5 filme clasice despre izolare recomandate de un profesor de Regie-Film

1
De Maria Dima
19 mai 2020

Izolarea mi-a luat una dintre cele mai mari placeri ale vietii mondene: cinematograful. Mersul la film era un combo pack de placere vinovata, relaxare, prilej de mancat prostii, dar si bucurie imensa. Acum, insa, compensez cu maratoane de seri de film acasa si caut mereu sugestii noi.

Asa am dat de un articol scris de Brian Hoyle, profesor universitar de Regie/Film, in care vorbeste despre cele mai bune alegeri cinematografice in aceasta perioada.

“Pentru cineva ca mine, caruia nu-i pica tocmai bine perioada de izolare, vizionarea de filme in sine poate sa fie inca o aducere aminte a faptului ca asemenea activitati la comun s-ar putea sa nu mai fie niciodata la fel”, admite Hoyle. “Chiar si asa, am inceput sa caut filme care sa-mi confirme ca nu sunt singurul care o ia razna de singuratate”.

Asadar, acestea sunt recomandarile unui expert legate de cele mai bune filme despre izolare, de vizionat in… izolare! Atentie, daca cautati filme light, usurele si fara suspans, de familie, s-ar putea ca ideile de mai jos sa nu fie pe sufletul tau.

Ce nu o mai fie la fel dupa COVID-19

Rear Window (Alfred Hitchcock, 1954)

Cu siguranta cel mai apropiat film de o realitate crunta de izolare. Povestea e simpla: un fotograf doritor de aventura ramane blocat in apartamentul lui, dupa ce isi rupe un picior. Incepe sa-ti spioneze vecinii, fara intentii ascunse, pana cand descopera ca unul din ei si-a omorat sotia.

Pelicula este atat o examinare malitioasa a voyeur-ului ce se afla in fiecare dintre noi, cat si o demonstratie despre cat de puternica poate fi imaginatia. Sigur, izolarea noastra s-ar putea sa nu aiba sampanie si delicatese aduse de Grace Kelly, dar putem fabrica povesti incredibile despre vecinul de peste strada. Timpul trece altfel cand visezi cu ochii deschisi.

Ce mai inseamna fericirea in timpul unei pandemii?

The Exterminating Angel (Luis Buñuel, 1962)

Aceasta opera de arta suprarealista ramane cel mai descriptiv tablou al unei societati care se destrama, proces ce are loc, aproape in totalitate intr-o singura camera. O cina extravaganta, tinuta in casa unei familii de aristocrati, se incheie cu imposibilitatea invitatilor de a iesi din camera. Cu cat mai mult timp petrecut in izolare, cu atat mai multe crapaturi ale psihicului uman ies la iveala.

De la plecarea servitorilor pana la momentul in care nobilii folosesc vase vechi de 200 de ani pentru nevoile personale, nu mai e decat un pas. Curand, mancarea si medicamentele avute se termina, cei mai batrani si fragili mor, unii dau curs dorintelor lor hedoniste, altii recurg la rugaciune si cainta, unii la sinucidere. Pare de-a dreptul de groaza, dar regizorul trateaza orice scena cu atata umor negru incat fiecare moment e inca de actualitate, de zici ca a fost filmat in timpurile noastre.

This is Not a Film (Jafar Panahi, 2011)

In 2010, Jafar Panahi, unul dintre cei mai tari regizori de film din Iran, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare si o interdectie de 20 de ani de a mai face filme pentru presupusa “propaganda impotriva Republicii Islamice”. In timp ce-si astepta sentinta in arest la domiciliu, Panahi a facut ce-i sade bine oricarui disident, si anume, un alt film.

Filmat cu iPhone-ul si cu o camera de filmat digitala, pelicula il arata pe protagonist in viata lui de zi cu zi in izolare, si pare a fi o ultima masura de a se mentine sanatos mental. Este desigur si o riposta puternica la cenzura aplicata de statul sau.

Housebound (Gerard Johnstone, 2014)

Povestea se invarte in jurul unei tinere de 20 si ceva de ani pusa sub arest la domiciu in casa copilariei sale, despre care mama sa insista intr-o doara ca ar fi bantuita. Daca cumva locuiesti intr-o casa mai veche in care mereu scartaie cate ceva, e un film de vazut, musai!

Filmul primeste extra puncte pentru ofiterul care este un fel de vanator de fantome amator, dar si pentru eroina principala care, atunci cand gaseste o papusa inspaimantatoare, prima ei reactie este sa-i dea un pumn direct in fata. Umor, suspans, de toate!

Crowhurst (Simon Rumley, 2017)

Cea din urma recomandare nu este chiar pentru toata lumea. Filmul este intens si aventuros pe masura ce urmeaza indeaproape incercarea personajului principal de a naviga solo in jurul lumii in 1968, incercare ce culmineaza cu disparitia si probabil sinuciderea sa.

Frica de esec, singuratatea, izolarea si disperarea isi fac loc in sufletul protagonistului in acest film independent de exceptie.

Foto: PR.