5 trucuri care te ajuta sa-ti faci cele mai bune provizii

1
De Mara Ionescu
7 apr. 2020

Este foarte important sa consumi alimentele cat mai proaspete. In felul acesta te asiguri ca beneficiezi de toti nutrientii si vitaminele pe care acestea ti le pot oferi.

Fructele si legumele pot fi pastrate mai multa vreme daca urmezi cativa pasi simpli.

Aceste trucuri te ajuta sa pastrezi alimentele proaspete mai multa vreme si sa-ti faci provizii, ca sa nu fii nevoita sa mergi la cumparaturi des. 

Alimentele congelate reprezinta arma secreta a oricarui om care mananca sanatos. Acestea iti permit sa beneficiezi de calitatile nutritive ale fructelor si legumelor pe tot parcursul anului si rezista foarte multa vreme la congelator. Ba mai mult, chiar este mai bine sa cumperi unele alimente direct congelate, in loc sa le iei proaspete.

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult in timpul pandemiei de Coronavirus

Insa nu trebuie sa cumperi mereu alimente congelate. Le poti congela chiar tu acasa si, in felul acesta, le poti folosi oricand ai nevoie. Astfel sa eviti deplasarile inutile si riscante, mai ales in perioade cum este aceasta pe care o traversam acum. 

Iata cum poti sa pastrezi alimentele proaspete si sa-ti faci provizii:

1. Legume proaspete – opareste-le inainte de congelare

Congelarea legumelor proaspete este o metoda excelenta ca sa le prelungesti durata de viata. Mai ales in cazul legumelor care sunt rapid perisabile. Legumele se congeleaza mai bine daca sunt oparite in apa fierbinte mai intai. In felul acesta se reduce la minimum degradarea produsului si creste perioada de timp in care pot fi pastrate la congelator. 

Legumele care se preteaza cel mai bine pentru aceasta operatiune sunt: fasolea verde, broccoli, ceapa, varza de Bruxelles, morcovul, ceapa si mazarea. Se lasa in apa clocotita timp de 2 minute, apoi se scot si se introduc intr-un vas cu apa foarte rece. Se scot, se sterg bine cu prosoape de hartie, se lasa sa se raceasca si apoi pot fi congelate.

2. Fructe proaspete: foloseste o tava de copt

Cele mai potrivite fructe pentru congelare sunt fructele de padure si fructele cu samburi, asa cum sunt caisele, piersicile, prunele si nectarinele. Fructele se spala bine, se lasa sa se usuce, apoi se taie in bucati potrivite. Pentru a evita sa se lipeasca impreuna este indicat sa le pui intr-un singur strat pe o tava de copt si sa le congelezi asa. Dupa ce s-au congelat pot fi puse in pungi sau intr-un recipient sigilat si apoi introduse la congelator.

Cum pastrezi ordinea in bucatarie in timpul epidemiei de COVID-19

3. Supe. Congeleaza portii individuale

Supa rezista pana la 3 luni in congelator, deci se preteaza sa fie congelata, mai ales daca faci o cantitate mare. Cel mai potrivit este sa congelezi portii individuale, in recipiente cu inchidere ermetica.

4. Ouale. Gateste-le sub forma de omleta inainte de a le congela

Ouale pot fi pastrate si altfel decat in coaja lor. Le poti gati sub forma de omleta sau papara si, dupa ce s-au racit, le poti congela.

5. Paine. Taie-o felii inainte de congelare

Ai o paine mare pe care nu o poti consuma inainte de expirarea termenului de valabilitate? O poti pastra la congelator, insa este cel mai bine sa o tai felii inainte de congelare. Le poti praji asa cum sunt si le poti folosi la sandvisuri sau ca sa le ungi cu unt de arahide/unt normal.

Foto: Unsplash.com