8 filme superbe pentru iubitoarele de carti

1
De Roxana Dobrita
12 ian. 2020

Filmul e rareori la fel de bun precum cartea. De aceea preferam sa vedem filme inspirate de cititori sau a caror actiune are loc intr-o librarie sau biblioteca. Acestea opt – de la comedii romantice clasice precum Notting Hill la drame istorice precum The Guersney Literary and Potato Peel Pie Society – vor fi pe placul oricarui cititor pasionat.

Cartile au inspirat Hollywood-ul inca de la aparitia industriei de film. Multe dintre cele cele mai populare filme de la inceputurile cinematografiei au fost adaptari dupa opere literare clasice precum The Wonderful Wizard of Oz, A Christmas Carol si Frankenstein. Si desi mania adaptarilor continua si astazi, de-a lungul anilor genul s-a extins astfel incat in prezent include nu doar adaptari, ci si filme a caror actiune e centrata in jurul cartilor si librariilor, precum Book Club sau Becoming Jane.

Iti lasam mai jos 8 filme pe care orice bibliofil ar trebui sa le vada.

The Bookshop (2018)

Actiunea are loc in anii cincizeci; vaduva Florence Green (Emily Mortimer) este o bibliofila in cel mai profund sens al cuvantului. Dar dupa ce se muta in Hardborough, un orasel din Anglia, pentru a-si deschide o librarie, devine clar ca pasiunea ei pentru carti nu e impartasita de toata lumea. O membra influenta a orasului (Patricia Clarkson) este hotarata sa-i inchida libraria, iar Florence trebuie sa le arate oamenilor din comunitate cat de magica poate fi lectura. Bazat pe romanul omonim al Penelopei Fitzgerald, The Bookshop este un film idilic si plin de emotie.

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018)

Lili James joaca rolul principal in drama romantica istorica produsa de Netflix despre o scriitoare britanica ce calatoreste in insula Guernsey in cautare de inspiratie pentru noua ei rubrica din The Times Literary Supplement. Doar ca escapada ei de weekend ia o intorsatura neasteptata atunci cand descopera iubirea, un club de carte neobisnuit si istoria insulei, odata ocupa de germani. Bazat pe cartea din 2008 a lui Mary Ann Shaffer si Annie Barrows, fiul este o apreciere sarmanta a cartilor si a vietii de scriitor.

84 Charing Cross Road (1987)

Bazat pe romanul autobiografic omonim al Helenei Hanff, filmul are in centru corespondenta adevarata – ce s-a intins pe 20 de ani – dintre Hanff (Anne Bancroft), o bibliofila din New York, si Frank Doel (Anthony Hopkins), un vanzator de carti din Londra. In film, Hanff il contacteaza pe Doel in legatura cu o carte greu de gasit. Ce obtine – in afara de carte – e o prietenie de 20 de ani. Pe parcursul filmului, cei doi devin apropiati, discutand despre orice: literatura, cultura moderna, istorie si pana si budinca Yorkshire.

Funny Face (1957)

Fred Astaire si Audrey Hepburn ii interpreteaza pe Dick Avery, un fotograf de moda carismatic, si Jo Stockton, angajata la libraria Embryo Concepts, in acest musical din anii cincizeci. Cand Dick o intrerupe pe Jo cu un shooting de moda la librarie, o captureaza fara sa vrea si viata lor se schimba pentru totdeauna. Cu muzica de fratii Gershwin, costume de Edith Head si regie de Stanley Donen, Funny Face este un musical clasic din epoca de aur a cinematografiei.

Notting Hill (1999)

William Thacker (Hugh Grant) detine o mica librarie in districtul Notting Hill. Divortat si locuind cu un coleg de apartament deloc ingrijit, dar foarte loial, e clar ca Will are lacune serioase la capitolul relatii. Dar sansele sale se schimba atunci cand Anna Scott (Julia Roberts), una dintre cele mai mari celebritati de la Hollywood, paseste in libraria lui intr-o buna zi. Dupa ce cumpara o carte despre Turcia si varsa un pahar de suc de portocale, cei doi incep o poveste de iubire nebuneasca. Notting Hill este o comedie romantica din anii nouazezi plina de sarm.

Devotion (1946)

Acest film clasic din epoca de aur a Hollywood-ului este condus de legendarele actrite Ida Lupino, Olivia de Havilland si Nancy Coleman. Bazat pe povestea lui Theodore Reeves, Devotion le are in centru pe Anne, Charlotte si Emily Bronte pe masura ce se lupta atat cu romanele la care lucreaza, cat si cu vietile lor sentimentale. Plin de iubire, conflicte si o mare apreciere pentru carti, acest film este combinatia perfecta de literatura clasica si cinema.

Jane Austen Book Club (2007)

Titlul acestei adaptari regizate de Robin Swicord spune totul. Pe scurt, doua femei dau startul unui club de lectura bazat pe operele lui Jane Austen pentru a-si consola prietena recent divortata. O profesoara, fiica femeii divortate si o tocilara obsedata de literatura sci-fi citesc sase dintre cele mai notabile romane ale lui Jane Austen. Ceea ce niciuna nu-si va da seama este cum Austen le va ajuta pe toate sa-si rezolve crizele personale. Filmul este o critica atenta a celor mai influente si importante teme din opera scriitoarei.

Trilogia The Fast Company (1938, 1939)

Hollywood a lansat aceasta trilogie pentru a le face pe plac fanilor seriei Thin Man, pentru ca se pare ca timpul de asteptare intre fiecare film a fost considerat prea lung. Bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Marco Page, Fast Company ii are in centru pe Joel si Garda Sloan (Melvyn Douglas si Florence Rice), dealeri de carti rare, care incearca sa rezolve o crima. Urmatoarele filme din serie au actori la fel de buni – Rosalind Russell si Franchot Tone – iar rezultatul sunt comedii pline de savoare.

Foto: PR