Dar in alte parti ale lumii, oamenii par sa nu fie afectati atat de mult de lunile de iarna, ba din contra, sa prospere. Tarile Scandinave – Danemarca, Norvegia, Suedia si Finlanda – se situeaza adesea in topul celor mai fericite din lume. Starea de bine face parte din cultura lor, desi au de-a face cu celebrele ierni nordice, cu zapada care dureaza aproape jumatate de an si temperaturi cu mult sub zero grade. Prin urmare, care este secretul nordicilor de a face fata cu brio iernii? Cativa experti din aceste zone au dezvaluit pentru theeverygirl.com cateva dintre obiceiurile si traditiile care le permit nordicilor sa fie sanatosi, in forma si sa aiba o stare de spirit buna in cea mai rece si intunecata perioada a anului.
Iata cateva dintre regulile si ritualurile de wellness pe care nordicii le respecta si care iti pot fi de folos si tie pe timp de iarna:
Terapia cu caldura
Sauna este un element central in cultura tarilor nordice – atat de mult, incat Finlanda este singura tara din lume care are mai multe saune decat masini. Potrivit nutritionistului holistic si coach de sanatate finlandez Aurora Parssinen, saunele sunt adanc inradacinate in cultura finlandeza si se gasesc oriunde in tara: in locuinte, birouri sau chiar pe barci. „In cultura finlandeza, sauna este obligatorie in toate anotimpurile anului, iar cei mai multi oameni merg la sauna cel putin o data pe saptamana (de obicei sambata), daca nu chiar in fiecare seara”, a declarat Parssinen pentru publicatia citata.
Potrivit unui studiu al Mayo Clinic Proceedings, sedintele regulate de sauna pot imbunatati sanatatea cardiovasculara prin cresterea ritmului cardiac si a fluxului de sange, similar exercitiilor moderate, si reduc stresul si anxietatea prin scaderea nivelului de cortizol. Folosirea frecventa a saunei a fost asociata cu o functie imunitara mai buna, iar unele cercetari au aratat ca poate sa scada riscul de infectii respiratorii.
Parssinen spune ca sauna este in special benefica pentru relaxare, incalzire si detoxifiere pe timpul iernii.
„Caldura din sauna dilata vasele de sange si creste fluxul sanguin ceea ce sustine sistemul circulator si limfatic al organismului. Iar toate acestea ajuta ulterior la transportarea oxigenului si nutrientilor catre celule, contribuind la eliminarea toxinelor din tesuturi si avand ca efect detoxifierea generala”, declara specialista.
Terapia cu apa rece
Pe langa terapia cu caldura, nordicii sunt adeptii celeilalte extreme: expunerea la frig prin inot in apa rece sau bai cu gheata. Tari nordice precum Finlanda sau Norvegia folosesc de secole aceasta practica de scufundare in apa rece ca gheata . In Finlanda poarta denumirea de „sisu”, ce se poate traduce prin determinare, rezistenta, curaj, vointa, tenacitate si rezilienta.
View this post on Instagram
Cercetatorii din Finlanda care au studiat efectele inotului regulat in apa rece pe timp de iarna (de patru ori pe saptamana timp de patru luni) au descoperit o scadere semnificativa a oboselii si a tensiunii si o imbunatatire a memoriei si starii de spirit in randul participantilor.
6 motive pentru care sa imbratisezi diminetile lente, pentru un suflet fericit
Mai mult, cei care sufereau de reumatism, astm si fibromialgie au raportat o scadere a durerii. „Terapia cu apa rece imbunatateste circulatia si metabolismul si reduce inflamatia, ceea ce ajuta la reducerea durerii in special la nivelul articulatiilor si muschilor”, spune Parssinen.
Un alt studiu publicat in Aviation, Space and Environmental Medicine a aratat ca expunerea la temperaturi mici scade sistemul nervos simpatic, care este activat atunci cand suntem stresati sau suferim de anxietate. Poti obtine efecte similare si daca folosesti dusul cu apa rece timp de 60 de secunde.
Viata in aer liber
Desi cei mai multi dintre noi petrecem tot mai mult timp in interior atunci cand vine iarna, pentru nordici este o practica des intalnita sa petreaca mult timp in aer liber indiferent de anotimp.
„Nordicii au o conexiune culturala adanc inradacinata cu natura, care se reflecta in conceptul norvegian friluftsliv (viata in aer liber) si principiul finlandez jokamiehenoikeus (care se traduce ca dreptul sau libertatea fiecarui om de a hoinari prin padure)”, explica specialista.
„Natura este parte integranta din cultura nordica, multe activitati traditionale fiind centrate asupra timpului petrecut in aer liber precum culesul fructelor de padure, pescuitul sau sauna langa un lac sau mare”, adauga ea.
View this post on Instagram
Omul de stiinta norvegian Dr. Bjørn Ekeberg a explicat ca traditia nordica de a petrece timp in aer liber, la lumina naturala, este esentiala pentru starea de sanatate fizica si mentala. Un studiu a demonstrat ca un contact regulat cu natura este asociat cu cresterea nivelului de fericire, a starii de bine, a interactiunilor sociale pozitive si a sentimentului de sens si scop in viata. Ekeberg mai spune ca expunerea la lumina naturala ajuta la reglarea ciclurilor de somn, imbunatateste dispozitia si creste nivelul de energie.
Un studiu realizat in 2020 a descoperit ca expunerea la lumina albastra dimineata (soarele este cea mai mare sursa de lumina albastra) are un efect antidepresiv si poate fi folosita ca tratament pentru tulburarea afectiv sezoniera. Prin urmare, iarna asta imbraca-te bine si iesi la o plimbare prin cartierul tau, mergi intr-o drumetie sau plimba-te prin parc, indiferent de vreme.
Hygge
Conceptul de hygge, o filozofie daneza axata pe confort si caldura, a devenit tot mai popular in intreaga lume. Hygge simbolizeaza acea stare de bine care provine din momente simple si placute, precum lumina lumanarilor, o ceasca de ceai fierbinte sau timpul petrecut alaturi de familie si prieteni. „In cultura nordica, in special in Danemarca, hygge a devenit o filozofie de viata care ii ajuta pe oameni sa faca fata iernilor lungi si intunecate, prin accentuarea confortului, comunitatii si aprecierea momentului prezent,” explica Parssinen.
5 momente de rasfat pe care ar trebui sa ti le oferi ca femeie
Desi cercetarile privind beneficiile hygge sunt limitate, studiile demonstreaza ca mindfulness-ul si conectarea sociala contribuie semnificativ la bunastarea psihica, reducand anxietatea si depresia. „Focalizarea pe micile momente placute ale vietii poate oferi un impuls sanatatii mintale, mai ales in lunile reci, cand tulburarile afective sezoniere sunt frecvente,” adauga Parssinen.
Fructele de padure
Un alt element-cheie al stilului de viata nordic, potrivit expertilor, este consumul de fructe de padure. Acestea sunt o baza importanta a dietei nordice traditionale datorita valorii lor nutritive si adaptabilitatii la clima rece. „Fructele precum lingonberries, bilberries si cloudberries sunt bogate in antioxidanti, in special antocianine, care protejeaza celulele de stresul oxidativ si reduc riscul bolilor cronice,” explica Parssinen.
Studiile arata ca un amestec de fructe de padure nordice poate imbunatati functia cognitiva si sanatatea metabolica. Bilberries (cunoscute si ca afine salbatice) sprijina sanatatea cardiovasculara, reduc inflamatia si pot avea beneficii pentru sanatatea ochilor. In acelasi timp, lingonberries (fructe de padure din familia merisoarelor) contribuie la scaderea tensiunii arteriale si combat inflamatiile, un avantaj major pentru persoanele care traiesc in climate reci.
Chiar daca nu ai acces la fructe nordice precum lingonberries, afinele, murele si zmeura sunt la fel de benefice. Cercetarile demonstreaza ca fitonutrientii din fructele de padure sustin sistemul imunitar si microbiomul intestinal, esentiale in sezonul rece, cand corpul este mai vulnerabil la infectii.
Foto: depositphotos.com