embriologice, analizele geneticii moleculare – toate aceste probe, prezentate de Richard Dawkins cu eleganta si rigoare, constituie demonstratia inatacabila ca statutul evolutionismului e la fel de solid ca statutul oricarei stiinte a naturii din zilele noastre.

Lumea explicata, de Steven Weinberg

Editura Humanitas, 39 lei, carturesti.ro

Este un noroc faptul ca unul dintre marii fizicieni ai lumii, laureatul Nobel Steven Weinberg, s-a pasionat de istoria stiintei si a oferit publicului larg o perspectiva patrunzatoare si originala asupra evolutiei cunoasterii.

Lumea explicata e povestea descoperirii stiintei moderne – o aventura inceputa in Grecia antica, apoi continuata in Evul Mediu arab si european si dusa la bun sfarsit prin opera lui Newton. Weinberg priveste cunostintele trecutului ca un fizician al zilelor noastre, dar cultura lui umanista il ajuta sa inteleaga legaturile subtile ale stiintei cu poezia, muzica, religia si filozofia.

10 carti motivationale pentru succes in relatii si in viata profesionala

Povestea originilor, de David Christian

Editura Publica, 59 lei, carturesti.ro

O istorie captivanta a universului, de dinainte de zorii timpului si pana dincolo de linia de orizont a viitorului indepartat. Majoritatea istoricilor studiaza cele mai mici franturi de timp, concentrandu-si atentia pe momente specifice, indivizi si documente anume.

Dar cum ar fi sa studiem intreaga istorie, de la Big Bang si pana in ziua de azi – ba chiar pana departe in viitor, peste milioane de ani? Cum s-ar schimba perceptia noastra despre Univers, despre Pamant si despre insasi existenta noastra daca am privi lucrurile din perspectiva intregii anverguri complete a timpului?

Acestea sunt intrebarile la care David Christian si-a propus sa raspunda cand a pornit sa cerceteze ideea de „istorie mare”, cea mai interesanta dintre abordarile noi ale modului in care putem intelege de unde venim, unde suntem si incotro ne indreptam.

Cum am ajuns aici, de Steven Johnson

Editura Publica, 47,20 lei, carturesti.ro

In acest volum ilustrat, Steven Johnson exploreaza istoria inovatiilor, urmarind firul evolutiei a sase tehnologii esentiale pentru viata moderna (frigul, ceasurile, lentilele, purificarea apei, sunetul inregistrat si lumina artificiala) de la crearea lor de catre hobbyisti, amatori sau antreprenori pana la diversele lor consecintele istorice.

Prin intermediul unor povesti surprinzatoare despre momente de inspiratie geniala sau de eroare stralucita – precum cea a francezului care a inventat fonograful inaintea lui Edison, dar a uitat sa includa si un mijloc de difuzare a inregistrarii, sau a „regelui ghetii“ din secolul al XIX-lea care a facut avere din exportul de gheata din lacurile inghetate din New England catre Rio sau Bombay – Cum am ajuns aici investigheaza istoria secreta a obiectelor esentiale vietii cotidiene contemporane.

Top 10 carti care te vor face mai inteligenta

Foto: Shutterstock.com