10 alimente care reduc stresul: Ce trebuie sa mananci in aceasta perioada

1
De Maria Constantin
12 apr. 2020

Alegerile alimentare gresite iti pot accentua stresul. Aceste alimente recomandate de nutritionisti te ajuta sa te calmezi si sa adopti o dieta echilibrata.

Cand te simti stresata, este posibil sa resimti si efectul unor alegeri alimentare nesanatoase. „Daca suntem stresati, tindem sa nu mai realizam ce facem si ne indreptam spre mancare pentru ca ne face sa ne simtim bine si ne distrage atentia”, spune Abby Langer, detinatoarea platformei Abby Langer Nutrition din Toronto. Unele alimente precum ciocolata, chipsurile de cartofi, puiul prajit, cartofii prajiti, produc rapid satisfactie, asa ca de multe ori mancam ca sa obtinem imediat aceasta senzatie.

Acest obicei poate exacerba problema, scrie MSN. „Inghetata si chipsurile te fac sa te simti bine pe termen scurt, dar pe termen lung iti pot afecta sanatatea, iar nivelul de stres se inrautateste. Cand te simti epuizata trebuie sa ai grija de corpul tau, nu sa-l chinuiesti si mai rau cu junk food”, spune Abby Langer.

Organismul are un raspuns fizic la stres (muschii tensionati, glicemia crescuta, schimbari ale ritmului respiratiei si ale pulsului cardiac) atunci cand hormonii precum adrenalina, noradrenalina si cortizolul sunt pompati in sistem. Daca la toate aceste manifestari se adauga si un stomac cu probleme si schimbarile de apetit, e clar ca te vei simti rau.

Conform Asociatiei Americane de Psihologie, acest raspuns este o reactie la procesul biologic care probabil ne era de mare ajutor la inceputul evolutiei, dar nu ne mai foloseste cand este confruntat cu factorii de stres din era moderna.

Intrucat stresul cronic poate provoca probleme grave de sanatate, este foarte important sa iei repede masuri, iar acestea trebuie sa includa si schimbarea nutritiei. MSN prezinta cateva alimente care contribuie la reducerea stresului.

1. Avocado

Acest fruct versatil este o excelenta sursa de vitamina B6, care are efect dovedit de reducere a stresului, imbunatatind functionarea sistemului nervos. Avocado este o sursa de potasiu (o bucata contine 975 miligrame, in timp ce o banana are 422), element care regleaza presiunea sangelui. Il poti consuma dimineata, taindu-l bucatele, laolalta cu un bol de guacamole.

2. Somonul

Acest peste foarte gustos este recunoscut pentru continutul bogat de acizi grasi omega-3, care protejeaza sanatatea inimii. Stresul provoca cresterea nivelului de cortizol, iar daca acesta ramane ridicat, poate avea efecte devastatoare asupra sistemului cardiovascular si produce inflamatie cronica.

Sa nu uitam, somonul este si o componenta importanta a dietei mediteraneene, una dintre cele mai populare diete din lume, cu multiple beneficii pentru sanatate.

3. Sucul concentrat de cirese

Nu doar consumul de alimente te poate ajuta sa reduci stresul, ci si unele bauturi. Alex Casparo, creatorul platformei Delish Knowledge, recomanda sucul concentrat de cirese atunci cand te simti foarte stresata. „Alimentele si bauturile pline de zahar si cafeina pot spori nervozitatea si mari nivelul glicemiei, afectandu-ti starea de spirit”, explica ea.

Sucul de cireste stabilizeaza melatonina, inducand starea de calm si ajutand la adoptarea unei rutine sanatoase de somn. Bea un pahar seara sau dupa ce faci miscare, pentru ca ajuta si la refacerea dupa efort.

4. Broccoli

Un bol de broccoli gatit contine tot atata vitamina C cat o portocala de marime medie, ajutand la controlul tensiunii sanguine si a nivelului de cortizol. De asemenea, intareste sistemul imunitar care poate fi slabit de stres si mai predispus la raceala. Amesteca broccoli cu omleta de dimineata sau consuma-l cu humus intr-o gustare de seara.

5. Migdale

Migdalele contin 20% din necesarul zilnic de magneziu, un mineral care ajuta la reglarea nivelului de cortizol. Studiile au aratat, de asemenea, ca magneziul are un efect calmant asupra sistemului nervos si favorizeaza somnul sanatos. „In plus, toti vrem sa rontaim ceva cand suntem stresati, nu?”, spune, pe buna dreptate, Langer. Asa ca, decat sa rontai chipsuri nesanatoase, mai bine iei un pumn de migdale!

6. Painea integrala

Daca elimini faina rafinata (alba), corpul si mai ales creierul iti vor multumi. „Carbohidratii ajuta organismul sa sintezize serotonina, hormon care confera senzatia de placere si de calm, iar painea integrala contine vitamina B, la fel de benefica”, explica Langer.

Data viitoare cand mai simti o cadere a vitalitatii dupa-amiaza, incearca un trio antistres: taie o felie de avocado si pune-o pe o felie de paine integrala pe care intinzi si una-doua linguri de fasole neagra.

7. Fasolea

Stiai ca magneziul si stresul au legatura? „Cei care au un consum redus de magneziu au de obicei un nivel mai ridicat de proteina C-reactiva”, spune Caspero. Cercetatorii au descoperit ca nivelul mare al acestei proteine este asociat cu un stres ridicat si cu riscul sporit de depresie.

Magneziul ajuta la reglarea nivelului de cortizol si a tensiunii sanguine. Solutia este sa consumi magneziu, iar o sursa foarte buna este fasolea. O poti folosi la supe, salate, sandvisuri sau in combinatie cu pastele.

10 remedii naturale care te ajuta sa faci fata stresului

8. Citricele

Un mar pe zi tine doctorul la distanta, dar portocalele chiar te ajuta sa indepartezi stresul. „Dozele mari de vitamina C reduc presiunea sanguina care poate creste pe fond de stres”, spune Caspero. E mai bine sa mananci citricele decat sa le storci ca sa faci suc, pentru ca astfel se pierde o mare parte din nutrienti.

9. Capsunele

In loc sa mananci o cutie de bomboane de ciocolata, mai bine „ataci” un bol de capsune, spune Langer. Aceste fructe sunt o sursa buna de zahar natural, ideal pentru ca nu atrage glicemia intr-o evolutie sinusoidala, ca traseul unui roller coaster. Un bol de capsuni depaseste cu 49% necesarul zilnic de vitamina C.

11. Paste integrale

Daca esti in cautare de alimente antistres, nu inseamna ca trebuie sa renunti neaparat la tot ce iti place sa mananci. Unele optiuni, cum ar fi pastele, cresc nivelul de serotonina, spune Caspero. „In plus, mancarea buna te face sa te simti bine! Iti da temporar o senzatie placuta cand te concentrezi pe placerea de a manca si uiti de sursele de stres”, explica ea.

Pastele din grau dur au si avantajul unui continut bogat de fibre, potolind foamea, si ajuta la eliberarea serotoninei.

Foto: Instagram/Rianne Meijer