Acest nou trend de pe Instagram ar putea sa-ti afecteze sanatatea mentala

1
De Denisa Toma
10 dec. 2018

Probabil ai observat ca unele dintre persoanele pe care le urmaresti pe Instagram posteaza imagini care par absolut impecabile. Lumina este perfecta, culorile sunt vibrante, iar persoana din imagine pare sa arate precum un fotomodel.

Este cunoscut faptul ca oamenii folosesc filtre pentru a-si imbunatati fotografiile, dar un nou trend devine rapid foarte popular pe Instagram si specialistii considera ca este periculos pentru sanatatea mentala. Este vorba despre o aplicatie de editare numita Lightroom Preset.

Ce este Lightroom Preset?

In cateva cuvinte, Lightroom Preset este un filtru foarte avansat, care poate fi cumparat si descarcat in aplicatia Adobe Photoshop Lightroom. Aceasta editeaza automat fotografiile, asa cum ar face-o un editor foto folosind Photoshop.

Lightroom este in sine o aplicatie avansata de editare foto folosita de fotografii profesionisti. Nu doar ca face imaginile sa fie mai frumoase, dar in acelasi timp le poate modifica astfel incat nimeni nu isi poate da seama ca sunt editate.

Folosind un Preset potrivit, Lightroom poate transforma o zi luminoasa de vara intr-o dupa amiaza de toamna si un cer albastru din plina zi intr-unul cu nuante de roz pe care il putem observa de obicei la rasarit. De asemenea, poate schimba culoarea pielii, ochilor, buzelor etc.

De ce este periculoasa editarea foto pentru sanatatea mentala?

Ne-am obisnuit sa vedem imagini puternic editate in reclame si in reviste. Uneori, vedetele si modelele care apar in ele sunt de-a dreptul dificil de recunoscut. Au pielea perfecta, fara absolut niciun rid, dintii albi, ochii luminosi si parul stralucitor. Stim deja ca este o frumusete artificiala, obtinuta cu ajutorul Photoshopului.

Dar ce se intampla cand vedem acelasi nivel de editare si in feed-ul de Instagram? Ce se intampla atunci cand oameni de rand, oameni ca tine, nu mai posteaza imagini din viata lor reala, ci imagini ce par mai degraba fantezii?

Cand privim reclame, avem ‘antenele’ ridicate si suntem constienti ca cel mai probabil imaginile au fost prelucrate„, declara pentru health.com Mark Leary, profesor de psihologie si neurostiinta la Universitatea Duke. „Dar acest lucru este mai putin clar atunci cand vezi pe retelele de socializare fotografia unei persoane necunoscute„, adauga specialistul.

Cu alte cuvinte, oamenii iau in calcul posibilitatea ca imaginea unei persoane obisnuite, care nu este actor sau model, sa fi fost editata? Solutiile profesionale de editare devin tot mai accesibile, astfel incat oricine le poate folosi, chiar daca are sau nu experienta in domeniul fotografiei. Dar ‘antenele’ noastre nu le percep, pentru ca nu ne asteptam ca un om de rand sa le foloseasca atunci cand posteaza o noua fotografie pe retelele de socializare. Iar acest lucru dauneaza grav imaginii de sine.

Ce efect are editarea foto de pe retelele de socializare asupra psihicului?

Daca ne gandim la modul in care ne evaluam in general, este clar ca o facem intotdeauna prin comparatie cu alte persoane, tocmai pentru ca nu exista obiective standard. Nu exista obiective standard cu privire la atractivitate, moralitate, inteligenta sau orice altceva. Singurul mod prin care ne dam seama cum suntem este prin comparatie cu felul in care sunt celelalte persoane„, spune psihologul.

Iar acest lucru inseamna ca atunci cand privim imaginea unui blogger si ne intrebam de ce nu avem dintii la fel de albi sau de ce nu avem ochii atat de albastri, de fapt ne comparam cu atribute care sunt complet fabricate. Nici dintii sai nu sunt chiar atat de albi si nici ochii nu sunt de un albastru atat de intens. Acea „frumusete” este un produs al unei editari de tip Preset.

Efectul pe care Preset il poate avea asupra noastra nu este unul nou, dar amplifica problema. „Oameni care incearca sa-si imbunatateasca imaginea publica dincolo de realitate nu este un fenomen nou. Am putea face o paralela interesanta cu modul in care femeile folosesc machiajul”, spune psihologul Mark Leary.

Unele persoane folosesc machiajul astfel incat arata complet diferit fata de cum arata in mod natural. Suntem tot timpul expusi unor portretizari false ale realitatii, ceea ce inseamna ca ne comparam in mod inconstient cu standarde ireale si imposibil de atins, rezultatul fiind senzatia de esec si nemultumirea de sine.

Cu cat petreci mai mult timp pe retelele de socializare, cu atat mai singur te simti, potrivit unui studiu efectuat in 2017. Iar unul dintre cercetatori are o ipoteza pentru aceasta descoperire: „Expunerea la vietile idealizate ale unor persoane de pe retelele de socializare poate declansa sentimente de invidie si credinta distorsionata ca ceilalti au vieti mai implinite si mai fericite.

Foto: Instagram – Desi Perkins